Ege Göztepe’de artık ustalık dönemi

Göztepe’de artık ustalık dönemi

13.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

.

Göztepe’de artık ustalık dönemi

Süper Lig’de korku dolu bir sezonu geride bırakan sarı kırmızılıları değerlendiren yazarlarımız, “Göz Göz artık bu yarışın içinde çıraklık ve kalfalık dönemini geride bıraktı. Hayaller hedefe dönüştü mü, ayaklar yere daha sağlam basar. Takımın yeni döneme dolu dolu hazırlanıp yıl içinde de özlenen günlere döneceğinden şüphemiz yok” dedi.

Haberin Devamı

Göztepe’de artık ustalık dönemi

Yazarlarımız Fatih Tanfer ve Bülent Buda, Spor Müdürümüz Mehmet Demirtaş’a Göztepe’nin yeni sezon öncesi son durumlarını değerlendirdi.

- Göztepe’nin 2018-2019 sezonunun genel durumunu değerlendirir misiniz?

Fatih Tanfer: Geçtiğimiz sezonda yaşadığı büyük sıkıntılı süreçte gördük ki Göztepe, sevenleri için ölümsüz bir aşk. Hele Spor Müdürüm Mehmet Demirtaş’la Göztepe’nin bence kurtuluş adına önemli bir mesafe kaydettiği Bursaspor deplasmanında gözlemlediğimiz 40 bin kişilik Bursaspor taraftarı karşısında bir dakika susmadan takımını destekleyen muhteşem Göztepe taraftarı, her zamanki gibi armaya olan sevdalarını haykırıyorlardı. Bu kurtuluş mücadelesinde son düdüğe kadar umutlarını kesmediler. Taraftarlar tribünlerde en az futbolcular kadar yoruldular. Ankaragücü maçında Cüneyt Çakır’ın son düdüğüyle kurtuluş sevincini yaşayan yaşlısı genci Göztepeli taraftarlar gözümün önünden gitmiyor. Kısacası Göztepe, ‘Ömür boyu bitmeyecek bir sevgidir’ Göztepe’nin geçen sezon Başakşehir maçıyla başlayan büyük kurtuluş mücadelesindeki 6 haftalık süreci ayrı tutarsak öyle maçlar oldu ki büyük hayal kırıklığı yaşattılar.

Haberin Devamı

Nedenlerine gelince;

- Yorgunluk, bıkkınlık, motivasyon kaybı ve defansta bırakılan boş alanlar ile bireysel hatalarla dolu maçlar izledik. Amatörce goller yediği maçlar oldu.

- Hücumda topa sahip olamadı. Pozisyon üretemedi.

- Göztepe’de topu ileriye taşıyacak, tempoyu ayarlayacak oyun kurucu eksikliği önemli sorunlardan biriydi.

- Başakşehir maçıyla birlikte önce yönetim, “Biz bu ligde kalmalıyız” dedi. Tamer Tuna inancını en üst seviyeye çıkardı. Roller değişmişti. Ön alanda agresif baskı arttı. Yüksek tempo ve kanatlardan Serdar’la, Halil’le geliştirilen etkili hücumlar kendini bulan Deniz Kadah, Jerome ve istenilen arzulanan Göztepe...

- Savunma hattı hatasız oyuna başladı ve müthiş performansı arttı. Elbette kalede kaptan Beto ve düştü denilen asla pes etmeyen güçlü Göztepe. Umarım, bir daha böylesi sıkıntılı günler yaşamazlar.

