Moda
Sağlık
Foto Galeri
Yazarlar

‘Kendime verdiğim sözü tutuyorum’

Proje albümlerineiki genç ismi dahil eden ENBE Orkestrası şefi Behzat Gerçeker, “Ankara’dan İstanbul’a geldiğimde kimse bana destek olmadı. O günlerde ‘Genç isimlere destek olacağım’ demiştim. Kendime verdiğim sözü tutuyorum” şeklinde konuştu.

|

Behzat Gerçeker şefliğindeki ENBE Orkestrası, proje albümlerinde Türkiye’nin en önemli sanatçılarının yanı sıra iki genç isim Ezgi Ayçe ve Doğukan Medetoğlu’na da çalışmalarında yer verdi. Projede, Bengü, Burcu Güneş, Ferhat Göçer, İzel, Sinan Akçıl ve Ziynet Sali gibi isimler olmasına rağmen Gerçeker, çıkış parçasını Ezgi Ayçe’nin, ‘Yarım Sevda’ parçasını seçti. Behzat Gerçeker’in yanı sıra Ezgi Ayçe ve Doğukan Medetoğlu’yla albümü konuştuk.

- Bu albüm fikri nasıl ortaya çıktı?

Enbe Orkestrası’nın amacı, genç insanların önünü açmak. O yüzden Türkiye’nin en önemli starlarının yanı sıra genç isimleri bu projede ön plana çıkardık. İnsanların sevebileceği ve ruhlarına dokunabilecek bir albüm olmasını istedik. Doğukan Medetoğlu ve Ezgi Ayçe gibi genç star adaylarına yer verdik. Bu isimlerin de daha önce çalıştığımız Mustafa Ceceli, İlyas Yalçıntaş, Aslı Güngör ve Elvan Günaydın gibi başarılı olmalarını istiyoruz.

- Albümde önemli isimler varken çıkış parçasını Ezgi Ayçe’nin seslendirdiği ‘Yarım Sevda’yla yaptınız. Neden?

Ziynet Sali, Ferhat Göçer, Burcu Güneş, Yonca Lodi, Sinan Akçıl, İzel ve Bengü gibi isimler bize destek vererek, çıkış şarkısının Ezgi’nin olmasını istediler. Biz de sözde değil, gerçekten genç isimlere destek verdiğimizi icraatta göstermiş olduk. Klibi Barselona’da çektik. Daha sonraki klip, Bengü ve Doğukan’ın düet yaptığı ‘Yorma’ parçasına oldu. Ben de daha önce Ajda Pekkan, Tarkan ve Sezen Aksu’yla çalıştığım zamanlardaki deneyimlerimi, genç isimlere aktarmaya çalışıyorum. Neredeyse dünyanın her yerinde konser verdik, bu deneyimleri anlatarak onlara yardımcı oluyorum. Bu iki arkadaşımız da, ilerleyen yıllarda belli bir yere gelip, gençlere destek olacaktır.

- Müzik dünyasında kimse diğer sanatçılara destek olmuyor. Neden böyle bir misyon üstlendiniz?

Yıllar önce Ankara Devlet Konservatuvarı’ndan mezun olduktan sonra, İstanbul’a geldim. O zaman kimseyi tanımıyordum. Kalacak yerim bile yoktu. Sekiz ay boyunca, tek yataklı yerde kaldım. Kimse destek olmadı. Nükhet Duru ve Leman Sam’ın orkestralarıyla çalışmaya başladım. Ondan sonra Kayahan ve Nilüfer’in orkestra şefi oldum. Amacım, dünya çapında iyi bir orkestra kurmaktı. Bunu başardım. O günlerde, ‘Genç isimlere destek olacağım’ demiştim. Kendime verdiğim sözü tutuyorum. Biz bu isimlere destek olursak, sektörümüz daha iyi gelişir.

- Bir yılda kaç genç müzisyen dinleme imkanınız oluyor?

İnsanlar artık kolay ulaşıyor bize. E-postayla bestelerini ya da stüdyodaki adresimize CD kayıtlarını gönderiyorlar. Orkestradan dört arkadaşımızla gelen hepsini dinleyip, değerlendiriyoruz. Hiçbirini boş geçmiyoruz.

- Albümde önemli sanatçılar var. Bir araya getirmek zor olmadı mı?

Müziğimize değer veriyorlar. Bizim başka görevlerimiz var. Bu işten para kazanıyoruz ama halkımıza iyi müzik çıkartmaya çalışıyoruz. Bu işin manevi duygusu daha fazla... Yaptığımız işe ve sanatımıza önem verip, bizimle beraber oluyorlar. Yedi parçamız listelerde ilk 20’ye girdi. Bu, büyük mutluluk. Albümde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.

- Eskisi gibi iyi bestelerin olmamasını neye bağlıyorsunuz?

Söz yazarları rahat yaşayamıyor. Bu işten kazandıklarıyla kendini geçindiremiyorlar. Avrupa’da şarkı sözü yazanlar, villalarda yaşıyor. Yeni yasayla telif haklarının daha iyi olacağını düşünüyorum. Parasal olarak çok ciddi bir geri dönüşümü yok ama bestenizin tüm Türkiye’de dinlenmesi, harika bir duygu.

‘Behzat Bey’e sığındık’

- Albümün sizin parçanızla çıkması nasıl bir duygu?

Hayatımın sonuna kadar Behzat Bey’e teşekkür edeceğim. İnanılmaz bir duygu yaşıyorum. Sözü ve müziği bana ait olan şarkıyı albüme aldı. Üstelik bir de çıkış parçası yapması çok güzel. Behzat Bey gibi yapımcımız Samsun Bey de (Demir) bize çok inandı. ‘Yarım Sevda’ şarkısının flamenko versiyonunda düzenlemesini yapan Ali Tolga Demirtaş’a da teşekkür etmek istiyorum.

- ENBE Orkestrası’yla çalışmak nasıl?

Sektöre ilk olarak tek başıma single ya da albüm yaparak çıksaydım, kendimi yalnız ve endişeli hissedecektim. Maddi ve manevi olarak Behzat Bey’e sığındık. Kendisi çok önemli bir liman. ENBE Orkestrası, hayal ettiğim müzikle çok örtüşüyordu. Behzat Bey’i idol olarak görüyorum. Yeni müzisyenlere el vermek, bahsedildiği kadar kolay bir konu değil.

‘Güzel mesajlar paha biçilemez’

- Bengü’yle, ‘Yorma’ düetinize nasıl tepkiler geliyor?

Bengü’nün Hakan Altun’la söylediği ‘Sanki’nin sözü ve müziği de bana ait. O parçadan sonra yol arkadaşlığımız devam etti. Yeni eserlerini de yazacağım.

- Bu albümle yolunuz nasıl kesişti?

Behzat Bey’le dört yıldır çalışıyorum. Daha sonra Samsun Bey’le yollarımız kesişti. Behzat Bey, hayranı olduğum insanlarla çalıştı, kendisi okul gibi.

- Beste yapıyorsunuz ama karşılığını almamak sizi üzüyor mu?

Maddiyatın dışında, insanların güzel mesajları paha biçilemez. Sosyal medyada, şarkımı dinleyip güzel yorum yazan insanları görünce, inanılmaz tatmin oluyorum. Bu, her şeyden daha önemli.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.