Gündem Tekelci bir yaklaşım var

Tekelci bir yaklaşım var

13.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) “Türkiye Kızılay Derneği’nin 2010, 2011 ve 2012 Yıllarına İlişkin Faaliyet ve İşlemlerinin Denetimi”, “Madde ve Diğer Bağımlılıklar ile Mücadele Kapasitesinin ve Bu Bağlamda Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin Değerlendirilmesi” ve “Türkiye’nin Kalkınma Ajansları Uygulamasının Değerlendirilmesi” başlıklı raporları yayımlandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatıyla hazırlanan raporlarda hükümetin alkole erişim düzenlemeleriyle, güvenli internet uygulamaları örtülü bir dille eleştirildi.

Tekelci bir yaklaşım var


Raporda, yasakçı bakış açısı ve hayat tarzı ifadelerine vurgu yapılarak, “Bağımlılığı tezahür ettiği şekliyle bir sorun olarak görmek ve bununla ilgili mücadele yöntemi geliştirmek yerine, bağımlılığa konu maddelerin veya davranışların yasakçı bir bakış açısı ile ele alınması ile savunulması sonucunda hem bağımlılıkla mücadeleye yönelik toplumsal tutumların hem de mücadeleye ilişkin amaçların belirlenmesinde müşterek bir zemin oluşturulamamaktadır” denilmesi dikkat çekti. Raporda, şu bilgilere de yer verildi:
l Sigara bağımlılığında, Türkiye üretim ve tüketim açısından dünyada ilk 10 ülke arasında, 15 yaş üzeri 16 milyon kişi tütün kullanıyor.
l Bağımlılıkla mücadelede kamu otoritesince tekelci bir yaklaşım sergilenmekte, özel sektör ve sivil toplumun çözüm ortağı olarak görülmesinde isteksiz davranılmakta. Türkiye’de bağımlılıkla mücadele konusundakki faaliyetlerin daha çok önleme, yasak getiren düzenlemeler ve yasa uygulamaları konularında yoğunlaştığı anlaşılmaktadır. Bu durum, bağımlılığın kamuda salt bir sağlık sorununa indirgendiği algısına yol açmakta.