Dünya DAEŞ’li gelin krizi!

DAEŞ’li gelin krizi!

22.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

DAEŞ üyeleriyle evlenen ve şimdi de vatandaşı oldukları ülkelere dönmek isteyen kadınlar, yeni bir kriz yarattı. Hiçbir ülke DAEŞ üyesi kadınları sınırları içinde görmek istemiyor

DAEŞ’li gelin krizi

Terör örgütü DAEŞ’e katılmak için Suriye’ye giden ve örgütün yenilgiye uğratılmasıyla ortada kalan kadınların geleceği yeni bir kriz yarattı. İlk olarak İngiltere vatandaşı olan Shamima Begüm adlı kadının, ülkesine dönmek için yaptığı açıklamaların ardından, İngiliz vatandaşlığı iptal edildi. Geçen hafta Begüm’ün Suriye’de bir sığınmacı kampında yaşamaya başladığı ortaya çıkmıştı. “Times” gazetesine konuşan Begüm, “Bethnal Green’den 4 yıl önce kaçan 15 yaşındaki aptal kız değilim. Buraya geldiğime de pişman değilim” demişti. Begüm, çocuğuyla birlikte İngiltere’ye dönmek istediğini belirtmişti. İngiltere Güvenlik Bakanı Ben Wallace, genç kızın yaptıklarından pişmanlık duymadığını söylemesinin “kaygı verici” olduğunu bildirmişti.

Haberin Devamı

Bir İngiliz TV kanalına konuşan 19 yaşındaki Begüm ise “Bu karar ile bana ve oğluma haksızlık yapıldığını hissediyorum” ifadesini kullandı. Begüm, oğlunun babasının Hollanda vatandaşı olması nedeniyle bu ülkeye vatandaşlık başvurusunda bulunabileceğini dile getirdi. Begüm’ün eşinin, daha sonradan Müslüman olarak DAEŞ’e katılan bir Hollanda vatandaşı olduğu belirtiliyor. Halen Suriye’de YPG’nin elinde olduğu tahmin edilen eşinin, Hollanda’ya teslim edilmesi halinde cezaevine gönderileceğini sandığını kaydeden Begüm, “Oğlumun babası hapse gönderilse bile onu beklerim” diye konuştu. Öte yandan Begüm’ün Bangladeş kökenli olması nedeniyle bu ülkeye gönderilmesi de gündeme gelmişti. Bangladeşli yetkililer de, Begüm’ü ülkelerine almayacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Trump talimat verdi

Bu arada DAEŞ’li gelin krizinden ABD de payını aldı. Hoda Muthana isimli kadın, önceki gün Amerikan abcNews’e verdiği mülakatta, 2015’te DAEŞ’e katıldığını, o sıralarda yaptığı nefret içerikli paylaşımlardan ve örgütün işlemiş olduğu suçlardan utanç duyduğunu belirtmişti. 4 yılda 3 kere evlenip boşandığını aktaran Muthana, 18 aylık bebeğiyle ABD’ye geri dönmek istediğini ifade etmişti. ABD yönetimiyse, Muthana’nın vatandaş olmadığı gerekçesiyle geri alınmayacağını açıkladı. Başkan Donald Trump da, Twitter’dan, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya “Hoda Muthana’yı ülkeye geri almaması talimatı verdiğini” söyledi. Pompeo da, “(Muthana’nın) yasal bir temeli yok. Ne geçerli ABD pasaportu ne de ABD’ye seyahat için vizesi var. Tüm ABD vatandaşlarına Suriye’ye seyahat etmemelerini şiddetle tavsiye etmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. Muthana, ABD vatandaşı olduğunu iddia etmişti.