Gündem Malign mezenkimal tümör nedir?

Malign mezenkimal tümör nedir?

20.09.2019 - 22:28 | Son Güncellenme:

4. kez kansere yakalanan Neslican Tay saat 21.20'de hayata gözlerini yumdu. Malign mezenkimal tümör nedeniyle hayata gözlerini yuman Neslican Tay'ın ölüm haberi tüm Türkiye'yi yasa boğdu. Bu acı olay sonrası "Malign mezenkimal tümör nedir?" sorusu gündem oldu.

Malign mezenkimal tümör nedir

3 kez kanseri yenen ve kanser nedeniyle bacağını kaybede Neslican Tay 4. kez kanserle savaşırken bu akşam hayatını kaybetti. Bir süredir yoğun bakımda olan genç kadın Malign mezenkimal tümör nedeniyle hayata gözlerini yumarken hastalığının ne olduğu da aratılmaya başlandı.

Haberin Devamı

MEZENKİMAL TÜMÖR NEDİR?

Mezenkimal tümörler, erişkinlerdeki primer mediastinal tümörlerin %10 undan daha azını oluşturur. Bu oran çocuklarda daha fazladır. Malign tümör olarak görülme oranı erişkinlerde % 55, çocuklarda % 85 tir. Mezenkimal tümörler, genellikle köken aldıkları başka bölgelerdeki mezenkimal tümörleri taklit etme eğilimindedirler. Ancak boyutları, hastanın yaşı ve tümörün yerleştiği yere göre semptomları değişebilmektedir. Tümörlerin klinik davranışı diğer sarkomlarda olduğu gibi çoğu zaman agresiftir. Benign mezenkimal tümörler ise kimi zaman hızlı büyüme eğilimindedir. Bu durum malign-benign ayrımının yapılmasını zorlaştırabilmektedir. İlginç olan, mezenkimal tümörler ister malign olsun, ister benign, erken yakalandıklarında tam çıkarılma şansları yüksektir. Dahası, malign tümörlerde uzun hastalıksız sağkalım değerleri yakalanabilmektedir. Tüm bu iyimser verilere rağmen, hematojen metastaz ile uzak doku ve organ yayılımı tedavilerinde cerrahları ve klinisyenleri zor durumda bırakmaktadır. Bu nedenle sınıflandırmaları önem kazanmaktadır. Ancak üzerinde hemfikir olunmuş bir sınıflama da yoktur. Mediastinal mezenkimal tümörler orijinlendiği dokuya göre değerlendirilmiştir.