Ekonomi Türkiye’de 2.5 milyon kişi mobil ödemeyi tercih ediyor

Türkiye’de 2.5 milyon kişi mobil ödemeyi tercih ediyor

30.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Teknolojinin ilerlemesiyle, yeni pratik yöntemler ortaya çıkıyor. Yapılan son değerlendirmelere göre Türkiye'de 2.5 milyon kişi mobil ödemeyi tercih ediyor. 2011 yılında hizmet vermeye başlayan Pay to Go, mobil ödeme ve mobil cüzdan kullanılarak alternatif ödeme sistemi sunuyor

Türkiye’de 2.5 milyon kişi mobil ödemeyi tercih ediyor

Pay to Go Genel Müdürü Onur Ergüney, "Teknoloji değişirken aslında hayatlarımız da değişiyor" diyor. Ergüney'e göre hayatın her alanında artık daha pratik çözümler ön plana çıkmaya başlıyor. Bu çözümlerden birisi de mobil ödeme.
2011’de kurulan Pay to Go'nun, mobil ödeme ve mobil cüzdan kullanarak alternatif ödeme ve tahsilat yöntemi sunan bir firma olduğunu söyleyen Ergüney, sistemin nasıl işeldiğine yönelik sorularımızı yanıtladı:
Mobil ödeme sistemi nasıl doğdu?
Amerika’da kola makinelerinde başlayan fikir daha sonra Kore’de mobil alışveriş fikrine dönüştü. Amaç zamandan tasarruf etmek ve zahmetten kurtarmak. Satışların yüzde 100 artması tüketici memnuniyetinin en büyük göstergesi oldu.
Mobil ödemede yeni uygulamalar neler?
Bu sistem gıda alışverişlerinden, fast food, otopark, restoran, sinema, tiyatro, benzin istasyonları, dernek ve kulüp üyelikleri ile alışveriş sitelerine kadar geniş yelpazede hizmet veriyor.
Mesela mobil bilet uygulaması dünyanın her yerinde kullanılmaya başlandı. Telefonunuz sizinle olduğu sürece her türlü etkinlik için bilet alma imkanına sahipsiniz.
Mobil park uygulamasında Amerika’daki kullanıcılar hiçbir şekilde para taşımadan, bozuk para derdiyle uğraşmadan cep telefonlarıyla mobil ödeme ile otopark ücretini ödüyor. Cep telefonunuzla ödeme yapıp kahvenizi satın alabiliyorsunuz. Toplu taşıma aracı ücretini cep telefonuyla ödeyebiliyorsunuz.
Sistem ne kadarlık bir büyüklüğe ulaştı?
2011’de dijital ve fiziksel ürünler için yapılan mobil ödemelerinin toplam hacmi 240 milyar dolar seviyesinde. Genel olarak değerlendirdiğimizde e ticaret, arkadaşlık siteleri, online oyun sektörü ve fiziksel ürünlerde mobil ödeme uygulaması oldukça popüler.
Mobil ödemenin avantajları neler?
Güven eksikliğini doldurmak üzere yola çıkan Pay to Go’nun en avantajlı yanlarından biri, kullanıcıların kişisel bilgilerini ya da banka, hesap, kredi kartı bilgilerini paylaşmak zorunda olmamaları.
Sistemi anlatabilir misiniz?
Pay to Go sisteminden yararlanabilmek için firmaların öncelikle sisteme dâhil olmaları, sonrasında ise firma müşterilerinin ön ödemeli ve sabit faturalı hatlarda mobil ödeme seçeneğine sahip olmaları gerekiyor. Satın almak istenilen ürün, cep telefonu kodu girilerek Pay to Go servisine iletiliyor. Pay to Go onaylayıp ürün kodu mesajını tüketiciye gönderdikten sonra satın alma işlemi gerçekleşmiş oluyor.

Haberin Devamı

Alışverişlerin yüzde 2.24’ü mobil ödemeyle yapılıyor
Şu anda kaç kişi bu sistemi kullanıyor?
Son dönemde bakıldığında mobil ödeme kullanımı ve tercihi Türkiye'de ciddi artış gösteriyor. 2.5 milyon kişinin ülkemizde bu uygulamayı tercih ettiğini söyleyebiliriz. Bu ilerisi için gerçekten umut verici bir oran. Türkiye’de yapılan online alışverişlerin yüzde 2.24'ü mobil ödemeyle yapılıyor.

Ödeme tiplerine göre dağılım oranları nasıl?
Yapılan araştırmalara göre ödeme tiplerine göre dağılımda, kredi kartı yüzde 57 ile ilk sırada. Diğer dağılım oranları ise havale/EFT yüzde 19, kapıda ödeme yüzde 17, mobil ödeme yüzde 2.24, mail order yüzde 2, paypal yüzde 0.82 şeklinde.

