Gündem ‘Gözüpek şair’e veda

‘Gözüpek şair’e veda

05.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Önceki gün hayatını kaybeden küçük İskender için dün İstanbul’daki Akatlar Kültür Merkezi’nde bir tören düzenlendi. Törenin ardından Ortaköy Camii’ne götürülen şairin naaşı kılınan öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedildi.

‘Gözüpek şair’e veda

“Mayıs Giremez” kitabında yer alan şiirinde “Ölüm hepimiz için artık yakın bir akraba, her an çıkıp gelebilir” diyordu küçük İskender. Önceki gün uzun süredir mücadele ettiği kansere yenik düştü ve yine aynı kitapta dediği gibi “ruhunu toprağa emanet etti”. küçük İskender için dün İstanbul’da Akatlar Kültür Merkezi’nde bir anma töreni gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Akatlar Kültür Merkezi’nin sahnesindeki şairin tabutunun üzerine, mezun olduğu Kabataş Erkek Lisesi’nin ve taraftarı olduğu Fenerbahçe Kulübü’nün atkıları ve karanfiller bırakılmıştı.Tören, ilk olarak şairin hayatından kesitlerin olduğu bir video gösterimiyle başladı. Videoda şairin kişisel fotoğrafları ve mezun olduğu Kabataş Erkek Lisesi’ne verdiği bir röportaj yer aldı. Ardından Bedri Baykam, Orhan Alkaya, Can Bonomo ve Turgay Fişekçi’nin aralarında olduğu şairin yakın dostları konuşma yaptılar. Şehir dışında olan Ataol Behramoğlu’nun notu ise Turgay Fişekçi vasıtasıyla salondakilere okundu.

Önce kendi konuşmasını yapan Fişekçi, “Hepimiz için çok üzücü bir gün elbette. İskender sadece günümüzün önemli bir şairi değil, hepimizin kardeşi, arkadaşı, dostu olarak son derece iyi bir insandı. Yani günümüzde belki de zor bulunur iyilikte bir insandı. O yüzden belki de onu tanıyanlar en çok onun dostluğunu özleyecekler. O hem geçmiş şiiri son derecede içten özümsemiş bir şair hem de bunlara kendi dünyasını katarak yepyeni bir şiir yaratabilmiş bir insan ve şair. Bundan dolayı onun adı şiirimizde büyük bu gelişimleri, değişimleri yaratmış o bütün büyük şair kuşaklarıyla birlikte anılacak her zaman” dedi. Ardından Ataol Behramoğlu’nun notunu okudu: “Küçük İskender, kendi kuşağının ve çağdaş yerimizin içerik ve söyleyişte en gözü pek şairiydi. Erken ayrılışı yakınları ve biz dostları için olduğu kadar şiirimizin gelişme aşamaları ve ondan bir şair olarak beklentilerimiz bakımından da büyük bir kayıp olmuştur. Şiirleri ve unutulmaz kişiliğiyle edebiyatımızda ve yaşadığımız sürece kalplerimizde yaşamını sürdürecektir.”

Haberin Devamı

Törene katılan Can Bonomo da şu ifadeleri kullandı: “İskender’i yakinen tanıyan ve İskender’i sadece yazdıklarından bilen insanlarla dolu bir odanın içindeyiz. Bazılarımız bu kesişim kümesine dahil olacak kadar şanslılar. İskender çok özel bir insandı, şairdi. Böyle bir günde arkasından methiyeler okunmasını istemeyecek kadar mütevazıydı.”

‘Gözüpek şair’e veda

Küçük İskender’in annesi Nilsu Över, cenaze namazı sırdasında güçlükle ayakta duruyordu.

Haberin Devamı

Alkışlarla uğurlandı

Törende Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç bu ay sonu düzenlenecek “Şiir Teknesi” etkinliğinde bu yıl küçük İskender’in şiirlerinin okunacağını ifade ederek, şairin annesini de davet etti.küçük İskender’in cenazesi daha sonra Ortaköy Büyük Mecidiye Camii’ne getirildi.

Cenaze namazına İskender’in ailesi ve yakınlarının yanı sıra Zafer Algöz, Ahmet Mümtaz Taylan, Bedri Baykam, Can Bonomo’nun da aralarında bulunduğu sanatçılar ile vatandaşlar katıldı. Camide, sanatçının annesi Nilsu Över ve kız kardeşi Elif Över, taziyeleri kabul etti. Cenaze törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfı ile çok sayıda sanatçı ve yayınevi çelenk gönderdi.

Öğle namazını müteakiben kılınan cenaze namazının ardından küçük İskender’in naaşı alkışlarla son yolculuğuna uğurlandı. küçük İskender’in cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedildi.

Haberin Devamı

‘Gözüpek şair’e veda

‘Ölmeyecek bir isim’

Törene katılan Bedri Baykam, Milliyet’e yaptığı açıklamasında şairle ilgili, “küçük İskender, özgün diliyle, asi kimliğiyle, vicdanıyla, yarattığı yeni üslupla Türkiye’de yeni bir sayfa açtı. Sinemacıların, ressamların halkın, arkadaşı ve dostu oldu. Fenerbahçe sevgisi bile onun ne kadar içimizden biri olduğunun yansımasıydı. Aklımıza Neyzen Tevfik, Nâzım Hikmet, Cemal Süreya, Erje Ayden, öbür dünyadan Bukowski, Arthur Rimbaud geliyor. Gelecek yüzyıllara, gelecek kuşaklara taşınacak onun şiirleri. Buna hiç şüphem yok. Türkiye çok büyük değerini, bugün geleceğe, sonsuzluğa ve gelecek kuşaklara uğurluyor. Gerçekten o ölmeyecek.”