Gündem ‘Alkol ve internet’ yasaklarına eleştiri

‘Alkol ve internet’ yasaklarına eleştiri

13.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Gül’ün talimatıyla DDK’nın hazırladığı raporda, hükümetin alkol ve güvenli internet uygulamaları örtülü bir dille eleştirilerek yasakçı bakış açısı ve hayat tarzı ifadelerine vurgu yapıldı

‘Alkol ve internet’ yasaklarına eleştiri

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) raporunda; hükümetin alkole erişim düzenlemeleriyle, güvenli internet uygulamaları örtülü bir dille eleştirildi.
DDK, “Türkiye Kızılay Derneği’nin 2010, 2011 ve 2012 Yıllarına İlişkin Faaliyet ve İşlemlerinin Denetimi”, “Madde ve Diğer Bağımlılıklar ile Mücadele Kapasitesinin ve Bu Bağlamda Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin Değerlendirilmesi” ve “Türkiye’nin Kalkınma Ajansları Uygulamasının Değerlendirilmesi” başlıklı raporları yayımlandı.
Raporları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatıyla hazırlandı. Yeşilay’la ilgili raporda, şu ifadeler dikkati çekti: “Bağımlılıkla mücadeleye yönelik ilk ulusal belge, uyuşturucuyla mücadeleye münhasır olarak 1997 yılında hazırlanmış olup 2006 yılı sonundan itibaren bağımlılığa sebep olan maddeler temelinde bazı üst politika belgeleri hazırlanmaya başlanılmıştır. Ancak, söz konusu politika belgeleri uluslararası iyi örneklerle karşılaştırıldığı zaman, sorunu tam olarak tanımlamaya ve kavramaya yönelik bütüncül bir yaklaşım oluşturma konusunda yeterince başarılı örnekler olarak görülmemiştir. Ayrıca, davranış bağımlılıkları konusunda bugüne kadar herhangi bir ulusal politika ve strateji belgesi hazırlanmamıştır.

Yasakçı bakış açısı
Stratejik bakış açısı eksikliği, gerek bağımlılıkla mücadele kapasitelerinin oluşturulmasında gerekse toplumsal tutum ve davranışlarda olanı kavramak şeklinde değil olması gereken yaklaşımlara yönelik tercih ve belirlemelerde bulunulmasına yol açmaktadır. Başka bir deyişle, bağımlılığı tezahür ettiği şekliyle bir sorun olarak görmek ve bununla ilgili mücadele yöntemi geliştirmek yerine, bağımlılığa konu maddelerin veya kullanımların/davranışların yasakçı bakış açısı ile ele alınması veya hayat tarzı yaklaşımlarıyla savunulması sonucunda hem bağımlılıkla mücadeleye yönelik toplumsal tutum ve davranışların hem de mücadeleye ilişkin amaç ve araçların belirlenmesinde doğru ve müşterek bir zemin oluşturulamamaktadır. Örneğin, bahsedilen çerçevede oluşan bağımlılıkla mücadeleye yönelik toplumsal davranışlar, alkol bağımlılığı ile internet kullanımına ilişkin (zararlı içerik) bağımlılık türlerindeki mücadeleye ilişkin zemini ve strateji oluşumunu (alkol tüketim yaşının belirlenmesi, alkole erişimle ilgili düzenlemeler, güvenli internet uygulamaları, sitelerin kısıtlanması gibi) doğrudan etkilemektedir.

Kalkınma Bakanlığı’na eleştiri
DDK’nın kalkınma ajanslarıyla ilgili raporunda, ise özetle şu hususlar yer aldı:
* Mali destek sağlama fonksiyonunun ajansların baskın karakteri haline geldiği görülmektedir.
* Ajansların mali destek fonksiyonuyla öne çıkan ve bazen ‘hibe dağıtan’ birimler olarak nitelendirilmesine neden olan yapının sorgulanması gerektiği düşünülmektedir.

Haberin Devamı

Kızılay güvenilir

DDK’nın Kızılay’la ilgili denetim raporunda, Kızılay’ın insani yardım kuruluşu olarak güvenilir bir marka değerine sahip ve önemli işlevler yürüten güçlü bir sivil toplum kuruluşu olduğu ifade edildi.