SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Artık yuvarlak yataklar moda

Yuvarlak yataklar sayesinde yatak odanız daha estetik görünecek. Peki sadece estetik mi? Tabii ki hayır. Yuvarlak yataklar daha sağlam!

|

Doğada köşeli formlar, hele ki simetrik, kare benzeri köşeli formlar yok denecek kadar azdır. Ağaçlar, çiçekler, sürüngenler, kuşlar ve doğanın aklınıza gelebilecek hemen her parçası dairesel formlara daha yakındır. İnsanlık her ne kadar hemen her şeyi doğayı taklit ederek öğrendiyse de, bu dairesel formlar zaman içinde mimari ve tasarım dünyasında kendilerine giderek azalan bir yer bulabildiler. Örneğin mimarinin en temel uğraşlarından biri olan konut üretimini ele alacak olursak, modern konut mimarisinde dairesel formlara hemen hiç rastlamayız. Malikane, köşk, konak ve buna benzer lüks yapılarda ya da gökdelen gibi yeni mimari biçimlerde yer yer dairesel şekillere ve eğimlere rastlamak mümkündür ama bunlar da toplam içinde çok büyük bir yer kaplamaz. Oysa dairesel formların estetik dışında da pek çok özellikleri vardır. Örneğin bugünün mimarisinde hemen hiç yer tutmayan kubbeler, statik olarak bilinen en sağlam formlar arasında yer alırlar. Bir yapının çatı ve duvarlarını akıcı bir şekilde birleştiren ve antik çağlarda dünyanın pek çok önemli merkezinde görülebilen kubbe tipi yapılar, bütün dayanıklılık ve estetik özelliklerine rağmen büyük ölçüde terk edilmiştir. Ancak bugünlerde bu köşeli tercihlerin esnemeye başladığını görüyoruz. Yuvarlak yataklar bu esnemenin başlangıç işaretleri sayılabilir.

İddialı ve heybetli

(27Unit Design Buro / homify.com.tr)

Dairesel formdaki yataklar son birkaç yıldır çeşitli mobilya ve yatak üreticilerinin kataloglarında kendilerine yer buluyorlar. Hatta artık pek çok turizm tesisi de süit odalarında ve özellikle de balayı süitlerinde yuvarlak yataklara yer vermeye başladılar. En doğal halleriyle bile oldukça iddialı ve heybetli bir görünüme sahip olan bu yuvarlak yataklar, yatak odasında yeni bir dekorasyon yapmak ve bu yeni dekorasyonda çıtayı daha yüksekten koymak isteyenler için ideal bir seçenek.

Geniş yatak odalarına özel

(Abdulbalabey Tasarım Ofisi / homify.com.tr)

Yuvarlak yataklar her ne kadar şık ve iddialı olsalar da, herkes için ve özellikle de her yatak odası için uygun olmadıklarını da belirtmek gerekiyor. Özellikle yalnızca bir yatak ve bir gardırop alacak kadar hacim sunan küçük yatak odaları, bu yuvarlak yataklar için uygun değil. Bu yatakların özelliği sırt bölümü haricindeki kısmın açıkta olması ve bunun yarattığı sınırsızlık hissi. Küçük bir yatak odasında ne yaparsanız yapın bunu sağlamanız mümkün değil.

Krallara ve kraliçelere layık yataklar

(Viciani / homify.com.tr)

Lüksten hoşlanıyor ve onu hayatınızın mümkün olan her alanında yaşamak istiyorsanız, yuvarlak yatakları yatak odanızda mutlaka isteyeceksiniz. Çünkü ne kadar geniş, rahat veya lüks olursa olsun, alıştığımız dikdörtgen ya da kare formundaki yatakların bu yuvarlak yataklarla rekabet etme şansı yok. Neredeyse bir dönem filminden fırlamış gibi görünen bu gösterişli yuvarlak yataklar, gerçek anlamda krallara ve kraliçelere layık bir uyku vaat ediyorlar.

Loftların gözdesi

(Bolzanletti / homify.com.tr)

Yüksek gelir grubunun şehir merkezi için tercih ettiği konut tipleri arasında giderek yükselen loft tipi dairelerde yuvarlak yataklar özellikle tercih ediliyor. Açık planlı ve çok yüksek tavanlı bu loftlarda yuvarlak yatakların gerçekten de harika durduğunu belirtelim. Tarzı itibariyle loftların ferah ve sınırsızlık çağrıştıran yerleşimine uygun olan yuvarlak yataklar, bu görseldeki gibi geniş yatak odalarının vazgeçilmezi olmaya aday görünüyor.

Mimariyle bütünleşen dekorasyon

(Istudio Architecture / homify.com.tr)

Köşelerden kurtulup dairesel ve akıcı formlara ağırlık vermeyi yalnızca bir dekorasyon tercihi olmaktan çıkarıp mimariye de yansıtan bu yatak odası, mimariyle dekorasyonun adeta birbiri içinde eriyecek kadar bütünleşmesine muazzam bir örnek teşkil ediyor. Harman tuğla duvarlardan zeminine, tavandaki özel havalandırma uygulamasından çift yöndeki pencerelerine kadar tek kelimeyle bir tasarım harikası olan bu yatak odasına da yuvarlak bir yatak yakışırdı.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.