Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

İstanbul gastronomi alanında son yıllarda oldukça hareketli... Gün geçmiyor ki, yeni konseptlere bir tanesi daha eklenmesin. İnsanımızın damak zevkiyle doku uyuşmazlığı olanlar, saman alevi gibi sönüyor. Bazıları ise genel kabul görüyor ve kalıcı oluyor.
Geçtiğimiz ay İstanbul Fenerbahçe’de ziyaret ettiğim İnkase, kasede yenilebilecek her şeyi en sağlıklı yöntemlerle pişirip, doğal ve lezzetli haliyle sunarak yeni bir konsept oluşturmuş. “Lezzet ve sağlık bir arada olur mu?” sorusuna da en iyi yanıtı vermiş.

Haberin Devamı

Doğal gıda

Doğal gıda ve sağlıklı beslenmeyi yaşam felsefesi edinmiş mekanın mutfağında, ürünün özenle yetiştirilmiş olması ve günlük en taze şekilde sunulması esas alınmış. Ham madde tedariğiyle zincirin ilk halkası başlıyor.
Pişirme sırasında yiyeceklerin dokusunun bozulmaması en önemli kural. Taze fasulye pişiriyorsanız, dalındaki yeşil rengiyle tabağınıza gelmesi gerekiyor.
Jamaika usulü tavuk ve falafel denedim. Sous-vide tekniğiyle pişen köy tavuğu ve sebzelerle birlikte oldukça doyurucu olan bir kaseden sonra, başka bir şey yemenize gerek yok. Falafel de çok başarılıydı. Buraya sadece deneyim için değil, aynı zamanda sağlıklı beslenmek isteyenler de geliyor. Bir hayli müdavim müşterisi var. Tatlılardan limonlu kremalı havuçlu kek ve peanut butter pie kışkırtıcı...

Rengarenk kaseler

İnkase’de rengarenk yiyeceklerin olduğu dolu bir kase önünüze gelince, önce gözünüz doyuyor. Hepsi yenilebilir cinsten, öyle abartı ve gereksiz süslemeler yok. Restoranın şefi ve işletmecisi Zafer Bilge, geniş bir deneyim ve vizyona sahip. Yurt dışında aldığı gastronomi eğitimi, çok gezip çok okumanın yarattığı farklılık mekana yansımış her haliyle. Uzak Doğu esintili baharatlar ve mezeler bir arada gayet uyumlu, mekanın insana verdiği rahatlık, mutlu olma kat sayınızı artırıyor.
Zafer Şef, geleneksellikten kopmayıp, halkımızın damak zevkine uygun yemekler yapıyor. Hafif yorumlarla, özgün ve kişilikli bir mutfak çalışması gerçekleştiriyor. Yurt dışında öğrenim görüp, Michelin yıldızlı restoranları kopyalayıp, yenilikçi diye ortaya çıkan şeflerin restoranlarına hiç benzemiyor... Önemli bir açığı kapatacak gibi...
Fast food yiyeceklerle öğle yemeğini geçiştirenler için de alternatif bir mekan. İki ayrı ana yemek üzerine tatlı da yedikten sonra uzun bir süre tokluk hissi oluştu ve kendimi çok rahat hissettim. Fenerbahçe’yi zaten severim ama bundan sonra mekana fırsat buldukça gideceğim...

Haberin Devamı

LAKERDA TAPAS

Malzemeler:

- 2 adet iri lakerda
- Yarım adet köy biberi
- Yarım adet kırmızı biber
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 dal taze soğan
- 1 dal taze kekik
- 2 yemek kaşığı nar
- 1 yemek kaşığı kavrulmuş susam
- 2 adet tortilla

Yapılışı: Küçük küp şeklinde doğradığınız lakerdaları, derin bir kabın içinde ince doğranmış biberler, nar taneleri, kekik ve susamla harmanlayın. Zeytinyağı ve limon suyu da ekleyip, karıştırın. Kızartılmış tortillaların içine yerleştirip, üzerine ince kıyılmış taze soğan serpiştirin ve servis edin. Afiyet olsun.