Moda
Sağlık
Foto Galeri
Yazarlar

YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRAN AMELİYATLAR - KALICI KiLO VERME ŞANSI

Tüp mide yöntemi ve laparoskopik mide bypass cerrahisi, obezite hastalarına kalıcı kilo verme şansı sunuyor. Ancak bu ameliyatları olmak için hastanın birtakım kriterlere uyması gerekiyor

|

Kalp kapağı ameliyatından obezite cerrahisine hastaları tedirgin eden operasyonlar, yeni yöntemlerle daha kolay hale geliyor. Ameliyat öncesi, sırası ve sonrasındaki çeşitli komplikasyonları ortadan kaldıran teknikler, yüz güldürüyor.
Memorial Kayseri Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Doç. Dr. Alper Akcan, obezite cerrahisinde uygulanan tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi: “Cerrahi yöntemlere başvurmadan önce hasta, detaylı analizlerden geçirilmeli ve obezitenin herhangi bir genetik, endokrin, nörolojik bozukluktan veya ilaç kullanımından kaynaklanmadığı ortaya konmalı. Böyle bir durum söz konusuysa nedene yönelik tedaviler uygulanmalı. Obezitede cerrahi girişim için hasta seçerken, aşağıdaki kriterlere uyulmalı;
1-Hastanın ideal kilosunun en az yüzde 80 üzerinde olması veya Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 40 kg/m2’nin üzerinde bulunması
2-VKİ 35-40 kg/m2 arasında olup eşlik eden hipertansiyon, diyabet, uyku apnesi gibi hastalıkların eşlik etmesi
3-18-65 yaş arasında
olunması
4-Obezitenin en az üç yıldır devam etmesi
5-Hormonal hastalıkların bulunmaması
6-İlaç ve diyet tedavisine rağmen en az bir yıldır kilo verilememesi
7-Kronik alkol ve ilaç bağımlısı olunmaması
8-Hastanın uygulanacak cerrahi yöntemin önemini, olası risk ve ameliyattan sonra ortaya çıkabilecek istenmeyen durumları anlayabilecek düzeyde bulunması
9-Hastanın fiziksel, psikolojik, sosyal veya ekonomik olarak uyum içinde tedavisini sürdürebilmesi.
Obezite cerrahilerinde uygulanan yöntemlerin amacı, midenin gıda alımını azaltmak veya mide-bağırsakların pozisyonunu değiştirerek gıdaların emilimini azaltmak. Gıda alımının azaltıldığı ameliyatlar içinde en çok uygulananlar, mide kelepçesi, tüp mide ve laparoskopik mide bypass cerrahisi.”

Mide kelepçesi

Mide bandı uygulamasında yemek borusunun hemen altındaki midenin üst bölümüne kelepçe şeklinde silikon bir bant takılır ve organ adeta bir kum saati gibi iki kısma ayrılır. Yukarıda kalan kısım, çok az gıda alınmasıyla dolar ve doygunluk hissi oluşur. Kelepçenin en önemli özelliği, iç yapısındaki hazneye sıvı verilerek şişirilebilme etkisinin olması. Böylelikle üstteki küçük mideyle alttaki mide bağlantısını sağlayan genişlik ayarlanabilir. Bu ayarlama, bandın bağlantı tüpünün ucunda olan bir rezervuar sayesinde gerçekleşir. Bu rezervuar, cilt altına yerleştirilir. Böylelikle ameliyat sonrası bir enjektör yardımıyla içine girilip sıvı vermek kaydıyla üst mideden alt mideye geçiş daraltılabilir.

Tüp mide yöntemi

Bu ameliyatta midenin büyük kenarı kesilip çıkartılarak 100-150 ml. arasında hacme sahip bir mide tüpü oluşturulur. Hem mide hacminin küçültülmesiyle mekanik bir kısıtlanma ve hareketlerin azaltılmasına hem de çıkartılan mide bölümünden salgılanan iştah hormonu ghrelin’in seviyesinde düşmeye bağlı tokluk hissi oluşumuyla kilo kaybı gerçekleşir. Bu yöntemde bağırsaktan besin emiliminde bir sorunla karşılaşılmazken bazı vitaminlerin emilimi için gerekli mide asidi azaldığı için ameliyat sonrasında demir ve B12 vitamini takviyesi yapılır.

Laparoskopik mide bypass cerrahisi

Bu yöntem, obezite tedavisi için dünyada en fazla uygulanan cerrahi teknik. Diğer yöntemlere göre, kilo kaybı ve elde edilen başarı daha yüksek. Ameliyat sonrası ortalama 1-2 yıl içerisinde hastalar, fazla kilolarının yüzde 70-80’nini kaybeder. Ancak bu yöntemi tercih edecek hastaların kalıcı bir ameliyat olacaklarını bilmeleri gerekir. Özellikle yüksek kalorili diyetle beslenme alışkanlığı olan, şeker yiyici hastalarda tercih edilir. Bu grup hastalar, az miktarda ancak yüksek kalorili gıdalarla beslenir. Mide hacminin küçültülmesiyle yenilen gıdaların emilimi de etkilenerek vücuda faydalı olmadan atılır. Bu ameliyatın en önemli dezavantajı, emilim bozukluklarından dolayı B12 vitamini, folik asit ve demir eksikliği ortaya çıkabilmesi.

YARIN: ALZHEIMER TEDAViSi

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.