Ege ‘Kalp hastalıkları her yaşı etkiliyor’

‘Kalp hastalıkları her yaşı etkiliyor’

27.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Kalp ve damar cerrahisi uzmanı Op. Dr. Necmettin Yakut, kalp ve damar hastalıklarına her yaşta rastlanabildiğini söyledi, erken tanı durumunda başarılı sonuçların elde edildiğini vurguladı.

‘Kalp hastalıkları her yaşı etkiliyor’

Gaziemir Özel Akut Kalp Damar Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Necmettin Yakut, teknolojik ve sağlıkta yaşanan gelişmelerle birlikte insan ömrünün uzadığını belirtti. Op. Dr. Yakut, “Eskiden kalp ve damar hastalıkları yaşlı insanların sorunu olarak bilinmekteydi. Ancak günümüzde, değişen yaşam koşulları, artan ve daha genç yaşta karşı karşıya kalınan risk faktörleri sebebiyle gençler de en az yaşlılar kadar kalp ve damar hastalıkları açısından tehlike altında. Bu yüzden çocukluk çağından itibaren düzenli egzersiz yapmak, sebze ağırlıklı beslenmek sağlıklı ve uzun bir yaşamın sırlarını kapsar” dedi.

Haberin Devamı

Sağlıklı beslenme

Günümüzde özellikle genç yaş popülasyonun hedef olduğu düzensiz beslenmenin önemli sorunlardan birisi olduğunu belirten Op. Dr. Yakut, “Doğallığını yitirmiş, dengesiz içerikli, fast food tarzı kötü beslenme hem direkt kalp ve damar sistemini yıpratmakta hem de obezite ve şeker hastalığı gibi sorunlara yol açabilmektedir. Ayrıca, ortalama ömür süresinin uzaması insanların kalp hastalığına maruz kalma süresini de artırıyor. Bu nedenle herkesin kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin kader olmadığını bilmesi ve sağlıklı ve uzun bir ömür için neler yapması nasıl beslenmesi gerektiğini öğrenmesi önemli bir faktör” diye konuştu.

Erken tanının önemi

Hastalıklarda erken tanının önemine vurgu yapan Yakut, “Kalp damar hastalıkları, en çok ölüme neden olan hastalık. Ancak erken tanı ve zamanında müdahaleyle çok başarılı sonuçlar alınıyor. O nedenle hastanemiz 24 saat hizmeti esas almaktadır. Temel misyonumuz kalbe dair her hastalıkta halkımıza hizmet etmektir. Zorlaşan ekonomik şartlara rağmen, SGK kuralları gereği hiçbir baypas ameliyatından ilave ücret alınmamaktadır. Ayrıca kalp hastalıklarının aciliyeti olduğundan erkan tanı çok önemlidir. O nedenle gün içinde randevu alarak gelen hastalar belli bir düzen içinde bakılıyor, randevusuz gelen hastalar için de bir kardiyolog ve cerrahımız da oluyor” dedi.