Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Aralık ayında Yunanistan’ın Rumeli eyaletinde, tarih, kültür, inceleme ve gastronomi gezisi gerçekleştirdim. Hem de karayoluyla ve de yeme içme gustosu olan dostlarımla...
Hayatı denizlerle ve balıklarla aşk yaşayarak geçen ünlü armatör Burhan Deval; Türkiye’nin en önemli kuruluşlarında yönetim kurulu başkanlığı yapmış ve halen OYAK Holding Yönetim Kurulu Başkanı olan, dürüstlük ve başarı abidesi Emekli Tümgeneral Mehmet Taş; İtalya’da Askeri Ateşelik yapmış, Avrupa’nın önemli kentlerinde görevlerde bulunmuş diğer bir yemek gurusu Emekli Tümgeneral Zekeriya Öztürk ve iş insanı İbrahim Yeşil ile iyi bir uyum içindeydik.
Burhan Bey sabahın erken saatlerinde hindili ve jambonlu nefis sandviçler hazırlamış. Ama ikilemde bıraktı hepimizi... Birkaç saat sonra Aya Yorgi’de deniz ürünleriyle buluşacaktık. Burhan Bey önceden talimatı vermiş. Türk garson Hatice saat başı arıyordu; “Çok güzel kaya barbunları, taze kalamarlar ve kıpkırmızı karidesler geldi.”, “Peki kızım hepsini ayır bize, ıstakoz çıkmadı mı, deniz kestanesi yok mu?” diye de sitem etti bir yandan...

Haberin Devamı

Aya Yorgi

Otelimize yerleşir yerleşmez, Aya Yorgi Restoran’a gittik. Balık tezgahı Türkiye’dekilerle çok benzer... Mekanda İstanbul’dan gelen pek çok balık sevdalısıyla karşılaştık.
Ekipte herkes gurme olunca, Şef Andreas heyecanlandı. Mürekkepli taramayla başladık tadıma. Oldukça ilginç bir lezzet... Barbun ve karides karpaçyo müthişti. Karidesler deniz kokuyordu. Her ürün taze ve lezzetliydi. Kalamarlar oltayla yakalanmıştı. Ağ ile yakalananlar, teknede birbirine sürttüğü için lezzeti azalır. Aya Yorgi’dekiler nefisti.
Grek salatası üzerine kaya koruğu serpiştirmişler, hem sağlık hem de lezzet katlanmış. Kaya koruğunun guatr hastaları için oldukça yararlı olduğu söylenir. Maalesef ülkemizde balık tüketimi sınırlı olduğundan, insanlarımız gerekli selenyum, Omega 3 ve iyot alamadıkları için tiroid hastalıkları çok sık görülüyor.
İsli uskumru, hakiki uskumrudan yapılmış, lezzeti hemen fark ediliyor. Finale yaklaşırken, büyük bir sinarit bütün olarak kömür ızgarasında suyunu kaybetmeden pişirilmişti.

Haberin Devamı

Zeytin cenneti

Akşam aldığımız kalorileri yakmak için erken uyanıp, zeytinliklerin arasından bol oksijen alarak, uzun bir yürüyüşe çıktım. Ekip, yürüyerek zeytinyağı fabrikasına gidip, kahvaltı öncesi tadım ve her üründen alışveriş yapmıştı.
Dedeağaç akşamları da çok canlı. Sokaklar cıvıl cıvıl, insanlar çok cana yakın. Yollarda ne trafik polisi var ne de kimlik soran bir görevli... Kendi ülkemde gibi rahat ettim.

AHTAPOTLU BEZELYELİ SPAGETTI

Malzemeler:
- Yarım paket spagetti
- 1 adet haşlanmış ahtapot bacağı
- Yarım adet soğan
- 6 yemek kaşığı bezelye
- 1 dal taze kekik
- 1 dal biberiye
- 8 yemek kaşığı krema
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 3 diş sarımsak
- Yeterince karabiber ve tuz

Yapılışı: Kaynar suda makarnayı 6-7 dakika haşlayın. Tavada, tereyağında jülyen doğranmış soğan ve kıyılmış sarımsakları soteleyin. Bezelye, doğranmış ahtapot, krema ve baharatları ilave edin. Makarnayı süzdürüp, tavada diğer malzemelerle harmanlayın. Afiyet olsun.