Ekonomi Enflasyon ve faizde düşüş beklentisi

Enflasyon ve faizde düşüş beklentisi

16.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

ABD Merkez Bankası’nın olası bir faiz indirimiyle dünyada likiditenin artacağını belirten T-Bank Genel Müdürü Servet Taze, Türkiye’nin bundan yararlanacağını ve enflasyon ve faizde de düşüş olacağını söyledi.

Enflasyon ve faizde düşüş beklentisi

Yüzde 50 BankMed, yüzde 50 Arap Bank’ın sahibi olduğu T-Bank’ın Genel Müdürü Servet Taze, dünyada likiditenin bollaşacağı ve Türkiye’nin de bundan payını alacağı öngörüsünü paylaştı.

Haberin Devamı

Taze, “Bundan sonraki süreçte dünyadaki likiditenin biraz bollaşacağını ve bundan ülke olarak pay alacağımızı düşünüyorum. Çünkü Türkiye potansiyeliyle ciddi bir cazibe merkezi.

Gerek Avrupa Birliği, gerek Amerikan merkez bankası Fed’in faiz indirimi düşündüğü ve likidite bıraktığı bir ortamda bizim gibi ülkelerin ciddi anlamda bu nakit akışından kaynak alabileceğimiz görüşündeyim” dedi.

Reformlar önemli...

Önümüzdeki aylarda enflasyon ve faizde düşüş olacağı görüşünü paylaşan Taze, yıl sonu için yatırımcı açısından olumlu görüşlere sahip. Taze şöyle konuştu:

“Enflasyonun ekim, kasım gibi tek haneli rakamlara geleceğini düşünüyorum. Enflasyonda iki çok önemli geçirgen söz konusu. Sebze meyve fiyatlarının geçirgenliği ve kurun geçirgenliği. Kurun geçirgenliği bir hayli yüksek. Enflasyonda yüzde 10 seviyelerin ve tek hanelerin görülebileceğini düşünüyorum. Buna paralel reel faizin de makul seviyelerde olacağını ve aşağı geleceğini düşünüyorum.

Haberin Devamı

Geçen yıl ile kıyasladığımızda bu yılın enflasyon ve faizde yatırımcının biraz daha önünü göreceği seviyede olacağını görüşündeyim.”

Döviz kurunun da stabil bir konuma geleceği görüşünde olan Servet Taze, şöyle konuştu:

“Döviz stabıl bir konuma gelir görüşündeyim. Çünkü yurtdışındaki parasal genişlemenin dışında bizim yapısal bir takım reformları hayata geçirmemizle paralel, Merkez Bankası’nın yerinde ve dengeli adımlarıyla dövizin makul seviyede kalabileceği görüşündeyim.

Çok ani aşağı ve yukarı yönlü hareketlerin asıl zarar verdiği söz konusu. Kurun seviyesinden çok bu ani iniş ve çıkışlar zarar veriyor. Bunlar bilançolar ve algı üzerinde olumsuz etki yaratır.”

Piyasanın bir faiz indirimi beklediğini ve bu ay sonundaki Merkez Bankası toplantısından bu faiz indirimi kararının gelmesinin piyasa tarafından satın alındığını belirten Taze, “Seviyesi konuşuluyor. MB kararında bir indirim olmasını bekliyorum. Ne çok ne de az bir indirim olacaktır. Benim beklentim 250 - 300 baz puan arasında bir indirim olması.

Fed’in temmuz mu eylül ayında mı indirim yapacağı da önemli. Bu nedenle ne kadar yapacağımız dünyadaki gelişmelere bağlı” dedi.

Haberin Devamı

Konut faizi düşebilir

Konutta önümüzde dönemde dengeleme olacağını belirten ve faiz oranlarının düşeceği tahmininde bulunan Taze, “Bütün vadelerde düşüş olacağını düşünüyorum. Dünyadaki likiditeden Türkiye’nin nemalanacağını düşünüyorum.
Enflasyondaki düşüşe paralel faiz oranlarının da aşağı gelmesi ve likiditeye daha kolay ve daha ucuz ulaşılmasıyla birlikte bunun konut, tüketici, otomotiv ve ticari krediler dahil bütün fiyatlara yansıyacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Enflasyon ve faizde düşüş beklentisi

Sektör ayrımı yok

Sermayedarların büyümek için sermaye, likidite ve insan kaynağına kuvvetli destek verdiğini söyleyen Taze, “Geçmiş yıllardaki küçülmenin yerini büyümeye bırakması için stratejik plan üzerinde çalışıyoruz. Planımızda 2020 ve 2021’i de ortaya koyuyoruz” dedi. Taze, dünyada ve Türkiye’de zor dönemlerde en kötü sektörlerde bile kredi verilecek şirketler bulunduğuna şahit olduklarını belirterek, sektör ayırmadıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Sermaye artışı olacak

28 ülkede faaliyet gösteren ana sermayedarların Türkiye’de büyüme kararı aldıklarını belirten T-Bank Genel Müdürü Servet Taze, bir ay önce 30 milyon dolarlık bir sermaye artışı gerçekleştirildiğini söyledi.

Büyümeye yönelik yeni sermaye artırımlarının da şu anda konuşulduğunu söyleyen Taze, şu bilgileri verdi:

“Yeni sermaye artışının zamanlamasını ve rakamını tartışıyoruz. Büyümeye dönük ciddi anlamda bir yol haritası ortaya koyduğumuz için bunu biz talep ettik. Her iki ortağımız da buna kuvvetli destek verdiler. Bunun gerektirdiği sermaye büyüklüğünü ve zamanlamasını da paylaştık. Oldukça olumlu geriye dönüşler aldık. Bu yıl içinde bunu hayata geçirmiş olacağız.

2019, 2020 ve 2021’de sektörün ortalama üç katı bir büyüme planlıyoruz. Bu büyümeyi karşılayacak bir rakam ortaya koyduk. Olumlu geri dönüşleri aldık. Üç yıllık büyümemizi sağlayacak bir büyüklüğü konuşuyoruz. Yönünü büyümeye çevirmiş bir bankayız.”