Gündem Ay'a inişin 50. yılı Google tarafından doodle yapıldı! Apollo 11'in görevi nedir?

Ay'a inişin 50. yılı Google tarafından doodle yapıldı! Apollo 11'in görevi nedir?

19.07.2019 - 07:52 | Son Güncellenme:

Dünyanın yörüngesi olan Ay'a tarihte ilk kez bundan tam 50 yıl önce inildi. Apollo 11 uzay aracı bu zamana kadar insanlı ilk uzay uçuşu olması sebebiylede büyük önem arz etmektedir. İnsanoğlu'nun Ay'a ayak basışının üzerinden tam 50 yıl geçti. Dünyaca ünlü arama motoru Google, Apollo 11 uzay aracı ve astronotları unutmadı.Ay'a ilk ayak basışın üzerinden tam 50 yıl geçmiş olmasına rağmen Neil Armstrong, Michael Colins ve E. Aldrin Jr. unutulmadı. Peki Apollo 11 uzay aracının görevi neydi?

Aya inişin 50. yılı Google tarafından doodle yapıldı Apollo 11in görevi nedir

50 yıl önce bugün Apollo 11 uzay aracı ile dünyanın yörüngesi olan Ay'a ilk insanlı uçuş gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen bu uçuş dünyada büyük yankı uyandırdı. Astronotlar arasında yer alan Neil Armstrong Ay'a ilk adımını attığı 21 Temmuz 01:56'da Bu bir insan için küçük insanlık için büyük bir adım ifadesini kullanarak hafızalarda yer etti. Astronot Neil Armstrong'a Michael Collins ve Edwin "Buzz" E. Aldrin, Jr. eşlik etti. Peki Apollo 11 uzay aracının mecerası nasıl başladı? İlk adım ne zaman kim tarafından atıldı? İşte merak edilen tüm yanıtlar...

Haberin Devamı

  APOLLO 11'İN GÖREVİ NEDİR?

Apollo 11, Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşudur. Amerika Birleşik Devletleri'nin bu uzay uçuşunda astronotlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin 20 Temmuz 1969 günü saat 20:18'de (EEZ) Ay yüzeyine iniş yapan ilk insanlar oldu. İnişten altı saat sonra 21 Temmuz günü 01:56'da (EEZ) Armstrong ay yüzeyine adım atarak bu konuda da bir ilki gerçekleştirdi. Uçuşun mürettebatının üçüncü üyesi olan Michael Collins bu sırada Ay yörüngesinde Armstrong ve Aldrin'i taşıyan modülle bir araya gelmek için beklemedeydi. Görevin üç üyesi de sekiz gün uzayda kaldıktan sonra dünyaya döndü.

16 Temmuz günü Florida'nın Merritt Island kasabasında bulunan Kennedy Uzay Merkezi'nden Saturn V tarafından fırlatılan Apollo 11, NASA'nın Apollo projesinin beşinci insanlı uçuşuydu. Daha önceki uçuşlardan ikisi Ay çevresinde uçmuş ve biri Dünya yörüngesinde Ay'a iniş manevralarını gerçekleştirmişti. Roket tarafından fırlatılan uzay aracı üç bölüme sahipti: üç astronot ve erzaklarının bulunduğu Komuta Modülü, yön değiştirme amacıyla yakıt ve motorların bulunduğu Hizmet Modülü ve bunların yanı sıra Ay Modülü. Uzay aracı fırlatma roketi tarafından Ay rotasına sokulduktan sonra ikisi birbirinden ayrıldı ve uzay aracı üç gün boyunca Ay yörüngesine girinceye dek yoluna devam etti. Burada Armstrong ve Aldrin Ay Modülü'ne geçti ve Ay'ın Dünya'ya bakan tarafında bulunan Sessizlik Denizi'ne iniş yaptı. Astronotlar araç dışındaki iki buçuk saat da dahil olmak üzere toplamda yaklaşık 21½ saat boyunca Ay yüzeyinde kaldı.

Haberin Devamı

Ay'a ayak basarken Armstrong "[bir] insan için küçük, insanlık için büyük bir adım" ifadesini kullandı. İniş canlı yayınla aktarıldığından bu söz dünya çapındaki insanlar tarafından duyuldu. Apollo 11 Uzay Yarışı'nı fiilen bitirdi ve ABD başkanı John F. Kennedy'nin 1960'ların sonuna kadar Ay'a ulaşma hedefini gerçekleştirmiş oldu.

Asli mürettebat

Neil A. Armstrong, Komutan
Michael Collins, Komuta Modülü Pilotu
Edwin "Buzz" E. Aldrin, Jr., Ay Modülü Pilotu

Mürettebatın tamamı bu görevden önce bir başka uzay uçuşunda görev almış olmak zorundaydı. Apollo 11, uzay uçuşu tarihinde Apollo 10'dan sonra mürettebatının tamamı daha önce uzay uçuşu yapmış astronotlardan oluşan ikinci görevdi.