Terleme Tedavisinde Ağızdan Alınan İlaçlar

Oral veya sistemik reçeteli ilaçlar bazen hekimler tarafından hiperhidroz’un tedavisi için kullanılır. Denenmiş olan ilaçlardan bazıları antikolinerjik’ler, beta blokerler ve clonidine hydrochloride’tir (Propantheline, Glycopyrronium bromide, Benztropine, Diazepam, Diltiazem, Indomethacin, Oxybutynin ve Glycopyrrolate, özel ilaç isimleri arasındadır.) Teorik olarak, bu ilaçlar ter bezlerinin uyarılmasını engellemeleri ve bu suretle genel terlemeyi sınırlandırabilmeleri nedeniyle aşırı terleme tedavisine yardımcı olabilir. Ancak, ciddi yan etkiler nedeniyle uzun süreli kullanım tavsiye edilmez. Aslında, çoğu hekim sistemik antikolinerjik ilaçların ve ağız yoluyla alınan diğer ilaçların primer fokal hiperhidroz’un tedavisi için uygun olduğu konusunda ikna olmuş değildir (başka bir sağlık sorunuyla bağlantılı olmayan ve ellerde, ayaklarda, yüzde ve/veya koltuk altlarında yoğunlaşan aşırı terleme).

Antikolinerjik’lerin Etkili Şekilde Kullanılması Yukarıda belirtildiği gibi, çoğu uzman antikolinerjik ilaçların veya ağız yoluyla alınan diğer ilaçların ellerde, ayaklarda, koltuk altlarında ve/veya yüzde yoğunlaşan aşırı terlemenin tedavisi için uzun süreli yararı olduğunu düşünmemektedir. Bunun nedeni, bu ilaçların genellikle aşağıdakilere benzer yan etkileri olmasıdır:

Haberin Devamı

Ağız kuruluğu

Görme bulanıklığı

Konuşma, tatma, çiğneme ve yutkunma bozuklukları

İdrar tutulması

Kabızlık

Kalp Çarpıntısı


Bununla birlikte, antikolinerjik ilaçların umut verici bir kullanımı vardır. Bazı hekimler ve hastaları, bir antikolinerjik tableti ezerek iyontoforez sırasında kullanılan suya ilave etmek suretiyle avuç içi ve ayak terlemelerinde büyük başarı elde etmişlerdir. İyontoforez hakkında ve antikolinerjik ilaçların iyontoforez işlemini nasıl daha etkili yapabileceği konusunda ayrıntılı bilgi edinin

Bu sitede yer alan yazılar aşırı terleme sorunu için genel bilgilendirme amaçlıdır. Var olan tedavi seçeneklerini konusunda uzman bir hekim ile değerlendirmeden tedaviye başlamayın.

Merak ettikleriniz ve doktor muayene randevusu için 444 54 30 veya www.elitpoliklinigi.com'dan bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Haberin Devamı