Ekonomi Yanık verilerini ölçüp dökülmeyen çaydanlık ürettiler

Yanık verilerini ölçüp dökülmeyen çaydanlık ürettiler

09.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye ve dünyadaki yanık istatistiklerini inceleyen ev aletleri üreticisi Korkmaz, kazaların çoğunun masadaki sıcak sıvıların dökülmesinden kaynaklandığını fark etti ve içindeki sıvıyı dökmeyen çaydanlık üretti

Yanık verilerini ölçüp dökülmeyen çaydanlık ürettiler

ABD’de yapılan araştırmalara göre yanıkla sonuçlanan ev kazaların yüzde 68’i altı yaş altındaki çocuklarda yaşanıyor. Türkiye’de ise Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) verilerine göre son 10 yılda gelen 5 bin 264 yanık vakasının yüzde 95’i evde en çok mutfak ve kahvaltı masasında sıcak sıvıların dökülmesi nedeniyle yaşanıyor. Bu araştırmalardan yola çıkan Korkmaz ise 250 bin dolar yatırımla “Haşlamayan Çaydanlık Esta”yı üretti.
Devrildiğinde bile içindeki sıvının dışarı dökülmesine engel olan çaydanlık önce Design Turkey Endüstriyel Tasarım 2010 “İyi Tasarım” ve ardından dünyanın en prestijli tasarım yarışmalarından biri olan Reddot Design/Honourable Mention 2011 ödülünü kazandı.
250 bin dolar yatırımla 16 aylık çalışma sonucu Esta’yı ürettiklerini ifade eden Korkmaz Mutfak Eşyaları Yönetim Kurulu Üyesi Tacettin Korkmaz, “Esta Çaydanlık Takımı, taşıma esnasında ya da çay dökerken devrilse dahi kilitli kapak sistemi ile oluşabilecek ev kazalarını önlüyor. Modern emziğe sahip ürün, akıtma ve damlatma sorunu yaşatmıyor. Ayrıca otomatik buhar kesme özelliği ise kullanıcıların elini yakmıyor” dedi.

2 bin adet satış hedefi
Esta Çaydanlık Takımı’nı çay kültürünün yaygın olduğu Türk Cumhuriyetleri’nde ve Ortadoğu ülkelerinde satmayı planladıklarını ifade eden Korkmaz, “Türklerin yoğun olduğu Avrupa ülkelerinde yüksek talep var. Yurt içi ve dışında ilk 6 ayda 2 bin adet satış hedefimiz var” diye konuştu. Ar-Ge’ye cironun yüzde 3’ünü ayırdıklarını anlatan Korkmaz, piyasaya her yıl ortalama 10 yeni ürün sürdüklerini anlattı.

Yeni tesis kuruyor
Elektrikli ev aletleri alanında talebi karşılamak üzere kapasite artırımına gitmeye karar verdiklerini dile getiren Korkmaz, “Ocak ayı itibariyle Gebze’de 23 bin metrekare kapalı alana sahip yeni üretim tesisinin inşasına başladık. Bu tesis için 25 milyon dolarlık bir yatırım yapacağız” dedi. Geçen yıl 1.5 milyon adetlik tencere üretimi ile yüzde 24’lük büyüme yakaladıklarını anlatan Korkmaz, “Geçen yıl ciromuz 63 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu yılki hedefimiz 100 milyon TL” dedi.

Surinam’a bile satıyor
Korkmaz olarak 56 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Korkmaz, “En önemli pazarlar arasında ABD, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Belçika, Suudi Arabistan, Kuveyt, İran, Mısır, Güney Kore ve Güney Afrika’yı sayabiliriz. Son olarak ise Güney Amerika’nın kuzey kıyısında yer alan Surinam’a ihracata başladık” dedi. Korkmaz markası olarak, ocak ayında Gebze Center AVM’de ilk mağazalarını açarak perakende alanına girdiklerini anlatan Korkmaz, “açtığımız bu mağaza ile perakende tarafını gözlemlemek ve bu doğrultuda ilerlemek istiyoruz” diye konuştu.