SKORER
PEMBENAR
CADDE
YAZARLAR

Koruk suyuna balık

.

Milliyet Haber

Sabahları can dostum Tontik ile Gaziosmanpaşa ve Çankaya Köşkü civarında, uzun yürüyüşler yapıyorum yıllardır... Eski Çankaya evlerinin bahçelerindeki gül kokularından, mutluluk katsayım artıyor. Ama bu dönemde en çok dikkatimi çeken asma yaprakları ve üzerinde salkım salkım koruklar... Malum, Kavaklıdere bağlarının ünlü Papazın Bağı’nın bulunduğu bölgeden bahsediyorum.
Asma yaprağı bana hep sardalyeyi hatırlatıyor. Bağbozumu zamanı ile sardalyenin en yağlı olduğu zaman çakışır. Ülkemizdeki denizlerin en faydalı balığı sardalyede, omega3 yağ oranı çok yüksektir. Bu yağlı balığı mangalda pişirmek en yaygın şeklidir. Ancak balığın yağı pişme esnasında mangalı söndürür bazen. Bu nedenle sardalyeye ‘ateş balığı’ derler. Ateşi söndürmemesi için asma yaprağına sarılır, mangala öyle konur. Ateşin sönmesi önlenmiş olur böylece ama asma yaprağının pişme esnasında sardalyeye verdiği lezzeti unutmamak lazım.



Şifalı lezzet

Çocukluğumdan beri unutamadığım eşsiz bir lezzettir koruk suyu... Sıcak havalarda soğuk içilen koruk suyu, harareti düşürür. Ege’de meşrubat olarak tüketimin dışında ezilip sıkılan koruk, zeytinyağlı bamya ve dolma gibi yemek tariflerinde kullanılır. Yaz aylarının serinletici lezzeti koruğun faydaları saymakla bitmez. Üzümün olgunlaşmamış haline koruk dendiğini ve zeytinyağlılara aroma ve lezzet kattığını bilmeyenimiz yoktur. Ayrıca koruk suyu, sindirimi rahatlatır, bağırsakları çalıştırıp, tembellikten kurtarır, anti-oksidandır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve iştah açıcıdır. Pek çok yararları olan koruk suyunun içine kabuklarını çıkardığınız midye ve vongole gibi ürünleri koyarak pişirebilirsiniz. Kaynatıp suyunu çıkardıktan sonra, şekerle birlikte meşrubata dönüştürüp, şişelere yerleştirip, kış boyunca tüketebilirsiniz.
Sayısız faydaları olan koruk suyuyla hiç balık pişirmek aklınıza geldi mi? Henüz asma yapraklarında bol bol koruk varken onların dallarda çürümesini beklemeden koparıp, koruk suyunu hazırlamaya başlayın. Ondan sonra, öncelik sırasına göre kullanabilirsiniz. İster istavrit, hamsi, tekir, sardalye, barbunya ister kum midyesi pişirin. Ya da zeytinyağlılara ekşilik vermesi için kullanın, sayısız sağlık desteklerinden yararlanırken, buruk lezzetin tadına varın. Asmada koruk, lezzette doruk...





KORUK SUYUNDA İSTAVRİT

Malzemeler:
- 15 adet istavrit
- 2 salkım koruk

Yapılışı: İstavritleri temizleyin ve kılçıklarını ayıklayın. Korukları iyice yıkadıktan sonra tanelerini mikserde çekin. İstavritleri, koruk suyunun içinde 45 dakika bekletin. Afiyet olsun.





Yazarın Diğer Yazıları

  1. Boğaz'da iki balıkçı
  2. Düzce'nin sır mutfağı
  3. Fazıl Say'dan özel konser
  4. Koruk suyuna balık
  5. Gastronomi dünyası
  6. Vira bismillah!
  7. Tadında Anadolu
  8. ETİLER’DE SEVİMLİ AMERİKAN
  9. OTLARA ADANAN ÖMÜR
  10. TOKAT’TAN MİLLİ ŞAHLANIŞ

© Copyright 2019

Milliyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.