Bülent Buda: Sancılı bir sezondu Göztepe için. Nedeni, istikrardan uzaklaşmak. İlki 3 teknik adam. İstikrarı yok edecek tehlikeli girişim. İkincisi gol bölgelerinde etkili iki isim Jahovic ile Demba Ba’nın kayıpları. Üçüncü sorun Traore’nin üzücü sakatlığı ile yerine alınan Agbenyenu’nun bekleneni vermemesi. Bu savrulmalar içerisinde Göztepe özellikle kendi alanında müthiş seyircisinin desteğine karşın yaşanılan büyük puan kayıpları. Göztepe oynadığı iki sezonda da kulübede bekleyen yedeklerden yeterli katkıyı alamadı. Takımın iki sezonda da istikrar abidesi Beto ve Castro’da, zaman zaman onlara eşlik etti. Berkan ve Alparslan kulübeden gelmelerine rağmen ligin bitimine doğru açılan Jerome ve Tamer Tuna’nın gelişiyle gerçek yerinde oynadı. Deniz Kadah’ın kendine gelmesi ve son maça kadar yaşanan sorunlarıaşması bence 3 puanı Başakşehir’den almalarıyla oldu. Bu galibiyetin itici gücü ve istikrarı ile de lige tutundular. Bu bağlamda bir takımın öncelikle ligde tutunması için gerekli olan tek ve en önemli faktör kendi alanında toplayacağı puanlardır. Yani özet olarak çok sıkıntılı, sorunlu gel gitleri ve savrulmaları olan bir sezon yaşandı. Bütün bu yaşananlardan sonra yönetimin daha sağlıklı önlemler almasını olası kılacak bir biçimde fırsatlar da ortaya çıktı.

Haberin Devamı

- Yeni sezonda sizce Göztepe hangi bölgelere takviye yapmalıdır?

Haberin Devamı

Fatih Tanfer: Göztepe’de en büyük güvence Mehmet Sepil ve arkadaşları ile Tamer Tuna’nın müthiş motivasyonudur. Ancak şahsi kanaatim defans merkezine bir stoper, Menemen’den alınan Veli Çetin, yetenekli ancak ileride iyi bir alternatif olacağına inanıyorum. Murat Paluli ise Hatayspor’da büyük bir performans sergiledi. İşte burada teknik direktörün bilgi ve becerisi ile onlara vereceği katkı ve şans çok önemli. Örnek mi istiyorsunuz, geçen sezon şans bulan Berkan ve Alparslan. Bunlar bu takımda ne yapar derken sezon sonunda takımın Süper Lig’de kalmasında önemli rol oynadılar. Bence Göztepe’nin ihtiyacı olan santrafor mevkiine Eren Derdiyok alınarak çok iyi bir transfer yapılmıştır. Eren hava toplarında etkili, arkadaşlarına ceza sahası civarında duvar olup boş alan yaratma özelliği üst düzeyde. Şutları ise etkili ve sert. Özellikle Göztepe’nin kendi evinde oynayacağı maçlarda rakip alana yerleştiği anlarda müthiş bir pozitif katkısı olacağına inanıyorum.

Haberin Devamı

Bülent Buda: Yeni sezonun kadrosunu biçimlendirirken yönetimde birikmiş olan iki sezonluk deneyim var. Kadroda iki sezon yaşanan sayısal zenginliğe karşın verimsizlik göz önüne alınarak oyun alanı ile kulübesi güçlü bir takım oluşturulmalı. Sonuçta bir şeyler önerirken işin maliyetini de gözden uzak tutmamalıyız. Seçimler doğal olarak bütçeye göre yapılır.

- Yeni sezondan beklentileriniz nelerdir?

Fatih Tanfer: Göztepe’nin geleceği için en önemli iki konu yeni stadının bitirilmesi ve Torbalı’daki tesislerinin inşaatının başlatılmasıdır. Göztepe’nin kendi ayakları üzerinde durma nedeni olacaktır. Artık Göztepe Süper Lig’de 3. yılını oynayacak. Yani çıraklık, kalfalık dönemi geride kaldı. Ustalık döneminde Göztepe’nin hiç olmazsa Avrupa yarışının içinde olması gerekiyor.

Bülent Buda: Yeni stat çok önemli ancak ilk yarıya yetişemeyeceği gözleniyor. Göztepe takımı 9 binler önünde değil, asgari 30 bin taraftarın önünde oynamalı. Bunun yanı sıra yönetim ile teknik birimin yeni sezonu şekillendirmesi için gerekli olan birikimi oluştu. Endüstriyel futbolda para çok önemli. Bütçeniz ne kadarına yetiyor. Seçimler ve kararlar ile ulaşılacak devamlılık. Yineliyorum kendi alanında oynayacağı maçlardan çıkarılacak azami puanlar hedef olmalı. Bu düşme korkusunu geride bırakarak daha yukarılara tırmanmanın, kalıcı olmanın koşulları için çok gereklidir.