Gündem Kokain üretiminde tehlikeli tırmanış

Kokain üretiminde tehlikeli tırmanış

09.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

BM Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu’nun raporuna göre, kokain üretiminde büyük artış yaşanıyor. Raporda “Kolombiya’da koka bitkisi ekimi ve kokain üretimi tüm zamanların en üst seviyesinde” denildi

Kokain üretiminde tehlikeli tırmanış

Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu raporunun ayrıntıları gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Rapora göre 2016 yılında Afrika’da kokain kaçakçılığının yüzde 69’u Kuzey Afrika’da gerçekleşti. Bir yıl öncesine göre Afrika’da ele geçen kokain miktarı ise ikiye katlandı. Afrika, uyuşturucu trafiğinde transit geçiş noktası olmakla birlikte giderek narkotik maddelerin hedef bölgesi haline gelmiş durumda. Bölgede kokain, eroin ve esrar kaçakçılığı oldukça yaygın. Esrar en fazla kullanılan uyuşturucu olmayı sürdürüyor ancak araştırmalar diğer uyuşturucu türlerinin kullanımın da artmakta olduğunu gösteriyor. Uluslararası denetime tabi olmayan tramadol adlı sentetik opioid kaçakçılığı ve kullanımı da Afrika’nın birçok bölgesinde artış gösteriyor. Öyle ki Dünya genelinde yakalanan farmasötik opioidlerin yüzde 87’si Orta ve Batı Afrika’da ele geçirildiği raporda öne çıkan başlıklar arasında. Bunun başlıca nedeni olarak da tramadol kaçakçılığı gösteriliyor.

Esrarda durum

Öte yandan Hindistan’da 2017 yılında rekor seviyede (350 tondan fazla), Bangladeş’te (70 tondan fazla) esrar (cannabis) ele geçirildiği vurgulanan raporda şu bilgiler yer alıyor: “Cannabis bölgede en fazla ekilen, kaçakçılığı yapılan ve istismar edilen uyuşturucu özelliğini korudu. Hindistan, Bangladeş ve Sri Lanka’da başta eroin olmak üzere opiat yakalamalarında büyük artış görüldü. Hindistan’da yasa dışı haşhaş ekiminin miktarı, yasal miktarın üzerine çıktı. 2017 yılında büyük miktarda tıp dışı amaçlar için kullanılan kodeinli öksürük şurupları ve tramadol ele geçti. 2011 yılından bu yana Hindistan dünya genelindeki tramadol yakalamalarının kaynağı olmayı sürdürdü.”

Artış oranı yüzde 31

Rapora göre, “Kolombiya’da koka bitkisi ekimi ve kokain üretimi tüm zamanların en üst seviyesine çıktı. Güney Amerika’da kokain üretiminde artış oldu. Kokain üretimi daha önceki yıllara göre 2017 yılında sırasıyla yüzde 17 ve yüzde 31 artış göstererek şimdiye kadarki en üst seviyeye erişti. Metamfetamin kaçakçılığı ve istismarında tehlike çanları çalıyor. 2018 yılında ele geçen metamfetamin miktarındaki artış, bu maddenin giderek daha fazla oranda kullanıldığını gösteriyor.