‘Cirosu Türkiye’de 500 milyon TL’yi bulacak’
Türkiye’de mobil ödeme tercih edilen bir yöntem mi?
2012 yılı tahminleri mobil ödeme cirosunun Türkiye'de 500 milyon TL'yi bulacağı yönünde. Şu anda 1 milyon kişi mobil ödemeyi kullanıyor. Mobil Ödeme uygulaması, 'm parking' ve 'm ticketting' sektörlerinde düşündüğümüz açılımları yapabilirse kullanıcı sayısının çok kısa sürede yüksek rakamlara ulaşacağına inanıyoruz. Türkiye, mobil ödeme için önemli bir fırsat.

Haberin Devamı

Palmiye ağacı, inci ve deniz kabuklarından düğme üretti
Giyimin tamamlayıcı aksesuarı düğmenin de organiği yapıldı. Organik düğmeler, ekvator bölgesinde yaşayan yerli kabilelerin topladığı palmiye ağacının meyvesinden yapılıyor. Yerli kabilelerden topladıkları meyveleri satın alarak düğme yapan Form Düğme, kabilelerin geçimine de katkı sağlıyor.
Form Düğme olarak yerli kabilelerin topladığı meyvelerden, denizin derinlerindeki inci ve deniz kabuklarından düğme ürettiklerini söyleyen Form Düğme Kurucu Ortaklarından Mustafa Oktay "1996 yılında kurulan Form Düğme, çok küçük bir satış ofisinden fabrikaya uzanan bir başarı öyküsüne sahip. Dünya modasının yönünü belirleyen İtalya’nın en büyük, dünyanın da en büyük beş düğme üreticisinden biri olan ‘Bottonificio Fossanese’yi tüm makineleriyle birlikte satın alarak, ülkemize taşıdık" dedi.
Çin, Hindistan, İtalya, Fas, Cezayir gibi dünya’nın birçok noktasına düğme ihracatı yaptıklarını belirten Oktay, "Şu aşamada yüzde 15 olan ihracat payımızı 2012 yılında üreteceğimiz yeni modellerle birlikte yüzde 40’a çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Tek tek test ediliyor
Tasarlamış oldukları doğal düğmelerin dünya üzerindeki bir çok farklı bölgeden hammadde olarak temin edildiğini kaydeden Mustafa Oktay, düğmelerin ilk olarak kalınlık, renk gibi ayrımlara göre sınıflandırıldığını ifade etti. Üretim sürecinde her malzemenin kendi yapısına uygun üretim şemasını takip ettiklerini anlatan Oktay, en son aşamada düğmelerin kalite kontrol bölümünde tek tek test edildikten sonra paketlenip firmalara gönderildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Haftanın perakendeci tweet’leri
Sarah Blair Gould Boden
Olan biten her şey bir gün internette olacak.

Ayşen Zamanpur Silk&Cashmere
Acaba Portebello'da mağaza mı açsak? Çok güzel.

Önder Yılman Forum İstanbul
Forum AVM'leri 2 milyar kişi gezdi.

Mel Kolinski American Eagle Outfitters
Yeni etkinliğimiz için çok heyecanlıyım. Sadece diğer partilerle ilgili detayları vermeden önce onay bekliyor.

Haberin Devamı

KOZMETİK
ABD'Lİ MARKA LUXYBOX'TA

Luxybox, ABD'li kozmetik markası L.A. Girl'ü müşterilerine sunuyor. L.A Girl ürün yelpazesinde bulunan rujlar, ojeler, farlar, rimeller ve vücut bakım ürünleri artık LuxyBox.com’da satışa sunuluyor.

HASSAS NEMLENDİRME
Vichy, yeni ürünü Aqualia Thermal'i piyasaya sundu. Vichy yetkilileri, "Ürünün içindeki Aquabioryl, cildi güçlendiriyor ve anında epidermise nemlenme hissi kazandırıyor. Cilt nem ile daha ferah ve yumuşak hale geliyor" diyor.

KUYRUKLU YILDIZ ETKİSİ
Nevaflex yetkilileri Hair Styling Serisi ile saçlarda kuyruklu yıldız etkisi yaratılabileceğini söylüyor. Yetkililer, sezonun trendleri arasında yer alan at kuyruğu modelinin Nevaflex Hair Mousse ise kolayca sabitleneceğini belirtiyor.

MOR RENGİN GİZEMİ
Kullanıldığı andan itibaren dikkat çekici bir görünüm sunan mor, 2012 yılının gözde renklerinden biri olacak. Golden Rose da, 2012 yılı makyaj ürünlerinde mor renge vurgu yapıyor. Firma, menekşe moru, leylak rengi ve lila renkli ürünleriyle bakışlarda gizemli bir görünüm sunuyor.

Haberin Devamı

SORUNA ODAKLI MASKE
Dermalogica yenilenmiş maskelerini piyasaya sundu. Antis Kozmetik Eğitim Müdürü Melike Yumlu, günlük cilt bakım rejimini desteklemek için maske seçiminin ve düzenli kullanımının çok önemli olduğunu ifade ediyor.

