SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Çağımızın hastalığı obeziteye cerrahi çözüm

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar, obezite cerrahisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İşte çağımızın hastalığı obeziteye cerrahi çözüm önerileri:

|

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar, obezite cerrahisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Hayatın hızlı temposuna ayak uydurmak isterken birçok insan, beslenmeye önem vermeyerek, sağlıksız besinlerle öğünlerini geçiriyorlar. Bu da çağın en tehlikeli hastalıklarından biri olan obeziteye yol açıyor. Obezite, eğer doğru zamanda önlem alınmazsa kişiye hem psikolojik hem de fizyolojik olarak birçok sorun yaratabilir. Fakat bu hastalıkla başa çıkabilmek için bazı tedavi yöntemleri mevcut ve yeni yöntemler de ortaya çıkmaya devam ediyor.
Cerrahi operasyon, obezite hastalığını tedavi etmenin en etkili yollarından birisi olarak görülüyor. Obezite ile ilgili tedavilerde uzman olan Doç. Dr. Kamil Gülpınar, böyle bir sorun ile gelen hastalarını tüp mide, mide bandı, gastrik baypas ya da mide balonu gibi yöntemlerden, uygun olanına hastayı yönlendirdiğini belirtiyor. Bu yöntemler, hastalığın ilerleme derecesine ve kişinin tercihlerine göre en faydalı cerrahi operasyonlardan sayılıyor.

1. Tüp Mide Yöntemi
Tüp mide, genel olarak gastrik baypas ya da mide bandı yani mide kelepçesi gibi tedavi yöntemlerini seçmeyen hastalar tarafından tercih ediliyor. Tüp mide yöntemi sayesinde, obezite sorunu ile gelen hasta, fazla kilolarının %70’inden kurtulabiliyor. Yöntem genel olarak midenin boyutlarının küçültülmesi üzerine yoğunlaştığı için, operasyon sonrasında hastanın daha az açlık hissederek kilo vermesini sağlıyor. Ayrıca gastrik baypas yöntemine göre daha hafif bir cerrahi süreç gerektirdiği için, ameliyat sonrası da rahat geçiyor. Tüp midenin en büyük dezavantajı ise, işlemin geri çevrilemiyor olması.

2. Mide Bandı Yöntemi
Mide bandı yönteminde amaç, hastanın alabileceği gıda miktarında sınırlama yapmak. Bu sayede hasta, istemediği kilolarını rahat bir şekilde verebiliyor. Ayrıca diğer yöntemlerden farkı, sadece midenin üst kısmına bir bant yani kelepçe yerleştirildiği için, sindirim sisteminin herhangi bir noktasından parça kesilmesi gerekmiyor. Mide bandı yöntemi, tüp mide tedavisinin aksine geri çevrilebilir bir yöntemdir. Ancak kilo verme süreci, diğer cerrahi tedavilerdeki kadar hızlı olmayabilir.

3. Gastrik Baypas Yöntemi
Bu yöntem diğer iki cerrahi tedaviden farklı olarak vücuda giren gıdaların sindirim sürecine de müdahale eder. Midede küçük bir hazne oluşturulup ve bağırsakların yeri değiştirilerek yapılan cerrahi işlem sonucunda, fazla kiloların verilmesi oldukça kolaylaşır. Gastrik baypas yönteminde istenmeyen kiloların büyük bir kısmı hızlı bir şekilde verilebilir. Ancak bu yöntemde ameliyat sonrası vitamin ve mineral eksiklikleri görülebilir ve geri dönüşümsüz bir operasyon şeklidir.

4. Mide Balonu Yöntemi
Mide balonu yöntemi, cerrahi obezite işlemlerinden en kolayı olarak biliniyor. Bu yöntemde hastanın midesine, vücuda herhangi bir zarar vermeyecek bir balon yerleştirilir ve bu balonun verdiği tokluk hissi ile kilo kaybı kolaylaşır.

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.