Ekonomi BERLİN’DE YERLİ HAREKÂTI

BERLİN’DE YERLİ HAREKÂTI

07.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Vestel üç akıllı cep’le iPhone’a kafa tutacak! 14 farklı kurla satıyor, riski korkutmuyor

BERLİN’DE YERLİ HAREKÂTI

Vestel üç akıllı cep’le iPhone’a kafa tutacak!
Berlin’de düzenlenen Avrupa’nın en büyük tüketici elektroniği fuarı IFA’ya 480 farklı ürünüyle çıkarma yapan Vestel, yüzde 100 yerli tasarım akıllı telefon modellerini ilan etti. 4.3, 4.7 ve 5 inç olmak üzere üç farklı modeli görücüye çıkaran Vestel, telefonları ocakta piyasaya sürecek.
Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, “Sektörde çok büyük ve önemli rakipler olmasına rağmen akıllı telefon ihracatı için Avrupa, Güney Amerika ve Ortadoğu ülkeleriyle şimdiden görüşmelere başladık” dedi.
Türk mühendisler tarafından geliştirilen Vestel akıllı telefon Android 4.2 Jelly Bean işletim sistemine ve kullanıcıların istekleri doğrultusunda değiştirilebilir donanım özelliklerine sahip. Turan Erdoğan, Türkiye pazarına 5 inç ekranlı en üst segment akıllı telefon modeliyle giriş yapmayı planladıklarını açıkladı. Telefonlardan biri çift sim kart özelliğiyle dikkat çekti.

Avrupa’nın en büyük LED TV’si
Vestel’in 110 inçlik LED TV’sinin Avrupa’da üretilen en büyük LED TV olduğunu belirten Erdoğan, televizyon ihracatıyla ilgili de şunları söyledi: “2013 yılının ilk yedi ayında 4 milyon televizyon ihracatı gerçekleştirdik. Smart TV ihracatımızı geçen yılın sonuna göre yüzde 70 arttırdık. İhracat pazarlarımıza sürekli yenilerini ekleyerek büyüyoruz.”

Brezilya’ya ihracat yapıyor
Vestel’in ihracat ağının her geçen yıl büyüdüğüne dikkat çeken Erdoğan, geçen yıl Uruguay ile başladıkları Latin Amerika ihracatına bu yıl bölgenin en önemli ülkelerinden Brezilya’yı eklediklerini belirtti. Erdoğan, Latin Amerika’nın Vestel’in Avrupa’dan sonra en önemli ihracat pazarı olacağını belirterek, “Yakın zamanda aynı büyümeyi Asya’da gerçekleştireceğiz” dedi.
Vestel’in Uzakdoğu’daki rakiplerine göre daha geniş bir ürün yelpazesine sahip olduğunu belirten Turan Erdoğan şunları söyledi: “A enerji sınıfı ürün gamında birçok yeni ülkeye ihracat yapmaya başladık. Dünyanın en büyük buzdolabı üreticisi Çin’e French Door buzdolabı ihraç ediyoruz. Uzak pazarlarda var olma stratejimiz doğrultusunda Myanmar’a bulaşık makinesi, yine Güneydoğu Asya’da Vietnam, Tayland, Singapur ve Endonezya’ya çamaşır makinesi ihracatı gerçekleştiriyoruz.”

Haberin Devamı

BERLİN’DE YERLİ HAREKÂTI

14 farklı kurla satıyor, riski korkutmuyor
IFA’ya Beko ve Grunding markalarıyla katılan Arçelik bir yandan işlerini büyütürken, diğer taraftan da toplam enerjinin yüzde 25’nin kullanıldığı evlerdeki beyaz ve kahverengi eşyalardaki enerji tasarrufunu en üst seviyeye çıkarma çalışmalarına hız verdi. Kurların yüksek seyrettiği bir dönemde işleri değerlendiren Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, “Arçelik’te kur riski almadan yönetiyoruz. Satışlarımızın yüzde 60’a yakını uluslararası pazarlardan geliyor. 14 farklı kurla satış yapıyoruz. Kur farkı bizim için çok önemli. 2008 krizinde bunu gördük hazine yönetimimiz çok iyi yönetti. Kur artışlarında bazı pazarlarda olumlu etkisi olurken girdideki maliyetleri artırınca olumsuz etkileniyoruz” dedi.
Çakıroğlu, üç yıl önce fabrikalarını uluslararası bir kuruluşa enerji verimliliği konusunda denetlettirdiklerini ve şu anda en yüksek seviye olan Platin seviyesinde olduklarını kaydederek, “Daha verimli nasıl çalışırız diye kendimize sürekli hedefler koyuyoruz” şeklinde konuştu.
Çakıroğlu ayrıca , karbon salınımın yüzde 90’nın elektrikli ev aletleri çalışırken ortaya çıktığını ifade ederek, toplam enerjinin yüzde 25’inin evlerde kullanıldığının bunun da yüzde 55’nin elektrikli ev aletlerinden kaynaklandığına işaret etti.

