Ekonomi Tekstile akıl katıp ciroyu katlayacak

Tekstile akıl katıp ciroyu katlayacak

22.08.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Türkiye’nin 10.5 milyar dolarlık tekstil ihracatının 1.7 milyar dolarının teknik tekstil olduğunu belirterek, “Biz de bu alanda büyümeyi hedefliyoruz” dedi.

Tekstile akıl katıp ciroyu katlayacak

Zorlu Tekstil Grubu, akıllı tekstil atağına kalktı. Üretiminin yüzde 20’sini akıllı tekstilde yapan firma, 2025’te bu oranı yüzde 50’ye çıkartmayı hedefliyor. Grubun kendi icatları arasında renk kayıplarını azaltan iplik, alarm özellikli solar perde, şarj edilebilir led’li perde yer alıyor.

Haberin Devamı

1.7 milyar dolar

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Türkiye’nin yıllık 10.5 milyar dolarlık tekstil ihracatının 1.7 milyar dolarının teknik tekstil olduğunu belirterek, “Teknik tekstili sadece ev tekstili değil, pek çok alanda kullanıyoruz. Otomotiv, giyilebilir teknoloji, enerji gibi pek çok alanda uygulamasını göreceğiz” dedi.

Yüngül, tekstilin gelecekte de katma değer yaratacak sektörlerden biri olduğunu öngörerek bu alandaki yatırımlarına devam ettiklerini aktardı. Yüngül, “Tekstil iletken kumaşlardan teknik tekstile, giyilebilir teknolojiden enerjiye, güvenlikten sağlık endüstrisine kadar her alanda kullanılacak. Yaptığımız araştırmalara göre gelecek, akıllı tekstil ürünlerinde. Akıllı tekstil pazarı 2015’te 90 milyar dolar iken, bugün 160 milyar dolara koşuyor. Çin, ABD ve Almanya bu pazarda önde. Teknik tekstil ihracatının yüzde 25’ini Çin, yüzde 8.8’ini Almanya ve yüzde 8.1’ini ABD yapıyor. Biz henüz bu pazardan yüzde 1.6’lık pay alıyoruz. Gideceğimiz daha çok yol var” dedi.

Haberin Devamı

Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Necat Altın ise, grup olarak tüm faaliyetlerini ‘Akıllı Hayat 2030’ vizyonu çerçevesinde şekillendirdiklerini belirterek, “Zorluteks başta olmak üzere 12 şirketimizde Türkiye’nin en büyük gruplarından ve ihracatçılarından biriyiz. Taç, Linens ve Valeron gibi markaları bünyemizde bulunduruyoruz. 2025’e kadar ciromuzu iki kattan fazla artırmayı hedefliyoruz. Zorlu Tekstil olarak geçen yıl 690 milyon dolar ciro, 200 milyon dolar da ihracat gerçekleştirdik. Teknik tekstilin de 2025’e kadar ciomuzdaki payını da yüzde 50’ye yükselteceğiz” dedi.

Tekstile akıl katıp ciroyu katlayacak

‘Giyilebilir’e yoğun yatırım yapıyor

Necat Altın, yeni projeleri hakkında şu bilgileri verdi:

- “Teknik tekstilde, kendini temizleyen stor, black-out, outdoor, tente gibi ürünleri geliştiriyoruz.

- PVC içermeyen sun screen kumaş satışına başlıyoruz. Elektrikle tekstilin bir arada kullanıldığı iletken teknolojilere özel olarak odaklandık.

- Giyilebilir teknolojilere de yoğun yatırım yapıyoruz. Vücut sıcaklığı, tansiyon, kalp atışı gibi vücut fonksiyonlarını ölçerek kayıt altına alan ve kullanıcıları uyaran kıyafetler öne çıkıyor.

Haberin Devamı

- Zor tutuşan, ısıyı ya da soğuğu geçirmeyen, elektromanyetik dalgalara kalkan olan birçok ürünümüzle hem sporcu kıyafetleri hem de güvenlik güçlerinin bu taleplerine hazırız.

- Kesilmez eldivenlerde kullanılan ‘cut resistance’ ürününü geliştirerek pazara sunduk. Antistatik iplik üretimini gerçekleştirdik. Bu iplikler elektrik yüklenmesini önlüyor.