Gündem Gözde bölümlerde boş kontenjan var

Gözde bölümlerde boş kontenjan var

29.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üniversitelerde boş kontenjanlar, 273 binle son 5 yılın rekor seviyesinde. Aralarında ODTÜ, Boğaziçi, İstanbul, İTÜ gibi gözde üniversitelerin yer aldığı birçok üniversitede boş kontenjan bulunuyor. Tıp, hukuk başta olmak üzere eczacılık, diş hekimliği, mühendislik programları, mimarlık, psikoloji gibi bölümlere yerleşebilirsiniz

Gözde bölümlerde boş kontenjan var

Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına giremeyen yüz binlerce aday için yeni bir şans olan ek yerleştirmede,

Gözde bölümlerde boş kontenjan var
boş kontenjan sayısı en yüksek seviyeye ulaştı. Öyle ki merkezi yerleştirme sonrasında üniversitelerde ön lisansta 163 bin 562, lisansta 50 bin 821 olmak üzere toplam 214 bin 383 kontenjan boş kalmıştı.

Haberin Devamı

Tıp ve hukuk şansı

Geçmiş yıllarda merkezi yerleştirmelerde 2012’de 80 bin 228; 2013’te 109 bin 189; 2014’te 59 bin 12; 2015’te 38 bin 789; 2016’da 60 bin 147 kontenjan dolmamıştı.

Bu yıl 200 binlere ulaşan boş kontenjan sayısı kazanıp da kayıt yaptırmayan ön lisansta 42 bin 817, lisansta 16 bin 499 olmak üzere toplam 59 bin 313 adayla birlikte toplam 273 bin 696 oldu. Bu durumda aralarında ODTÜ, Boğaziçi, İstanbul, İTÜ’nün yer aldığı birçok üniversitede boş kontenjan bulunuyor.

Merkezi yerleştirme sonrasında tıplarda İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yüzde 50 burslu programında 26 kontenjan boş kalmıştı, hukuk fakültelerinin ise tamamı dolmuştu. Kazanıp da kayıt yaptırmayanlarla birlikte tıplardaki boş kontenjan sayısı KKTC kontenjanlarıyla 77’ye yükseldi. Hukuktaki boş kontenjan sayısı ise 241 oldu.

Haberin Devamı

Yine merkezi yerleştirmede diş hekimliği ve eczacılık programlarının tamamı dolarken, kazanıp da kayıt yaptırmayanlarla ek yerleştirmede diş hekimliğinde 27, eczacılıkta 28 boş kontenjan var.

Mühendislikler dolmadı

Merkezi yerleştirmede KKTC üniversiteleriyle birlikte mimarlıkta toplam 831, mühendisliklerde de 10 bine yakın kontenjan boş kaldı. Ek yerleştirmede ise mimarlıkta 964 boş kontenjan bulunuyor, mühendislikte de boş kontenjan sayısı 10 bini geçti.

Önceki yılların gözde meslekleri arasında yer alan endüstri ve mekatronik mühendislikleri ise en fazla boş kontenjanın olduğu mühendislik programları olarak dikkat çekiyor. Bilişim çağını yaşadığımız bu dönemde en yoğun boşluk ise üniversitelerin bilgisayar programlarında oluştu. Bilgisayar mühendisliğinde 800’e yakın, bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliğinde 2 bin 290 kontenjan boş kaldı.

Burs, cazip gelmedi

Ek yerleştirmede İstanbul, İTÜ, ODTÜ, Boğaziçi, Galatasaray dahil neredeyse tüm üniversitelerde boş kontenjan bulunuyor. Gözde üniversitelerde en fazla kontenjan açığı açıköğretim ve uzaktan eğitim programlarında bulunuyor. İstanbul’da 5 bin 563, İTÜ’de 162, Boğaziçi Üniversitesi’nde 38, ODTÜ’de 101, Galatasaray’da 6 boş kontenjan var.

Haberin Devamı

Her yıl vakıf üniversitelerinin tam burslu programlarının tamamına yakını dolarken bu yıl tam burslu programlarda boş kontenjanlar dikkat çekiyor. Bilkent, Işık, İstanbul Arel, İstanbul Aydın, İstanbul Esenyurt, İstanbul Medipol, Koç, Sabancı, Okan, Beykoz tam burslu programları dolmayan üniversitelerden birkaçı. Nişantaşı Üniversitesi’nin ise tam burslu programlarının yanı sıra yüzde 75 burslu 40 programı dolmadı.

Puan oluşmadı

KKTC üniversiteleri birinci yerleştirmede aradıklarını bulamadılar. Tüm ümitleri ek yerleştirme olan KKTC üniversitelerinin tam burslu programları dahil birçok programda hiçbir aday yerleşmediği için taban puan oluşmadı. KKTC üniversitelerinde tıp, hukuk gibi gözde programlardan diş hekimliğine, mühendislik programlarından pilotaja kadar birçok kontenjan boş kaldı.

Ek yerleştirme döneminde üniversite adaylarının rehberlik ve psikolojik danışmanlık, psikoloji, Türk dili ve edebiyatı, İngiliz dili ve edebiyatı, yeni medya ve gazetecilik, radyo, televizyon ve sinema, iktisat, işletme, kimya, fizik gibi programlara girme şansı hâlâ devam ediyor.

