Gündem Annenin isyanı: Adil yargılama istiyoruz

Annenin isyanı: Adil yargılama istiyoruz

06.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Parkta hafriyat kamyonunun altında kalarak hayatını kaybeden Şule İdil Dere’nin ölümüyle ilgili davada mahkeme, beşinci bilirkişi raporunu da kabul etmedi. Acılı anne, ‘Bu hukuk skandalı’ diyerek tepki gösterdi

Annenin isyanı: Adil yargılama istiyoruz

Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda, 12 Mayıs 2016’da hafriyat kamyonunun altında kalarak yaşamını yitiren 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Şule İdil Dere’nin ölümüne ilişkin kamyon şoförü Mümin Kılıç ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSTAÇ A.Ş. çalışanlarının “taksirle ölüme neden olma” suçundan 6’şar yıla kadar yargılandıkları dava bilirkişi raporu çıkmazına girdi.

Haberin Devamı

‘Sıradan kaza değil’

Mahkemeye son duruşmada gelen beşinci bilirkişi raporunu da kabul etmeyip dosyayı altıncı kez bilirkişiye gönderdi. Yaşananları Milliyet’e değerlendiren ailenin avukatı Murat Özveri üst düzey yöneticilerin yargıdan kaçırılmak istendiğini söylerken, Dere’nin annesi Nesrin Aslan yaşanan sürecin bir hukuk skandalı olduğunu belirtti. Yaşananların sıradan bir trafik kazası olarak değerlendirilemeyeceğini söyleyen Avukat Özveri, “Şule İdil Dere’nin yaşamına son veren bir hafriyat kamyonu ama bu kamyon bir iş organizasyonu çerçevesinde orada. O alan bir çalışma alanı. Bu hafriyat kamyonu o iş alanına girip çalışıyorsa önlemlerin alınması gerekiyordu. Bu işe ruhsat verilmesi aşamasından tutun da, işin organizasyon aşamasına kadar iki kurumun direkt sorumluluğu var. Biri İBB, diğeri İSTAÇ. Bu nedenle biz soruşturmanın genişletilmesini istedik.

Haberin Devamı

Annenin isyanı: Adil yargılama istiyoruz

Savcılık bunun üzerine bir rapor aldı. O raporda, şu anki yargılananlar dışında sekiz üst düzey İBB yöneticinin bu önlemleri almadığı ortaya çıktı. Bu yöneticiler hakkında İstanbul Valiliği’nden soruşturma izni istendi fakat Valilikçe soruşturmaya izni verilmedi. Sekiz üst düzey yönetici yargıdan kaçırıldı. Biz de bu kararın üzerine Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz ettik, itirazımız reddedildi. Şu an sadece alt düzey yedi kişi yargılanıyor. Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru ise henüz sonuçlanmadı” diye konuştu.

‘Cinayetin üstünü örtmeye çalışıyorlar’

Şule’nin annesi Nesrin Aslan, yaşananların bir hukuk skandalı olduğunu vurguladı. Acılı anne, “Olaydaki asıl sorumlu olan kişiler, İdare Mahkemesi ve Valilik tarafından korundu. Benim muhatabım kamyon şoförü ve diğer altı kişi değil. Gerekli önlemleri almayan, o çalışanlara gerekli eğitimleri vermeyenler. Asıl bunların yargılanması gerekiyor ama devlet bunu engelledi. Ortada saçma bir durum var. Ben dokuz duruşmadır bu saçmalığı izliyorum. Bu cinayetin üstünü örtmeye çalışan memurlar var. Sürekli bilirkişi raporu istiyorlar” dedi.