Reha Arar

Reha Arar

reha.arar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünyada otelcilik son yıllarda ciddi bir değişim içinde... Eskiden genellikle restoranlarında otel misafirleri yemek yer ve kimsenin aklına dışarıdan gidip, bu tatları denemek gelmezdi. Zaten tatil beldelerinde her şey dahil sisteminde a la carte restoran ya bir ya da iki taneydi. Fakat devir değişti, otellerin yıldız sayıları arttı, yeni yapılan tesislerin yüzde 60’ı neredeyse beş yıldızlı oldu. Bunlardan bir kısmının da ‘de luxe’ gibi kaliteleri, isimlerine eklendi. Böylece adından bahsedilir otel misafirleriyle beraber şehrin ya da beldenin diğer otellerinde kalan ziyaretçilerinin de geldiği, ünlü şeflerin çalıştığı ve değişik gastronomi kültürlerinin sergilendiği lokantalar doğdu.

Haberin Devamı

İddialı...

Bugün sizlere göz bebeğimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Girne şehrindeki Merit Royal Oteli’nin Bella Merit isimli İtalyan
lokantasından bahsedeceğim. Manzarası muhteşem ama bunun yanında yılların birikimiyle yarattıkları menü de en az manzara kadar iddialı...
Başlangıçlarda gelen mevsiminde Kıbrıs kuşkonmazıyla yapılan kızarmış sarımsaklı ince ekmek, kavrulmuş badem eşliğinde sunuluyor. Arkasından son zamanların moda tatlarından roka yatağında mozzarella peyniri geliyor. Sıcak antre olarak sırada mantı var. Bu biraz Türk biraz İtalyan tarzında menüye girmiş bir tat. Buharda pişmiş sebzeli ve peynir dolgulusu yapılmış tabii ki yanında süzme yoğurdu ve domates sosuyla servis ediliyor. Arkasından limon soslu sorbeyle bir nefes alınıyor.
Ana yemek olarak benim tercihim pazı dolgulu deniz levreği oldu ancak gördüm ki bu tat oldukça yoğun bir değişime uğramış. Mürekkep balığının mürekkebiyle lezzetlendirilmiş ve dünyaca ünlü Kıbrıs patatesi, bebek havuç ve yörenin kendine mahsus bir ürünü olan kolakas cipsiyle servis edilmiş, yanına da taze soğanlı özel bir sos yapılmış.

Enfes...

Bu arada hoşuma giden bir husus, genel müdür Aybars Kutluba’nın yıllardır Kıbrıs’ta yetişen mamülleri
kullanmaya olan hassasiyetinin etkin şekilde belli olmasıydı. Çikolatadan bir kase içinde vanilyalı dondurmayla ikram edilen ayva tatlısı, hakikaten tatlıseverler için müthiş bir lezzet. Menü aslında bununla sınırlı değil. Tercihiniz farklı lezzetlerden yanaysa, size somon karpaçyo, mozzarella pane ve ev yapımı çeşitli makarnaları da ayrıca tavsiye etmek isterim.
Girne sahillerinde tutulan, sübye mürekkebiyle lezzetlendirilmiş kalamar ızgara da enteresan bir seçim olabilir. Ana yemek olarak tavuk, dinlendirilmiş T bone steak veya Marsela usulü özel garnitürlü dana madalyon da uygun birer tat seçimi olabilir. Bu muhteşem ziyafetin son tadı olarak tercihiniz bu konuda çeşitli ödüllerin de sahibi Gökhan Dokgöz’ün elleriyle anında önünüzde hazırladığı armutlu crumble olacaktır.
Başta da ifade ettiğim gibi ‘kişiye özel hizmet’ sloganıyla kurulmuş ve oturduğunuz andan kalkana kadar hep gözünüzün içine bakan servis elemanlarının hizmet verdiği Bella Merit, gerek personeli gerekse tatlarıyla ziyareti hak ediyor.