Cumartesi Balat'ta lezzet turu

Balat'ta lezzet turu

21.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tarihi dokusuyla ön planda olan Balat’ta son dönemde pek çok yeni kafe ve üçüncü dalga kahve de servis eden bir lokanta açıldı. Semtte lezzet turuna çıkmanın tam zamanı

Balatta lezzet turu

Fener Rum Patrikhanesi, Fener Rum Erkek Lisesi, Kanlı Kilise, sinagoglar, eski evler... Her köşesi tarih kokan Balat semti son dönemde

Haberin Devamı

açılan irili ufaklı kafe, restoran, sanat galerisi gibi mekanlarıyla gündemde. Arka arkaya açılmaya devam eden yeni yerler “Balat da Karaköy gibi mi olacak?” sorusunu akla getiriyor.

Mekanlarda boyunlarında fotoğraf makineleriyle turistlere ve Balat’ı keşfetmeye gelen İstanbullulara rastlarsanız hiç şaşırmayın. Özellikle hafta sonları ayrı bir kalabalığı olan Balat’ın klasiklerini ve son dönemde açılan mekanları gezdik; neler sunuluyor, kimler geliyor öğrendik.

GALERİ EKSEN BALAT ART&ARTIST HOUSE

Hem kafe hem galeri hem otel

-3 Ekim’de açılan Galeri Eksen Balat’ta kültür-sanat alanında bir meslekle uğraşan kişiler için dört oda ayrılmış, otel hizmeti sunuluyor.

-Şu anda resim, heykel, seramik çalışmalarının yer aldığı “Balat’ta Sanat Başkadır” sergisine ev sahipliği yapan mekanın üst kattaki kısmı atölye alanı olarak ayrılmış.

-Latte, macchiato gibi İtalyan kahve çeşitleri, kış çayı, kuşburnu gibi bitki çayları sunuluyor. Tost veriliyor, yakında kahvaltı sunulmaya başlayacak. Kahve fiyatları 6-8 lira arasında değişiyor.

-Almanya’da yetişmiş olan sahibi Ayla Aşkın’ın Alman tarifleriyle yaptığı çikolatalı kekler, muffinler, kurabiyeler satılıyor. Çeşide göre fiyatlar 5-6 lira.

Balatta lezzet turu


Balatta lezzet turu
CUMBALI BALAT

Çikolatalı portakallı Türk kahvesi var

-Haziran ayında açıldı.

-Saat 9.00’dan 24.00’e kadar açık, hafta sonları ise kapanış
1.00-2.00’yi bulabiliyor.

-Türk kahvesi, espresso bazlı kahveler, bitki çayları, havuçlu tarçınlı kek, kahke denilen kurabiye ve brownie sunuluyor.

-En çok sattıkları ürün çikolatalı portakallı Türk kahvesi. Fiyatı 7 lira.

-En yoğun zamanı hafta sonu.

-Dış cephede ve dekorasyonda turkvuazın ağırlıkta olduğu mekanı kolaylıkla bulabilirsiniz.

CAFE NAFTALİN K.

Kestaneni getir, sobada pişirip ye

-Geçtiğimiz yıl eylül ayında açılan kafenin karşısında bir de vintage eşyaların, pikap ve plakların satıldığı dükkanları var.

-Her gün 10.00-22.00 saatleri arasında açık.

-Mardin’den getirilen kahveler, zafaran çayı sunuluyor. Hatay mutfağı ağırlıklı. Sahipleri vejetaryen olduğu için kafede sadece vejetaryen yemekler servis ediliyor. Bulgurdan yapılan rahibe köfte, zeytinyağlı dolma
tabağı ve biberli ekmek çok tercih edilenlerden. Muhammara ve biberli ekmekle sunulan kahvaltı veriliyor. Rahibe köfte 17, iki kişinin paylaşabileceği kahvaltı 18 lira.

-Turistler daha çok yemek için tercih ediyor, içeceklerden zafaran çayını ve Süryani kahvesini deniyorlar.

-Hayvan dostu kafede sokak kedilerini besliyorlar, müdavimleri arasında kediler de var. Eski kütüphaneci olan sahibi, meraklıları için sadece kedilerle ilgili kitapların olduğu bir kısım hazırlamış.