‘Tartışmasız lideriz’
“Arçelik’in 2013 ilk yarıyıl cirosu 5.1 milyar TL seviyesinde gerçekleşti” diyen Çakıroğlu, “Türkiye’de beyaz eşya, ankastre, LCD TV ve klima pazarlarında tartışmasız liderliğimizi sürdürüyoruz. Pazar çeşitlendirilmesi ve global yaygınlığımızın artırılması hedefimize paralel olarak ciromuzun yüzde 60’ını uluslararası satışlardan elde ediyoruz. Avrupa’nın en büyük üçüncü beyaz eşya şirketiyiz” diye konuştu.
Arçelik 2011’de yüzde 22, geçen yıl ise yüzde 25 büyüdü. Çakıroğlu, bu yıl çift haneli büyüme rakamlarının zor olduğunu belirterek, “Beyaz eşyada bu yılın ilk 6 ayında yüzde 7 büyüdük. TV’de ise küçüldük. Ancak, TV’de ikinci yarıda daha iyi bir performans bekliyoruz. Bu yıl ayrıca, klima satışları da istediğimiz düzeyde gitmedi. Son 5-6 yılın en düşük seviyesinde kaldı” dedi.

5 yıl üst üste pazar payı arttı
Beko’nun dünya çapında büyümeye devam ettiğini belirten Çakıroğlu sözlerine şöyle devam etti:
“Beko markamız Avrupa’nın 3. büyük markasıdır. Beko markamız 5 yıldır üst üste pazar payını en çok artıran marka konumunda. Yılın ilk altı aylık döneminde yine aynı başarıyı sürdürdük.”

Haberin Devamı

BERLİN’DE YERLİ HAREKÂTI

Haberin Devamı

13 MP’lik ‘Note’
Samsung, 5.7inçlik yeni amiralı Galaxy Note 3 gücünü dört çekirdekli 1.9GHz işlemci ve 3GB RAM’den alıyor. 32/64GB hafızalı Note 3’ün 13MP (megapiksel) kamerası 4K video çekebiliyor. Android 4.3 yazılımıyla gelecek telefonun bataryası 3200mAh.

‘Idol’ler geliyor
Alcatel, One Touch serisinden Idol Alpha ve Hero akıllı telefonlarını tanıttı. Hero, 6inç 1080p LCD ekran ve MagicFlip kapakla donatıldı. Dört çekirdekli 1.5GHz işlemci ve 2GB RAM’le destekleniyor. Arka kamera 13MP, ön kameraysa 2MP olacak.
Alüminyum çerçeveli Idol Alpha’nın ekranı 4.7 inç. 12MP kameralı cihazın hafızası 16GB. Android 4.2 yazılımlı Alpha’nın bataryası 2000mAh.

Haberin Devamı

Aşınmaz bir cep
Sony, suya ve toza dayanıklı 5inç Honami/Z1 akıllı telefonunu IFA’da gösterdi. Cihaz, dört çekirdekli 2.2GHZ işlemci ve 2GB RAM’e sahip. 20.7MP kamerası olan Z1’in hafızası 16GB. Android 4.2 sürümünü kullanacak Honami’nin bataryası 3000mAH.

G. Koreli tablet
LG, 8.3inç’lik tableti G Pad’i duyurdu. Tablet, dört çekirdekli 1.7GHz işlemci ve 2GB RAM gücünde. Android 4.2 yazılımlı cihazın hafızası 16GB. 5MP ön, 1.2MP arka kameranın yer aldığı alette 4600mAh batarya var. Yılsonu piyasada olacak.

4G’li ‘akıllı’
Acer, 6inçlik 4K video çekebilen Liquid S2 telefonun duyurdu. Cihaz, dört çekirdekli 2.2GHz işlemci ve 2GB RAM hızında. 13MP kameralı S2’de 3300mAH batarya var. 4G destekli telefonun fiyatı belli değil.