Haberin Devamı

Ek yerleştirmeye özel % 100’e varan burslar

Adayların bir yıl daha kaybetmeden, bu yıl bir üniversiteye yerleşmeleri için üniversiteler çeşitli burs fırsatları sunuyor. Tercih, başarı, kardeş, şehit ve gazi, yöre, kültür, sanat ve spor gibi pek çok başlık altında verilen burslarda oran yüzde 100’e kadar varıyor. Burs veren üniversitelerden bazıları şöyle:

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ): Üniversite, Eczacılık, Eğitim, Fen-Edebiyat, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri fakülteleri ile 5 yüksekokulu ve 2 MYO’da ek yerleştirmeye özel avantajlar sunuyor. Buna göre üniversite, seçili programların ücretli kontenjanlarında adayın ilk üç tercihinin de UKÜ’den olması koşuluyla ek yerleştirmeye özel, yüzde 75’e varan tercih bursu imkânı sağlayacak. Koşulsuz devam eden burslar sunan üniversitenin, Ham Puan, Tercih Sırası, ÖSYM, Başarı Sırası, Akademik Başarı, TSK, DGS, Eğitmen bursları ile Kardeş ve Özel Paket indirimleri var.

Haberin Devamı

Öğrencilerini uluslararası kariyere hazırlayan üniversitenin verdiği bursların yanı sıra Avrupa üniversiteleriyle çift diploma imkânı, modern ve tam donanımlı laboratuvarları, çift anadal, yandal gibi çeşitli olanakları bulunuyor. Üniversite ayrıca “4+1 Tümleşik Eğitim” sistemiyle öğrencilerine 5 yılda lisans programıyla birlikte yüksek lisans programından da mezun olma fırsatı sunuyor.

İstanbul Gedik Üniversitesi: Ek yerleştirmede adaylara birçok fırsat sunan üniversite, bölüm ve programlarını tercih eden ve yerleşen öğrencilere yüzde 75 indirim uygulayacak. Normal eğitim-öğretim süresince devam eden ÖSYM burslarını da 1 yıl daha uzatan üniversite ayrıca Gedik Meslek Yüksek Okulu’na kayıt yaptıran öğrencilere, mezuniyet sonrası İstanbul Gedik Üniversitesi lisans bölümlerine Dikey Geçiş yapmaları halinde yüzde 75 indirim uygulayacak. Yaklaşık 4 bin öğrencisi bulunan üniversite, Güzel Sanatlar ve Mimarlık, İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri fakültelerinde ve Meslek Yüksekokulu’nda eğitim veriyor.

Tuzla Aydınlı’da 285 öğrenci kapasiteli konukevi de bulunan İstanbul Gedik Üniversitesi, sağladığı imkânlar hakkında bilgilendirme için adayları Kartal Yerleşkesi’ndeki tercih merkezine bekliyor.

Beykoz Üniversitesi: Ek yerleştirmede yüksekokul lisans ya da ön lisans programlarına yüzde 100 burslu öğrenci alacak olan Beykoz Üniversitesi, ayrıca yüzde 50 burslu kontenjanlı programlarına yerleşen öğrencilere, ilave olarak yüzde 50 oranında tercih bursu verecek. Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, öğrencilerin bir yıllarını kaybetmelerine gerek olmadığını belirterek “Adaylar ek yerleştirmede yapacakları doğru tercihle yükseköğretimde istedikleri bir programa yerleşebilirler” dedi.

Beykoz Üniversitesi’nde; İşletme ve Yönetim Bilimleri, Sanat ve Tasarım, Sosyal Bilimler, Mühendislik ve Mimarlık olmak üzere dört fakülte, Yabancı Diller ve Sivil Havacılık olmak üzere iki yüksekokul, iki meslek yüksekokulu ve yüksek lisans ve doktora programlarının sunulacağı bir Lisansüstü Programlar Enstitüsü bulunuyor.

İstanbul Esenyurt Üniversitesi: Üniversite, tercih döneminde sunduğu burs imkânlarına ek yerleştirmede de devam ediyor. 2017-2018 akademik yılında üniversiteye yerleşecek öğrencilere, ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer alan tam ve kısmi burslu programlara yerleşme imkânları dışında, farklı kapsamlarda burslar sağlanacak. Üniversite Tercih Bursu’yla ücretli programlara ilk üç tercihte yerleşen öğrencilere, normal öğrenim süresince öğrenim ücreti üzerinden yüzde 20 oranında indirim yapılacak.

Üniversitenin verdiği Yöre Bursu kapsamında da Esenyurt’ta asgari üç yıl ikamet eden veya ilçedeki liselerden mezun olan ve kesin kayıt yaptıran öğrencilere öğrenim ücreti üzerinden yüzde 30 indirim, Arnavutköy, Avcılar, Başakşehir, Beylikdüzü, Büyükçekmece ve Küçükçekmece’deki liselerden mezun olanlara da yüzde 20 indirim yapılacak. Ayrıca Akademik Başarı, Çift Anadal / Yandal, Yatay Geçiş, Spor, Kültür ve Sanat Başarı, Şehit ve Gazi, Kardeş burslarıyla yüzde 10 ile yüzde 100 oranında burs veriliyor.