Çeyizi için dantel bulamayınca 'Dantell'i kurdu
Türk el dantelleri başta olmak üzere Belçika, Fransa, İsviçre dantellerini el emeği iğne oyasıyla harmanlayan Dantell'in Yönetici Ortağı Tuğçe Çalışkan, Paris'te politika ve iletişim üzerine eğitim almış. Türkiye'ye dönünce bir yıl boyunca aile şirketleri olan Figür Turizm'de çalışan Tuğba Çalışkan, o dönemde evlenmeye karar vermiş.
Bu karar özel hayatı kadar kariyer hayatını da etkilemiş. Şöyle anlatıyor: "Annem dantele çok düşkündür. Çeyizim için annemle beraber kumaşla harmanlanmış dantelli ürün arayışına girdik. Bulamayınca özel olarak ürettirdik. Ardından bu işi yapmaya karar verdik ve Dantell'i kurduk."
Şirketin 2011 yılında kurulduğunu söyleyen Çalışkan, "Akaretler, Akmerkez, Akbatı ve Kapalıçarşı'da olmak üzere şu anda dört mağazaya ulaştık. Bu yıl iki tane daha mağaza açmayı planlıyoruz. Bağdat Caddesi ve İstinye Park'ı hedefliyoruz" dedi.

Farklı alternatifler
Dantell'de banyo takımlarından yatak örtülerine, masa örtülerinden iğne oyası bardak altlıklarına kadar farklı alternatiflerden oluşan koleksiyonların satışa sunulduğunu ifade eden Çalışkan, ürün yelpazelerini özel tasarım aksesuarlarla zenginleştirdiklerini belirtti.

'Ürün bulmak için köy köy dolaştım'
Mağazaları için dantel bulmak amacıyla Türkiye'deki köyleri dolaştığını söyleyen Tuğçe Çalışkan, "Türkiye'deki pek çok bölgede dantel ürettiriyoruz. Yüzlerce ev kadınıyla çalışıyoruz" diye konuştu.
Türk kültürü içinde çok önemli yere sahip olan danteli modern hayata taşıdıklarını vurgulayan Çalışkan, "Dantell'de, şık bir sofra hazırlamak isteyenler özel tasarım masa örtüleri ve ham ipekten üretilen peçeteleriyle davet sofralarını süsleyebilirler" dedi.

VIPDUKKAN.COM SİTESİNİ VE LOGOSUNU YENİLEDİ
Vipdükkan.com, logosunu ve site tasarımını yeniledi. Şirket bu yeniliği, ‘Dükkan Sizin’ sloganıyla duyurdu. Giyimden aksesuara, tekstilden kozmetiğe, dekorasyondan küçük ev aletlerine kadar birbirinden farklı pek çok ürün grubunu dükkanlarına taşıyan Vipdükkan.com, yeni görüntüsü ve yaklaşımıyla online alışveriş dünyasına farklı bir soluk getiriyor. Yeniden tasarlanan Vipdükkan.com, test süresince de kullanıcılardan tam not aldı.

YURTDIŞINA BAKÜ'YLE AÇILDI
Batik, yurtdışında ilk mağazasını Azerbaycan Bakü’de bulunan Metro Park AVM’de açtı. Bakü’de bulunan mağaza için 200 bin dolarlık yatırım yaparak mağaza sayısını 108'e çıkaran marka, sırasıyla Kıbrıs, Suudi Arabistan, Dubai, Kazakistan, Ukrayna ve Rusya’da da mağaza açmaya devam edecek.
Batik’in Genel Müdürü Emre Ziyal, "Artık yurtdışında da mağaza açarak, markamızın kitlesini daha da yükseltme kararı aldık. Azerbaycan'ı seçme nedenimiz toplumsal ve kültürel olarak bize daha yakın bir ülke olmasından kaynaklanıyor. Baktığımız zaman perakende sektöründe gelişmiş bir yapı olduğunu görüyoruz" dedi.

İLKBAHARDA RENKLİ OYUNCU VE ÇİÇEKLİ
Pieces'ın bahar koleksiyonunda parlak renkler ve büyük çiçekler ön plana çıkıyor. Kumaşlarda bahar kızlarına yaz arifesinde neşeli görünüm veren tatlı çiçek baskıları düşünüldü. Pieces ilkbahar koleksiyonu ile kadınlar, daha çılgın, güçlü ve fazlasıyla renkli ve çiçeksi bir görünüme bürünecek. Renkli görüntülere kadınsı dokunuşlar veren birçok saç aksesuarı, stilettolar ve gece ayakkabıları için soket çoraplar gibi aksesuarlar Pieces kızlarını da unutmuyor.
Pieces ilkbahar koleksiyonunda çantalar, elbiseler ve mücevherler ise pastel renkler ve çiçek baskılarının etkisi altında.

ARZUM 1 MİLYON 300 BİN ROBOTA ULAŞTI
Küçük ev aletlerinde faaliyet gösteren Arzum, yurtiçinde üretilen 1 milyon 300 bininci mutfak robotunu teslim aldı. Çankırı’daki ErnaMaş Makine, Ticaret ve Sanayi A.Ş. fabrikasında üretilen mutfak robotunu almaya Arzum Elektrikli Ev Aletleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı ve çalışanları birlikte gitti.
Murat Kolbaşı, “Kaliteden ödün vermeden yenilikçi ve müşteri isteklerine kulak veren bir marka olmaya devam edeceğiz" dedi.

Yazarlar