Dünya sadece insanların mı?

Hiç sanmıyorum.

Ama bir sebepten, biz insanlar; en güçlü ve en harika ve en muhteşem ve en en en en… en her şey olduğumuza öyle bir inanıyoruz ki geri kalan tüm canlıların varlığını yok sayarak, işimize yaradığı gibi kullanıyoruz.

Evet, başka canları tıpkı bir kalem ya da kaban ya da makyaj malzemesi gibi kullanıyoruz.

Neden?

Çünkü itiraf edelim, böylesi daha basit.

İyi düşünün, gerçekten çok mu zor gerçek kürk ya da gerçek deri olmayan kabanlar giymek? Çok mu zor makyaj malzemeleri için yapılan testlerde hayvanlar üzerinde deney yapmamak?

Haberin Devamı

Gerçekten çok mu zor, sokakta karşılaştığınız bir hayvanın başını okşayarak yürüyüp gitmek?

Değil değil değil değil.

Et tüketmemekten bahsetmiyorum. Biyolojik sebeplerden dolayı vücudun hayvansal gıdalara ihtiyaç duyması, yaşamanız için bu besinleri tüketmeye ihtiyaç duyduğunuz anlamına geliyor.

Fakat insanlığın ilk çağlarında yaşamadığımız için giyeceklerimizde gerçek hayvan derisi kullanılmadığında, buna ihtiyaç duymuyorsunuz. Ya da aldığınız makyaj malzemeleri hayvanlar üzerinde test edilmediğinde onları daha kötü ürünler haline getirmiyor.

Yapmanız gereken tek şey, daha dikkatli ürün seçmek.

Yanlışlıkla çarptığınız dizinizin, gözünüze kaçan kolonyanın, ekmek keserken bir anlık dalgınlıkla kestiğiniz elinizin ya da ocakta birden parlayan alevin yaktığı kolunuzun acısı, kalbi olan her canlı için aynı olduğunu hatırlayın.

Yurtdışında Cruelty Free International isimli bir dernek var, hayvan deneylerine ihtiyaç duymadan yaşayabilmeyi amaçlıyor ve bu yolda büyük büyük adımlar atmaya çalışıyor. Hatta geçtiğimiz günlerde The Body Shop ile birlikte New York'ta dünyada ilk defa köpeklerin katıldığı bir organizasyon gerçekleştirdi ve hayvan deneyleri için imza kampanyasına başladı.

Eğer bu organizasyon ile birlikte toplanan imzalar 8 milyona ulaşırsa, bu uygulama Birleşmiş Milletler'de onaya sunulacak.

Her şey küçük bir adım ile başlıyor ve ben, hiçbir canlıya zarar vermeden yaşamanın mümkün olduğuna inanıyorum.

Ya siz?

Büşra Köksal

Haberin Devamı

instagram.com/_busrakoksal