Gündem ÖSYM ek yerleştirme başvurusu nasıl yapılır? (Üniversite boş kontenjanlar)

ÖSYM ek yerleştirme başvurusu nasıl yapılır? (Üniversite boş kontenjanlar)

24.08.2017 - 12:58 | Son Güncellenme:

2017 Ek yerleştirme başvuruları bugün başlıyor. ÖSYM üniversite ek yerleştirme kılavuzunu yayımladı. Adaylar üniversitelerde kalan boş kontenjanlara göre tercih işlemlerini gerçekleştirecek. Ek yerleştirme işlem ücreti 15 TL olup başvurular için son gün 5 Eylül Salı günü.

ÖSYM ek yerleştirme başvurusu nasıl yapılır (Üniversite boş kontenjanlar)

2017 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarına göre 2017-2018 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına ÖSYM tarafından ek yerleştirme yapılacaktır. 2017- ÖSYS ek yerleştirmeye başvurabilmek için 2017-ÖSYS'ye başvuru yapılmış olması zorunludur. Adaylar, 2017-ÖSYS Ek Yerleştirme tercihlerini, 25 Ağustos-5 Eylül 2017 tarihleri arasında T.C. Kimlik numarası ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılacaktır.

Haberin Devamı

Ek yerleştirme işlemleri, 2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu, 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ile Ek’te sunulmuş olan 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzunda belirtilen kural ve ilkelere göre yapılacaktır.

ÖSYM EK YERLEŞTİRME KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

KİMLER EK YERLEŞTİRMEYE BAŞVURABİLECEK?

1. ÖSYS merkezì yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, ÖSYS merkezî yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekir.

2. Merkezî yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan ancak, yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan Tablo 4'teki lisans programlarını, programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecektir. Kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan programları, ilgili puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebileceklerdir.

Haberin Devamı

3. Tablo 3'deki ön lisans programları için en küçük puan koşulu aranmayacaktır. Tablo-3’de her programın karşısında o programa genel yerleştirme sırasında oluşan en küçük puan ile bu yerleştirmede kullanılan önceliklere göre yerleşen en son sıradaki adayın öncelik durumu gösterilmiştir. Bu bilgiler, adaylara sadece tercihlerini yapmada kolaylık sağlamak için verilmiştir. Adaylar, Tablo-3’deki en küçük puanların ve önceliklerin altında olsalar bile tercihlerini yapabileceklerdir. Bir başka deyişle, Tablo-3’den tercih yapacak adaylar, ister meslek lisesi ister genel lise çıkışlı olsun en küçük puan ve öncelik bilgilerini göz önünde tutmadan da tercihlerini yapabilirler.

4. ÖSYS’de özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar da ek yerleştirme için tercih yapabilirler.
5. Adayların yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmeleri için bu programların koşullarını karşılamaları gerekir.