-Pikaptan Fransızca, Yunanca şarkılar çalınan kafeye kestane alıp giderseniz sobada yapıp müşterilerle birlikte yiyebiliyorsunuz.

Balatta lezzet turu


COOKLIFE BALAT

Turistlerin uğrak yeri

-Cooklife Mag dergisinin sahibinin de ortaklarından olduğu ve dergi genel yayın yönetmeninin işletmesini yaptığı kafe iki ay önce açıldı.

-Salıdan pazara 10.00-19.00 saatleri arası açık.

-Kahvaltı, atıştırmalıklar, pancake, otlu peynirli gözleme, turta ve kurabiyeler var. Gözleme, simit, peynir ve reçel çeşitleri, reçeller, bal, tereyağı, yumurtanın olduğu kahvaltı
20-25 lira. Türk kahvesi ve espresso bazlı kahveler sunuluyor.

-En çok tercih edilen pudra şekeri ve agave şurubuyla sunulan orman meyveli pancake. Porsiyonunda iki tane pancake var, fiyatı 14 lira.

-Cuma, cumartesi ve pazar en yoğun oldukları günler. Hafta içi genelde turistler gidiyor.

-İki hafta içinde öğle yemeği servisine de başlayacak olan kafedeki kitapları ve dergileri okuyabilirsiniz.

PERİSPRİ FENER

Seramik eserleri sergileniyor

-Yaz başında açılan mekanın girişinde, sahibi seramik sanatçısı Cahide Erel’in çalışmaları sergileniyor.

-9.00-24.00 saatlerinde açık, hafta sonları 1.00’e kadar hizmet veriyor.

-Patlıcan dilimleriyle fırınlanarak hazırlanan perispri köftesi ve fırınlanmış mantı spesiyalitelerinden. Levrek, somon gibi balık çeşitleri, kremalı mantar eşliğinde bonfile, makarnalar, lakerda, karides güveç gibi mezeler ve ara sıcaklar sunuluyor. İçeceklerde sifon kahve
en çok tercih edilenlerden. Perispri köfte 27, mantı 20 lira.

-Cumartesi ve pazar günleri 10.00-15.00 saatleri arasında sıcak ve soğuk kahvaltılıkların olduğu açık büfe brunch veriyorlar. Kişi başı fiyatı 50 lira.

-Hafta sonları özellikle ailelerin tercih ettiği mekan hafta içleri de yoğun olabiliyor, turistler sıkça uğruyor.

-İki katlı mekanda caz ağırlıklı müzik çalınıyor, içerideki antika eşyalar dikkat çekiyor.

Balatta lezzet turu


FORNO

Dizi oyuncularını görebilirsiniz

-Eylül 2014’te açılan kafenin sahibi servis ve müşterilerle bire bir ilgileniyor, müdavimler olduğunu söylüyor.

-Hafta içi 9.00-20.00 saatleri arasında, hafta sonları 21.00’e kadar açık.

-Açık mutfaklarında yaparken görebileceğiniz pide ve pizza çeşitleri, lahmacun, mercimek çorbası, zivzik narıyla yapılan yeşil salata sunuyorlar. Tatlılardan kayısı sufle, içeceklerden el yapımı limonata öne çıkıyor. Pazar günleri 9.30-13.00 arası verdikleri açık büfe kahvaltıda peynir, reçel gibi kahvaltılık ürünlerle taze kruvasanlar, börekler oluyor. Açık büfe kahvaltı 35 lira.

-Hafta sonları daha yoğun olan kafeyi turistler de tercih ediyor. Balat’ta çekilen dizilerin oyuncularını, yönetmenleri ve ekiplerini de görebileceğiniz mekanda turistler en çok lahmacun sipariş ediyor. Lahmacunun fiyatı 6 lira.

Klasikleri unutmayalım

AGORA MEYHANESİ 1890: Yönetmen Ezel Akay’ın işletme ortaklarından olduğu mekanda balıklardan palamudu, mezelerden Antakya ekşisi ile Girit ezmesini deneyin.

CİBALİKAPI BALIKÇISI: Balık mezeleri arasında saraylı, yemeklerde şarap sosuyla hazırlanan kalamar ve asma yaprağında levrek en çok tercih edilenlerden...