Ekonomi Buzağılar probiyotik mama ile beslenecek

Buzağılar probiyotik mama ile beslenecek

27.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Tarım Kredi Yem Genel Müdürü Hasan Fehmi Kinay, Türkiye’de buzağı ölümlerinin hayvancılık sektörünü ve et fiyatlarını doğrudan etkileyen en önemli sorunlardan biri olduğunu, bunu önlemek amacıyla Ar-Ge merkezlerinde probiyotik katkılı mama ürettiklerini ve seri üretim için yatırım aşamasına geldiklerini söyledi.

Buzağılar probiyotik mama ile beslenecek

Kurum olarak yurt dışından ithal edilen ürünlerin Türkiye’de üretilmesi için çalışmalar yaptıklarını, yem kalitesini ve yem çeşitliliğini artırmak için ilk kez Ar-Ge merkezi oluşturduklarını belirten Kinay, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Ankara Üniversitesindeki teknokentten yer kiralayarak bir Ar-Ge merkezi oluşturduk. Şu anda orada danışman olarak görev yapan iki profesör ve bir doçent arkadaşımız probiyotik ve diğer verimli hayvan beslenmesine yönelik çalışmaları yürütüyorlar. Buzağı mamasını probiyotik katkılarla çok rastlanan buzağı ölümlerinin önüne geçebileceğimiz gıda haline dönüştürdük. Buzağı mamasıyla ülkemizde her yıl kaybettiğimiz yaklaşık 500 bin buzağıyı ya da en azından bunun 250-300 binini sağlıklı bir şekilde büyütme imkanına kavuşturacağız.”

Teşviğe başvuracak

Kinay, buzağı mamasının üretimiyle ilgili öngörülen yatırım tutarının 100 milyon dolar olduğunu, süper teşvikler olarak bilinen proje bazlı teşviklere kurum olarak başvuracaklarını bildirdi. Kinay, teknokentteki yaklaşık 500 metrekarelik Ar-Ge merkezinin, tüm yem sektörüne hizmet vereceğini aktardı.

Haberin Devamı

Süt üreticisine 1.3 milyar hibe

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) desteklemeleri kapsamındaki sektörler içinde bugüne kadar en fazla hibeyi süt üretimine ilişkin proje sunan girişimciler aldı. TKDK’den yapılan açıklamaya göre, bugüne kadar, toplam yatırım tutarı 2.7 milyar lira tutarındaki 1174 süt üretimi projesi için girişimcilere 1.3 milyar lira hibe ödendi. İller bazında incelendiğinde ise süt üretimi projelerine ilişkin en fazla hibeyi 126 milyon lirayla Konya’daki yatırımcılar aldı. TKDK, AB’nin aday ülkelere destek amacıyla hazırlanan Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Programı’nı uyguluyor. Hibeler Türkiye’nin 42 ilindeki kırsal alanlarda yatırım yapan girişimcilerin kullanımına sunuluyor.