Ekonomi Turizm rallisi!

Turizm rallisi!

14.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Abant’tan Göbeklitepe’ye toplam 2 bin 300 kilometrelik TransAnatolia Rally Raid, 24-31 Ağustos’ta gerçekleştirilecek. 20 ülkeden yarışçıların katılacağı ralli, Türkiye’nin tanıtımına da katkı yapacak

Turizm rallisi

Dünyanın altıncı büyük rallisi olan TransAnatolia Rally Raid, bu yıl Abant’tan Göbeklitepe’ye uzanan ve Türkiye’nin doğal ve tarihi güzelliklerinin yoğun olarak bulunduğu 2 bin 300 kilometrelik bir parkurda gerçekleştirilecek. 24-31 Ağustos arasında düzenlenecek olan ralli, Fox Sport ve Sky Sport televizyonlarından 60 ülkede yayınlanacak. Ayrıca sosyal medyada her birinin milyonlarca takipçisi olan ralliciler de parkur boyunca kaydettikleri görüntüleri paylaşacak. Türkiye’nin tanıtımında önemli bir rol oynayacak olan ralliyi, TransAnatolia Genel Koordinatörü Burak Büyükpınar ile konuştuk.

Haberin Devamı

Bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek olan TransAnatolia Rally Raid’in Türkiye’nin ilk ve tek cross country ralli organizasyonu olduğunu belirten Burak Büyükpınar şunları söyledi:

“Cross country tipi yarışlar için farklı doğal parkurları olan uzun etaplara ihtiyaç var ve Türkiye bunun için harika bir coğrafyaya sahip. Dünyada bu tip yarışlar ağırlıkla Afrika’da Fas, Cezayir ve Mısır’da gerçekleştirilmekte. Fakat son yıllarda bazı ülkelerdeki güvenlik endişeleri ağırlığın Fas’a kaymasına sebep oldu. Fas’taki yarışlar ağırlıkla çöl yarışları, oysa TransAnatolia’da yarışmacılar her gün başka tip bir parkur ile karşılaşıyorlar. Buna bir de Türkiye’nin tarihi zenginliğini ve misafirperverliğini eklediğinizde TransAnatolia dünyanın en keyifli, adrenalini çok yüksek bir cross country yarışı olma yolunda hızla ilerliyor.”

Haberin Devamı

Turizm rallisi

Milyonlar peşinde

Rallilerin, turizme önemli katkı yaptığını anlatan Büyükpınar, “Ralli için gelen turistler 7 bin ile 10 bin euro arası harcama yapıyor. Ama asıl büyük katkı ülke tanıtımına oluyor” dedi. Bunun örneğinin Paris-Dakar Rallisi Güney Amerika’da düzenlendiğinde görüldüğünü belirten Büyükpınar, “Bu ralli Arjantin’in en ciddi turizm faaliyeti oldu. Yarış sırasında bölgedeki oteller yüzde 100 doldu. Yıl boyunca da 1 milyonu aşkın turist, sadece parkurları ziyaret etmek için Arjantin’e gitti” diye konuştu.

Turizm rallisi

GPS değil yol kitabı

2 bin 300 kilometrelik TransAnatolia parkurlarını oluşturmak için 12 bin kilometrelik yol yapan organizasyon ekibi, parkurlarda yarışçıların katedeceği her metrenin notunu çıkarmış ve bir yol kitabı oluşturmuş. Katılımcıların yarış boyunca GPS, uydu cihazı gibi teknolojik imkanlardan yararlanmaları yasak. Yol kitabına bakarak ve pusula gibi temel cihazları kullanarak yarışacaklar.

Turizm rallisi

Motosiklet de var, kamyon da

TransAnatolia’da bu yıl motosiklet, ATV, SSV, 4X4 otomobil ve kamyon sınıfında ralliciler yarışacak. Her sınıftan rallicinin katıldığı TransAnatolia’nın motorsiklet sınıfında 450 cc’ye kadar, 450 cc ve üzeri, çift silindir motorlar; SSV sınıfında 1050 cc’ye kadar, 1050 cc ve üzeri SSV’ler; ATV sınıfında 4x2 ve 4x4 ATV’ler; otomobil sınıfında 4x4 benzinli, 4x4 dizel, 4x2 benzinli, 4x2 dizel, seri üretim benzinli, seri üretim dizel, ex FIA ve yerel ASN onaylı açık sınıf ve kamyon sınıfında ralliciler yarışacak. Uluslararası organizasyona 20’ye yakın ülkeden rallici katılacak.

Haberin Devamı

Uydudan takip edilecek

Başından sonuna uydudan takip edilecek organizasyon boyunca 170 görevli ve gönüllü yer alacak, Sağlık Bakanlığı’nın desteğiyle Ulusal Medikal Kurtarma yarışlarda sağlık desteği verecek. Yarışlar boyunca anında müdahale etmek üzere 12 araçlık kurtarma ekibi görev yapacak.

Turizm rallisi

Dünya Kupası’na aday oldu

TransAnatolia Rally Raid, bu yıl Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonu (FIA) Cross Country Dünya Kupası’na aday yarış olarak da düzenleniyor. Bu yıl FIA’dan bir gözlemci TransAnatolia’yı izleyecek. Olumlu görüş çıkarsa Türkiye 2020’de Fas, Katar, Abu Dabi ve Kazakistan’da düzenlenecek uluslararası rallinin bir etabına ev sahipliği yapacak.

Haberin Devamı

Bu yılki ralli Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle düzenleniyor ve sponsorları arasında Mitsubishi Motor, General Tire, KTM, İzeltaş ve Fikirmedya bulunuyor.

Turizm rallisi

Amatörler de katılıyor

Organizasyon profesyonel katılımcıların yanı sıra ralli deneyimi yaşamak isteyen amatör sporculara da ev sahipliği yapıyor. TransAnatolia’nın macera grubu olarak adlandırılan amatör katılımcıları parkurun diledikleri bölümlerini hiçbir değerlendirme kriteri olmadan katedecek, ancak günün sonunda kamplarında yarışçılarla aynı ortamı paylaşarak yarış atmosferini yaşayacak.