Gündem Arakanlı ikizler Türk hastanesinde hayata döndürüldü

Arakanlı ikizler Türk hastanesinde hayata döndürüldü

09.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Arakanlı mültecilerin yaralarına derman olmak AFAD’ın ve Sağlık Bakanlığı’nın Bangladeş’te açtığı Türk Sahra Hastanesi, 2018’in son günlerinde mutlu bir olaya sahne oldu.

Arakanlı ikizler Türk hastanesinde hayata döndürüldü

32 haftalık doğan ikiz bebekler, Türk doktorlarının olağanüstü çabasıyla yaşama tutundu. Doğum sancısı tutan 32 haftalık hamile kadın, 18 Aralık’ta Bangladeş’teki Türk Sahra Hastanesi’ne sevk edildi. Preeklemsi ve eklemsi nöbeti geçiren hastanın ikiz gebeliği olduğu ancak bebeklerden fetal kalp sesi alınamadığı belirlendi. Bunun üzerine hamile kadın acil olarak sezaryene alındı. Başarılı operasyon sonrasında ikiz bebeklerin kalbi Türk doktorların gayretiyle tekrar çalıştırıldı ve hayata döndürüldü. İkiz bebeklerden erkek olanı Amaorara bin 620 gram, kız olanı Ameorara ise bin 540 gram olarak dünyaya geldi. Doğum sonrasında yoğun bakımda kuvöze alınan bebeklere bir gün sonra anne sütü verilmeye başlandı.

Haberin Devamı

Kalp masajı yaptılar

Türk hastanesindeki Yenidoğan Ekibi o anları şöyle anlattı:

“İlk bebek erkekti, kalbi yavaştı. Solunum desteğine başladık. Rengi pembeleşti nabzı düzeldi. Aşılarını yaparken tekrar rengi soldu. Kalbi yine yavaşlamıştı. Tekrar solunum desteği verdik ve kalp masajına başladık. Düzelir gibi oldu ama 30 saniye bebeğimizin durumu yine kötüleşti. Artık solunum desteği için akciğerine tüp takmam gerekiyordu. Hemşire 15 saniye daha bir direnmeyi önerdi ve uyaran-aspiradyon ve oksijenle bebeğin rengi ve nabzı düzeldi. Akabinde kuvöze yerleştirip ilaçlarını ayarladık. Bu arada kız bebeğimiz geldi, gayet iyi ağlıyor ve aktif hareket ediyordu. İki bebeğimizi de en ideal şekilde annelerine teslim ettik.”

Haberin Devamı

106 bebek Türk hastanesinde doğdu

AFAD ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle 25 Ocak 2018 tarihinde açılan Türk Hastanesi’ndeki sekiz poliklinikte görev yapan 24 personel, bugüne kadar 180 binden fazla hastayı muayene etti ve bin 215 ameliyat gerçekleştirdi. 106 bebek Bangladeş’teki Türk Hastanesi’nde dünyaya gözlerini açarken bu bebeklerden ikisi Türk doktorlar tarafından adeta ölümden döndürülen ikizler Amaorara ve Ameorara oldu.