Gündem ‘Nitelikli lise’ye karşı meslek atağı

‘Nitelikli lise’ye karşı meslek atağı

07.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Vekiller bastırdı, meslek liseleri için de farklı liselere geçişin önü açılıyor. Kendi mahallesindeki meslek lisesine kayıt yaptıran öğrenci 10’uncu sınıfın sonunda il genelinde spesifik bölümleri olan (sağlık meslek lisesi, gemicilik meslek lisesi gibi) meslek liselerine geçiş yapabilecek...

‘Nitelikli lise’ye  karşı meslek atağı

Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) değiştirilen lise geçiş sınavında, “meslek liseliler için yapılan özel bir düzenleme” ortaya çıktı. Başarı düzeyi ve eğitim hizmet süresiyle öne çıkan okulların, “nitelikli lise” statüsüne alınacak olmasına karşılık, meslek liseliler için de 10. sınıfta farklı liselere geçişin önü açılacak. Meclis’te milletvekillerinden gelen yoğun talep üzerine Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın Ak Parti grubuna 2. kez yeni sistemle ilgili sunum yapmasının gündemde olduğu öğrenildi.
İlk kez gösterildi
Edinilen bilgiye göre Yılmaz, TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyelerine yeni sistemle ilgili özel sunum yaptı. Sunumda, ilk kez örnek olarak açıklanan haritayla eğitim ve kayıt bölgelerinin nasıl oluşturulacağı gösterildi.
Yeni sistemde, öğrencilerin yüzde 90’ı adreslerine yakın, kalan yüzde 10 ise sınavla yerleştirilecek. Sunuma göre, sınavsız mahalli liseye kaydolacak öğrenci sayısı 1 milyon 80 bin, sınav ile liseye yerleşecek öğrenci sayısı 110 bin olarak açıklandı. Hiçbir öğrencinin yerleşememe durumu söz konusu olmayacak. Mahalli kayıt alan okullarda öğrenciler, ikamet ettiği Eğitim ve Kayıt Bölgesi’nde bulunan liselere nakil yapabilecek. Sınavla öğrenci alan okullarda, boşalan kontenjanlar doğrultusunda, sınav puanına göre nakil yapılabilecek. Güzel sanatlar ve spor liseleri özel yetenek sınavı ile öğrenci almaya devam edecek. Bu tür okullar için ayrı bir kayıt süreci uygulanacak.
Meslek seçene özel uygulama
Mahallinden meslek lisesine kayıt yaptıran öğrenciler, 10. sınıfın sonundan itibaren il genelinde spesifik bölümleri olan (sağlık meslek lisesi, gemicilik meslek lisesi gibi) meslek liselerine geçebilecek. 10. sınıfın sonunda öğrenci, alan tercihini ildeki farklı meslek liselerinden yapacak. Bu süreçte okuldaki eğitim, öğrencinin yönelimi ve tercihi dikkate alınacak. Yeni sistem hayata geçse bile TEOG sonucuna göre yerleşen yani halen liselerde eğitim almakta olan öğrenciler, yine o dönem yerleştikleri taban puana göre nakil başvurusu yapabilecek.
En uzak öğrenci avantajlı
Pansiyonlu okullarda pansiyon yatak sayısı kadar kontenjan, il içinden farklı eğitim ve kayıt bölgelerinden tercihe açılacak. Bu durum tercih ekranına yansıyacak. Uygulamanın bu kısmında yani pansiyonlu okulları tercihlerde pansiyona en uzak öğrenciler avantajlı olacak.
Sınav yalnızca 8. sınıf müfredatını kapsayacak. Örnek sorular bu ay yayımlanacak. Daha önce açıklandığı gibi soru sayısı 90 olacak. Soru sayısında değişikliğe gidilmeyecek. Sınavda üç yanlış bir doğruyu götürecek. Sınav, her yıl haziranda yapılacak, sonuçlar haziranda açıklanacak. Boş kontenjanlar için ek yerleştirme yapılacak. Özel okullar ayrı bir giriş sınavı yapabilecek.

Haberin Devamı