Ekonomi Diyarbakırlı 501 kadın devlet hibesiyle iş kurdu

Diyarbakırlı 501 kadın devlet hibesiyle iş kurdu

02.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İş hayatında daha fazla yer bulmak isteyen kadınların sesi bu defa Doğu’dan yükseldi. Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD) tarafından bu yıl ilk defa düzenlenen ‘Ekonomi ve Kadın Zirvesi’nde Doğu Anadolu’da kadın istihdamının önündeki engeller masaya yatırıldı. Zirveye İstanbul’dan Mardin’e kadar çeşitli illerden 300 kadın katıldı ve “annelik mi yoksa iş hayatı mı” sorusuna yanıt arandı.

Diyarbakırlı 501 kadın devlet hibesiyle iş kurdu

Diyarbakır’da kadın istihdamının yüzde 20-22 olduğunu söyleyen DİKAD Başkanı Reyhan Aktar, istihdamdaki en büyük engelin de eğitimsizlikten kaynaklandığını, dernek olarak Diyarbakır’da 380 kadına eğitim verdiklerini açıkladı. Gelecek yıl açılacak tekstil OSB’sinde 10 bin kişinin istihdam edileceğini açıklayan Aktar, “Tekstil ve mutfak eğitimleriyle bu alandaki ihtiyacı gidermek istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

35 bin TL’ye kadar

Kadınların aynı zamanda bir anne olduğunu ifade eden Aktar, aile ile iş hayatı arasında bir tercih yapmak istemediklerini, bu alanda yeni politikalara ihtiyaç olduğunu, esnek ve kısmi çalışma modellerini önemsediklerini kaydetti. Zirve ayrıca Diyarbakır’da kadın girişimciliği raporu açıklandı. Buna göre, 2012’den bu yana devletten 35 bin liraya kadar hibe alan Diyarbakırlı 501 kadın kendi işinin patronu oldu. Kadınların iş girişimi engelleri arasında sermaye yetersizliği, ev işleri ve uygun zamana erteleme yer aldı.

Diyarbakırlı 501 kadın devlet hibesiyle iş kurdu

Kadına geleneğe göre iş modeli

Zirvede konuşan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker de gelenek ve göreneklerle çatışmayan iş modelleri üzerinde çalıştıklarını belirterek şöyle devam etti: “Kadın iş hayatında tercihe zorlanmamalı. Kültürümüze özgü iş modellerine ihtiyacımız var. Ayrıca mevzuatlarda kadına yönelik bazı pozitif ayrımcılık yaptık. Anayasada da yer verdik. Ancak bunların uygulanmasında sıkıntılar yaşanıyor. Aksaklıkların giderilmesi gerekiyor.”