Kilo arttıkça cinsel problemler başlıyor

Toplumumuzda cinsel problemleri alenen konuşmak genelde “ayıp” olarak algılandığından, cinsel fonksiyon bozukluklarının gerçek oranlarına ulaşmak ve temel nedenleri saptamak zordur. Hem erkekler, hem de kadınlarda bu problemlerin oluşması muhtemeldir. Özellikle ülkemiz gibi kısmen kapalı bir toplum yapısına sahip olan ve bir ayağı Ortadoğu’da olan coğrafyalarda kadınlar için böyle bir problemi açıkça dile getirmek ayıptan öte suç olarak algılanır. Bilim, bütün bu yazılı olmayan kuralların üstünde, insanlığa hizmet etmek için var. Obezite ve cinsel fonksiyon bozukluklarına kısaca göz atalım;

Haberin Devamı

Hastalık tetikliyor

Obezite; hipertansiyon yani yüksek tansiyon, insülin bağımlı olmayan tip 2 şeker hastalığı ve kalp damar hastalıklarına neden olmaktadır. ABD’de yılda ortalama üç yüz binden fazla bariatrik cerrahi ameliyatları yapılmaktadır. Ülkemizde de bu oranların hızla arttığı gözlemlenmektedir. Obezite cerrahisi sonrası ise kilo kaybı sayesinde obezitenin neden olduğu yandaş hastalıklarda belirgin bir düzelme gözlemlenir.

Obezite cerrahisi sonrası, mortalite yani ölüm oranlarında da belirgin azalma görülür. Obezite cerrahisi sadece ölüm oranlarını azaltmıyor, aynı zamanda sağladığı kilo kaybı ile hastaların yaşam kalitelerini de artırıyor. Yaşam kalitesini belirleyen birçok faktör mevcuttur. Yaşam kalitesi için kullanılan ölçeklerden biri SF-36 testidir. Bu test ile fiziksel, sosyal, duygusal, seksüel vs. sekiz farklı fonksiyon değerlendirilir.

Hayat kalitesini bozuyor

Seksüel fonksiyonların yeterliliği, yaşam kalitesi açısından önemlidir. Cinsel fonksiyon bozukluğunun, bireyin hem duygu durumunu hem hayat kalitesini bozduğu gözlemlenmektedir. Cinsel problemler, toplumda azımsanmayacak derecede yüksek. Ülkemizde hem kadınların hem erkeklerin seksüel karneleri ise pek de iyi değil. 40-70 yaş arası erkeklerde ereksiyon problemleri yüzde 69 gibi çok yüksek rakamlara ulaşıyor. Kadınlarda da çeşitli seksüel fonksiyon bozuklukları oldukça fazla…

Seks hayatları olumsuz

Obezite ile cinsel problemler arasındaki ilişkiler çok karışık. Obezite bilindiği gibi seks hormonları üzerinde olumsuz etkiye sahip. Ayrıca obezitenin neden olduğu yüksek tansiyon ve şeker hastalığı, bireylerin damar sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Bu da obez bireylerde cinsel fonksiyon kayıplarına neden oluyor. Ayrıca obez bireylerde oluşan beğenilmeme kaygısı, toplumun estetik normlarına uyum sağlayamama düşüncesi ve psikolojik problemler de cinsel bozuklukları tetikliyor. Tüm bu etmenler, tek başına ya da hep birlikte obez bireylerin seks hayatlarını olumsuz etkiliyor.

Haberin Devamı

Obezite kadınlarda dismenore, düzensiz adet dönemleri, androjen artması, polikistik over ve infertiliteye (kısırlığa) neden olur. Erkeklerde ise testosteron seviyesi ve libido azalır. Ayrıca ereksiyon kapasitesinde de obeziteye bağlı olarak azalma gözlemlenebilir.

Nöropatiye bağlı isteksizlik

Şeker hastası erkeklerin yüzde 50’sinde ereksiyon problemleri gelişir. Erektil disfonksiyon oluşur. Şeker hastası olmayan erkeklere göre ereksiyon kayıpları ortalama 15 yıl önce başlar. Şeker hastası olan bayanlarda da nöropatiye bağlı isteksizlik ve vajinal kuruluk oluşur. Aynı şekilde yüksek tansiyon da her iki cins için cinsel fonksiyonları olumsuz yönde etkilemektedir. Tip 2 şeker ve tansiyondan bağımsız olarak obezite de tek başına seksüel fonksiyonları bozmak için yeterlidir.

Haberin Devamı

Obez erkeklerde ereksiyon sorunu

Epidemiyolojik bir çalışmada, vücut kitle indeksi 28,7 üzeri olan erkeklerde ereksiyon problemlerinin, vücut kitle indeksi normal seviyede olanlardan yüzde 30 daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Başka bir çalışmada ise 15 kg ve 2 kg kilo kaybı olan erkekler cinsel fonksiyon açısından karşılaştırılmış. 15 kg zayıflayan bireylerde ereksiyon fonksiyonlarında belirgin düzelme olduğu saptanmış. Bu kadar az kilo kaybında bile bireylerin cinsel fonksiyonları düzeliyor. Obezite cerrahisi sonrası normal kilolarına gelen, özgüvenleri artan, artık kendi vücutları ile olan problemlerini çözen hastaların kaçınılmaz olarak seks hayatları da normalleşiyor.

Obezite cerrahisi ile yaşam konforu artıyor. Hastalar sadece fiziksel yüklerinden, yandaş hastalıklardan değil, aynı zamanda psikolojik yüklerinden de kurtuluyorlar. Böylece seks hayatları da daha iyi hale geliyor ve yaşam kaliteleri artıyor.

Doç. Dr. Aziz Sümer

Genel ve Obezite Cerrahisi Uzmanı

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi

Antalya OFM Hastanesi Cerrahi Direktörü

http://www.azizsumer.com/

email:drazizsumer@gmail.com

İletişim: 0 536 649 78 02