Bakımsız Dişlerin Sebep Olduğu 13 Kötü Durum

Toplumda her beş kişiden biri dişlerini günde iki defadan az fırçalıyor, büyük bir kısmı ise temizliği ihmal ediyor. Siz de onlardan biriyseniz aşağıdaki yazıyı okumaya devam edin. Fikrinizi değiştirmek isteyebilirsiniz.

Diş ve dişetinizi ihmal etmek sadece çürüklere ve ağız kokusuna neden olmuyor. Kötü diş sağlığı ve ağız hijyeninin birçok hastalıkla ilişkili olduğu arasında güçlü kanıtlar da bulunuyor.

Dişeti Hastalığı
Dişlerin fırçalanırken ya da diş ipi ile temizlenirken kanaması ile karakterize diş eti hastalığı kötü ağız sağlığını işaret eden ve toplumda sık ihmal edilen bir bulgudur. Dişler ve diş etleri arasında bakteriyel tabaka oluşmasının neden olduğu bu durumun daha yumuşak bir formu olan diş eti iltihabında ise kızaran, şişen ve çabuk kanayan diş etleri görülür. Periodontitis denilen daha ağır formunda ise bakteriler plaklara yayılır ve daha derinlere inerek bağışıklık tepkisinin artmasına yol açar. Bu durum iltihaplı dişler, doku ve kemik kayıpları demektir.

Diş Kaybı
Size 20-64 yaş arasındaki yetişkinler, dişlerinin ortalama yedisini kaybediyor desem? Hatta 50-64 arasındaki grubun yüzde 10’unda doğal tek bir diş bile yok diye eklesem, tepkiniz ne olurdu? Diş çürükleri ve diş eti hastalığının neden olduğu başka bir dramatik durum da diş kaybıdır.

Ağız Kokusu
Kötü ağız hijyenin yol açtığı durumlardan biri de her üç kişinin ikisinde görülen ve halitoz da denilen ağız kokusu. Diş fırçalama ve temizlemenin ihmal edilmesi ağızda kötü kokulu bakterilerin oluşmasına neden olur. Bu kokuya yine dil üzerindeki örtü tabaka da sebep olabilir. Dişlerle beraber dilin de temizlenmesi bu durumun önüne geçebiliyor.

Bunama
Şaşırtıcı da olsa, yapılan araştırmalara göre her gün diş fırçalamayan insanların yüzde 22 ile 65’inde bunama riski mevcut. Yine farklı bir araştırma bize Alzheimer hastalarının beyinleri, diş eti hastalığıyla ilişik daha fazla miktarda bakteriye sahip.

Zatürre
Düşük ağız hijyeni, ağız mikroplarının nefesinizle birlikte doğrudan alt solunum yollarına erişmesine imkan tanıyabilir ve zatürreye yakalanma riskinizi yüzde 40 arttırabilir. Brezilya’da 315 hasta üzerinde yapılan bir araştırma, periodontitis hastalarının zatürreye yakalanma riskinin, periodontitis olmayan hastalara göre üç kat arttığını gösteriyor.

Sertleşme Bozukluğu
Aralarındaki ilişki gizemini korusa da diş hastalıkları ve sertleşme bozukluğu arasında bir bağlantı söz konusu. Aynı etkinin insanlarda olup olmadığı belirsiz olsa da farelerde yapılan bir araştırma periodontitisin, penisin işlevini azalttığı yönünde. Farklı bir çalışma, 30 ile 40 yaş aralığındaki bir hasta grubunda sertleşme bozukluğu yaşayanların yüzde 53’ü aynı zamanda ciddi derecede periodontitis hastası olduğunu gösteriyor.

Beyin Apsesi
Ciddi beyin hasarlarına yol açan beyin apsesini kötü diş sağlığı ile ilişkilendiren bir çalışma olmasa da bu vakaların en az yüzde 12’sinde düşük diş hijyeni olası neden olarak gösteriliyor.

Şeker Hastalığı
Diyabetin, periodontitis için bir risk faktörü olduğu diş hekimleri tarafından uzun süredir biliniyor. Güncel araştırmalar bu ilişkinin iki taraflı olabileceği yönünde. Kötü diş sağlığı iltihabı arttırarak insülin direnci (prediyabet) için tehlike unsuru olabiliyor.

Böbrek Hastalığı
Farklı bir çalışma kronik böbrek hastalığına yakalanma riskinin diş etlerine ilişkin bir hastalığa sahip olanlarda 4,5 kat daha fazla olduğunu ispatlıyor. Başka bir çalışma ise dişi kalmamış yetişkinlerin kronik böbrek hastalığı riskini 11 kar arttırdığını gösteriyor. Yine farklı bir araştırma, periodontitisin böbrek hastalığı için tehlike unsuru olduğunu belirtiyor.

Kalp Hastalığı
Bir araştırma ağız sağlığına kişisel bakım eklenmesinin koroner kalp hastalığı riskini azalttığını gösteriyor. Amerikan Kalp Derneği ise 2012’de diş eti ve kalp hastalıklarının önemli risk unsurlarını paylaştığını belirtiyor.

Gebelik Komplikasyonları
Yetersiz kanıtlara rağmen annenin kötü diş sağlığı, düşük doğum tartısı ve erken doğum ile ilişkili. Araştırmalar, inflamasyonun ya da dolaşıma geçen ağzı bakterilerinin plasentada çoğaldığını ve iltihaba neden olduğunu gösteriyor.

Ülser
Oral-fekal bulaşı gösteren Helicobakter Pylori’ye bağlı gastrit ve ülser ile periodontitis arasında bir bağlantı olduğunu gösteren epidemiyolojik çalışmalar mevcut.

Kanser
Geçtiğimiz yıl yapılan bir çalışma, ağız kanserinin yüzde 80’ine yol açan HPV ile kötü ağız sağlığı arasında bir bağlantı olduğunu kanıtladı. Diğer araştırma bulguları da periodontitisin ağızdaki kanserli hücrelerinin büyümesine destek olduğunu gösteriyor.

Oldukça ciddi bu 13 hastalık göz önüne alındığında temel diş bakımı gibi basit önlemlerin önemi daha fazla anlaşılıyor. Yılda en az iki kez diş hekimi ziyareti, dişlerin iki defa ikişer dakika fırçalanması ve günde bir kez diş ipi kullanımı sizleri bakımsız dişlerin neden olduğu bu kötü durumlardan kurtarabilir. Basit ihmallerin büyük sonuçları olabilir, unutmayın.

Haberin Devamı

Diğer blog yazıları için; https://www.onurozturk.com/blog/

Haberin Devamı

İnstagram; https://www.instagram.com/dronurozturk/

Haberin Devamı