Sağlıklı Oruç İçin Sahur Şart

Haberin Devamı

Sağlık sorunu olmayan ve oruç tutanlar bu yıl günde 16 saat açlıkla karşı karşıya kalacaktır. İftar ve sahur için gerekli enerji, protein, vitamin ve mineralleri dengeli şekilde karşılayıp sağlıklı bir ramazan ayı geçirmek için beslenmeye dikkat etmek gerekmektedir.

Vücut ramazan ayında su kaybeder ve kişi kendini halsiz hisseder. Sıcak yaz günleri uzunca olduğundan bu halsizliğin sonucunda vücut enerji kaybedecektir. Bu yüzden enerji veren ve tok tutan besinler tercih edilmelidir.

Peki sahurda tüketilmesi gereken o tok tutan yiyecekler nelerdir?
En kaliteli protein kaynakarından biri yumurtadır. Proteinli yiyecekler daha uzun süre tokluk hissi vereceğinden gün içinde kendinizi daha iyi hissetmenize destek olacaktır bu yüzden de, sahurda yumurta yemeyi ihmal etmemelisiniz.

İftar ve sahur sofralarınız da bulundurabileceğiniz doyurucu yiyeceklerden biri de peynirdir, fakat peynir satın alırken az yağlı ve tuzsuz olmasına önem göstermelisiniz. Lor peyniri, dil peyniri, az yağlı beyaz peynir, mozarella ve taze kaşar peynirlerini tercih edebilirsiniz. Bu durum hem daha az kalori almanızı hem de daha az susamanızı sağlayacaktır. Ayrıca, peynirlerinizin üzerine çörekotu da serpebilirsiniz.

Ramazan’ın vazgeçilmezi olan pidenin beyaz undan yapıldığını unutmamalı ve glisemik indeksi yüksek olduğu için dolayısıyla sizi uzun süre tok tutmayacaktır, bu yüzden sınırlı tüketmeniz size fayda sağlayacaktır. Fakat tam buğday ya da çavdar unundan yapılmış pide satın alırsanız bir avuç içi kadar iftar ve sahur öğünlerinizde tüketebilirsiniz, ola ki sıcak pideye tereyağ sürmek gibi bir yanlış beslenme davranışında bulunmamanızı tavsiye ederim çünkü tereyağı ile yenilen beyaz undan yapılmış pide barsaklarınızda bozulmaya sebep olarak ertesi gün daha çok susamanıza sebep olacaktır.

Süt, iyi bir kalsiyum ve D vitamini kaynağı olduğu için sahurda bir bardak süt içmek sizi tok tutacaktır ayrıca tarçın kan şekerini dengelemenize yardımcı olacağı için içtiğiniz bir bardak sütün içine bir tatlı kaşığı tarçın eklemeniz kan şekerinizi dengede kalmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda sütün yanında bir elma yediğinizde elmanın yüksek lif oranı sayesinde ve yanındada protein kaynağınız olduğu için o da size yardımcı olacaktır. Diğer bir alternatifi ise yulaf kepeğidir içerisinde bol lif ve az şeker bulunduğundan dolayı taze herhangi bir meyveyle ve yanında bir bardak süt ya da yoğurt ile üzerine tarçın serperek de sahurunuzu tatlandırabilirsiniz. Diğer bir alternatifi ise yulaf kepeğidir içerisinde bol lif ve az şeker bulunduğundan dolayı taze herhangi bir meyveyle ve yanında bir bardak süt ya da yoğurt ile üzerine tarçın serperek de sahurunuzu tatlandırabilirsiniz.