Ekonomi Mutfak mikserinden savunma sanayine...

Mutfak mikserinden savunma sanayine...

21.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Elektrikli ev aletleri üreticisi Tepaş Elektrik Motorları AŞ, savunma sanayisine yaptığı projelerle dünya ordularına ürün geliştirir hale geldi. Milli tank Altay’ın yardımcı güç ünitesini üreten şirket, Kore’nin ana muharebe tankı K2’nin ve Fransa ordusu için üretilen zırhlı araçların güç ünitelerini de tasarladı

Mutfak mikserinden savunma sanayine...

Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesislerinde 1976 yılında mikser, blendır, saç kurutma makinesi, çim biçme makinesi gibi elektrikli ev aletlerini üretmeye başlayan Tepaş’ın yönetim kurulu başkanı Melih Aksoy, 1990 yılından bu yana savunma sanayisi için özel amaçlı elektrik motorları ürettiklerini belirtti.

Milli tank projesinde
İlk olarak M113 zırhlı personel taşıyıcı aracı için personel havalandırma motoru ürettiklerini, sonraki yıllarda dalgıç pompa ve alternatör üretmeye de başladıklarını ifade eden Aksoy, son yıllarda geliştirdikleri yardımcı güç üniteleriyle (APU) dünya genelinde birçok savunma sanayi projesine dahil olmayı başardıklarını söyledi.
Milli tank projesi Altay’ın yardımcı güç ünitelerini ürettiklerini, bu ürünlerin şu anda test aşamasında olduğunu anlatan Aksoy, füze fırlatma rampaları ve sınır güvenliğinde kullanılan gözetleme araçları için de benzeri sistemler geliştirdiklerini kaydetti.
Aksoy, 12 mühendisten oluşan küçük bir ekibe sahip olmalarına rağmen yaptıkları tasarımlarla dünya ordularının dikkatini çekmeyi başardıklarını belirterek, şunları söyledi:
“Yabancı firmalara göre üçte bir maliyetle üretim yapabiliyoruz ancak savunma sanayisine üretim yapmak kolay değil. İstenen kalitede bir ürün üretmek için çok çalışmak gerekiyor. Uzun test süreçleri sabır gerektiriyor. Yıllar içinde çok sayıda referansa sahip olmamız dolayısıyla bazı projelerde tercih edilir hale geldik.