Gündem Tarihi Siyavuşpaşa Köşkü Sanat Evi olacak

Tarihi Siyavuşpaşa Köşkü Sanat Evi olacak

27.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Bahçelievler’de bulunan ve 1571’de Mimar Sinan tarafından yapıldığı tahmin edilen Siyavuşpaşa Köşkü, 2005’te Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Bahçelievler Belediyesi’ne tahsis edildi.

Tarihi Siyavuşpaşa Köşkü Sanat Evi olacak

Bakımsızlığı nedeniyle restore edilmesi kararlaştırılan yapı, projenin bir türlü hayata geçmemesi nedeniyle 8 yıl boyunca madde bağımlılarının yuvası haline döndü. Tarihi köşkü kurtaran ise 2016’da restorasyon projesine başlanması oldu. 2 yıl süren restorasyonun ardından da köşk, İstanbul Valiliği’nce Bahçelievler Belediyesi’ne devredildi. Siyavuşpaşa Köşkü, gelecek günlerde sanat galerisi ve atölyesi olarak hizmete açılacak.

Haberin Devamı

Restorasyon sonrası köşkün kapılarını ilk olarak Milliyet’e açan Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, Türkiye’nin tarihi yapılarının hak ettiği kadar korunmadığını söyledi: “Ya duvarlarına yazılar yazıyor ya sağına soluna tarihi dokusunu bozacak başka bir şey inşa ediyor ya da restorasyonu yapılırken aslından çok farklı bir yapı ortaya çıkarabiliyoruz. Restorasyondan önceki görüntüleri içler acısıydı. Tarihi bir yapı olduğu için dokusuna uygun çalışmalar yapmayı düşünüyoruz. Resim sergileri, klasik müzik ve şiir dinletileri yapmayı planlıyoruz.”

Tarihi Siyavuşpaşa Köşkü Sanat Evi olacak

Hakan Bahadır, restorasyon sonrası köşkün kapılarını ilk kez Milliyet’e açtı.

İdam için gönderildi

1600’lerde Osmanlı İmparatorluğu’nda Sofya Valiliği ve sadrazamlık yapan Siyavuşpaşa’nın bu köşte idam edilmek üzere gönderildiği rivayet edilir. Siyavuşpaşa, içi su ile doldurulan havuzun içinde ölüme terk edilir. Sonra Siyavuşpaşa’nın idamı geri alınır. Siyavuşpaşa ölünceye adar bu köşkte yaşar.