Diyette Mısıra Yer Var mı?

Mısır, yaz gecelerinin vazgeçilmezleri arasında ve yağlı, soslu, bol tuzlu tüketilmediği takdirde sağlığa da olumlu etkileri var. Aynı zamanda tüketim miktarına dikkat ederek tüketildiği zaman kişinin her hangi bir hastalığı yoksa diyette de mısıra yer vardır.

İşte mısır tüketmeniz için nedenler:

Mısırın tiamin yani B1 vitamini içeriği yüksektir. İçeriğindeki yüksek tiamin ile hafızanızın korumasında etkilidir.

Mısır pantotenik asit yani B5 vitaminini de içerir. Pantotenik asit yardımı ile stres altında bile enerji üretimini desteklemektedir.

Haberin Devamı

Mısır C vitamini, fosfor ve manganezin de iyi bir kaynağıdır.

Yüksek posa içeriği ile bağırsak hareketlerinin hızlandırılmasına yardımcı olur. Kabızlık problemi yaşayan kişiler için tüketilebilecek bir besindir.

İçeriğindeki folat ile kalp sağlığını destekleyici etki göstermektedir. Aynı zamanda folat, doğum anomalilerinin engellenmesinde, homosistein seviyelerinin düşürülmesinde de etkilidir.

Mısır yağının doymuş yağ asidi miktarı düşüktür. Bu nedenle damar sertliği, kalp damar rahatsızlığı olan hastalar için de tüketilebilecek bir atıştırmalıktır.

Mısırın içeriğinde antioksidan maddeler de vardır. Antioksidan özelliği ile vücudu serbest radikallerden koruyucu etkiye yapar. Ve bu özeliği ile kansere, kalp hastalıklarına karşı da koruyucudur.

Akciğer kanseri gelişim riskini önemli düzeyde azaltabilen karotenoid olan beta-kriptoksantinden zengindir.

Mısır gluten proteinini içermemektedir. Bu nedenle gluten duyarlılığı olan kişiler mısırı tüketmelerine engel olacak başka bir rahatsızlıkları yoksa rahatlıkla tüketebilirler.

Nasıl ve ne kadar tüketilmeli?

Ara öğünlerinizde tüketeceğiniz her küçük boy mısır veya yarım orta boy mısır bir dilim ekmeğe eş değerdir. Közlenmiş, yanık mısır kanserojen maddeleri içerebilir. Bu nedenle öncelikle tercihiniz haşlanmış mısır olmalıdır. Son zamanlarda mısırın popüler hali olan bardakta satılan mısırları da tüketebilirsiniz fakat dikkat etmeniz gereken nokta lezzet vermek için mısıra karıştırılan tereyağı, katkı maddeli soslar, fazla miktarda tuzdan uzak durmaktır. Mısırı salatalarınıza ekleyerek de tüketebilirsiniz. Kullanacağınız 2-3 yemek kaşığı mısır 1 dilim ekmeğinize eş değerdir. Aynı zamanda karbonhidrat kaynağı olan mısırı iyice çiğneyip ağızda başlayan sindiriminin süresini uzatmanız içeriğindeki şekeri daha iyi hissetmenizi ve tatlı ihtiyacınızı da karşılamanızı sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Tüketirken bunlara dikkat edin

Besinlerin, kan şekerine etki etme düzeyine glisemik indeks denilmektedir. Her besinin, yemek sonrası kan şekerie etki hızı ve kan şekerini yükseltme hızları yani glisemik indeksleri farklıdır. Glisemik indeksi yüksek olan besinler, kan şekerinizi hızla yükseltir ve devamlı açlık hissi yaratabilir. Özellikle kan şekerinizde sorun yaşıyorsanız glisemik indeksi yüksek besinleri tüketirken daha dikkatli olmalısınız. Mısırın yağ içeriği glisemik indeksini düşürücü etki yapar. Bu nedenle kan şekerini ani yükseltici etkisi belirgin değildir. Ancak diyabet hastası kişilerin diyetlerinde kontrollü bir şekilde tüketmesinde yarar vardır. Ayrıca posalı ve yağlı bir besin olduğu için bağırsak hareketlerini artırabilir. İshal olan bireyler mısırı tüketirken dikkatli olmalıdır.

Haberin Devamı

DİYETİSYEN DENİZ ZÜNBÜLCAN

https://denizzunbulcan.com.tr/

https://www.facebook.com/dyt.denizzunbulcan/?ref=bookmarks

https://www.instagram.com/dytdenizzunbulcan/