RAMAZAN'DA 8 BESLENME ÖNERİSİ

Toplumumuzda önemli bir yeri bulunan Ramazan hem bedenimizin hem de ruhumuzun arındığı bir aydır. Ramazanda en önemli değişiklik beslenme alışkanlıklarında ve öğün sayısında olur. Oruç tutarken de yeterli ve dengeli beslenmenin önemi unutulmamalıdır. Gerekli besin değerlerinin ve su ihtiyacının karşılanması vücut direnci üzerinde etkilidir. Sağlığın korunması için enerji, vitamin, mineral, karbonhidrat, protein ve yağ ihtiyaçlarının karşılanması önemlidir. Ramazanda uzun süren açlık ve susuzluk dönemi için tüketilen besinlere daha fazla dikkat edilmelidir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise, tüketilen besinlerin ideal porsiyonlarda olmasıdır.

Haberin Devamı

Ramazan’da 8 Beslenme Önerisi

· Yeterli beslenmenin sağlanması için 2 ana, 1 ara öğünün yapılması önemlidir. Sahur öğünü kan şekerinin hızlı düşmemesi ve açlık hissinin daha erken oluşmaması için mutlaka yapılmalıdır. Gün içinde gerekli olan besin değerlerinin karşılanması için gece ara öğünü de atlanmamalıdır. Gece ara öğününde meyve, süt veya haftanın 2-3 günü sütlü tatlılar tüketilebilir.

· Sahur öğününde uzun süre tok tutması için yumurta, peynir, esmer ekmek, yulaf ezmesi gibi tahıl ürünleri, yoğurt, süt gibi besinler tüketilebilir.

· Sahurdan sonra susuzluk hissinin daha erken oluşmaması için fazla miktarda tuz tüketiminden, konserve, salamura türü besinlerden, aşırı yağlı ve baharatlı yemeklerden uzak durulması gerekir.

· İftar zamanı yaklaştıkça kan şekeri çok düşük olduğundan vücut fazla miktarda besin yemek ister. Bu yüzden yapılan yanlışlardan biri hızlı yemek yemektir. Beyin doyma sinyalini ancak 15-20 dakika sonra verir. Fazla besin tüketilmemesi ve hazımsızlık gibi şikayetlerin olmaması için yemeklerin yavaş yenmesi ve iyi çiğnenmesi önemlidir.

· İftar sonrasında şişlik ve mide bulantısı gibi sorunların olmaması için peynir, zeytin, çorba, hurma gibi hafif besinler ile başlanmalıdır. Çorba içildikten sonra yemeğe 10-15 dakika ara verilmesi midenin rahatlaması için önemlidir.

Haberin Devamı

· İftarda porsiyon miktarlarına ve yemeklerin hazırlanış şekillerine dikkat edilmelidir. Izgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilebilir. Kilo artışının olmaması için fazla yağ tüketiminden kaçınılması gerekir.

· Beslenme düzenin değişmesinden dolayı kabızlık gibi sindirim sistemi sorunları görülebilir. Bu yüzden posa kaynağı zeytinyağlı sebze veya bakliyat yemekleri; taze meyveler; kuru kayısı veya kuru erik gibi kuru meyveler tüketilebilir.

· Beslenmede unutulmaması gereken en önemli konu ise su tüketimidir. İftardan sahura kadar 8-10 bardak su mutlaka tüketilmelidir. Su içme ihtiyacını unutturacak fazla miktarda çay ve kahve tüketiminden kaçınılmalıdır.

Dyt. Cansu Temel

Sağlıklı beslenme, diyet ve zayıflama konularında bize soru sorabilirsiniz: dytcansutemel@hotmail.com

Websitem: www.diyetisyencansutemel.com

Instagram

Facebook