İyi Bir Diş Hekimi Bulmak İçin Nihai Rehber

Haberin Devamı

Diş hekimi seçimi çok önemli bir konudur. Doktor seçimi yaparken işinde iyi olması dışında empati kurabileceğimiz birisi olması da önemlidir. Hadi, birlikle başka yerde kolaylıkla bulamayacağınız ipuçlarına bakalım!

Soru: Yaklaşık yedi ay önce başka bir yere taşındım ve düzenli olarak kontrole gitmek için bir diş hekimi bulmak istiyorum. Fakat problem şu ki, bir diş hekiminin iyi veya kötü olduğu kanısına nasıl varabileceğimi bilmiyorum. Hiçbir kriter olmadan bir diş hekiminin kalitesi hakkında nasıl fikir sahibi olabilirim?

Cevap: Yeni bir diş hekimi bulmak zor bir iştir. Yeni bir hastayla görüştüğümde şunu fark ettim ki; insanlar farklı bir şehre taşındıklarında, yeni bir diş hekimi arama işini en sona bırakıyorlar.

Çocuklar için yeni bir okul, kuru temizlemeci, aile doktoru ve hatta kaliteli bir restoran, kasap bulmak bile yeni bir diş hekimi bulmaktan önce hallediliyor.
Evet, yeni bir diş hekimi bulmak bu listenin en sonunda yer alıyor!

Seçeceğiniz diş hekiminin kalitesinin sağlığınız üzerinde –olumlu veya olumsuz- etkisi çok büyüktür.

İlk randevuda edineceğiniz izlenimler, karar vermenize çok yardımcı olacaktır. Bu yüzden acele etmeyin. Daha sonra iyi bir kasap bulma işiyle ilgilenebilirsiniz. Mantığınızı, sağduyunuzu, bazen de içgüdülerinizi kullanın.

Diş hekimi tüm vücut sağlığıyla ilgilenir mi?
Doğru bir diş hekimi sadece dişlerle değil, vücutta ağız sağlığını etkileyebilecek her türlü şeyle ilgilenir. Ağızdaki problemler, kalp hastalığı, bunama, düşük tehlikesi veya şeker hastalığı riskini artırabilir. Bu yüzden doğru bir diş hekimi, vücudun geri kalan kısmının sağlığının ağız sağlığını ve yaşam eğrisini nasıl etkilediğini göz önünde bulundurur.

Mesela sadece çürük bir dişinizin sorununu çözmek için onu çekmek yerine mümkünse tedavi etmenin önerilmesi, eğer değilse ve diş çekilirse de yerine implant ya da köprü yaparak tüm ağız sağlığınızı koruyacak önerilerde bulunması önemlidir.

Eski diş hekiminize, yeni taşındığınız yerde tanıdığı bir diş hekimi olup olmadığını sorun.
Çoğu zaman, yeni taşındığınız yerde diş hekiminizin okuldan arkadaşı ya da uzmanlığıyla bilinen bir diş hekimi olan tanıdığı çıkabilir. Diş hekiminizden birkaç isim isteyin. Hastalardan tavsiye almak yerine işin mutfak kısmında birbirinin çalışma şeklini bilen bir profesyonelden tavsiye almak her zaman daha mantıklıdır.

Diş hekiminizin üye olduğu mesleki dernekleri ve mesleki eğitimi konusunda bilgi alın
Sürekli eğitim, kongre, seminer ve uygulamalı olarak becerileri geliştiren ve kendisine yatırım yapan bir diş hekiminin yenilikler ve uygulamalar konusunda daha yetkin olduğunu düşünebiliriz; bunun yanı sıra tecrübenin de önemi büyüktür.

Böyle bir seçeneğiniz yoksa Türk Diş Hekimleri Birliği’ne danışın.
Türk Diş Hekimleri Birliği size bulunduğunuz bölgeye yakın bir diş hekimi listesi sunacaktır. Hatta mevcut bir probleminiz sebebiyle diş hekimi arıyorsanız, bu sorununuzla ilgili “uzman” diş hekimi listesi de alabilirsiniz.

Ailenizden, arkadaşlarınızdan ya da iş arkadaşlarınızdan tavsiye alın.
Özellikle, daha önce temizleme işlemi dışında, köprü, porselen kuron, kanal tedavisi gibi tedaviler uygulatan yakınlarınıza tavsiyelerini sorun. Burada hiçbir zaman tam olarak emin olma şansınız olamaz ama önemli olabilecek iki husus vardır. Birden fazla insanın ya da arkadaşınızın memnun olduğu diş hekimi konusunda yanılma şansınız daha az olur. Diğer husus da tavsiye aldığınız kişinin beklentileri, yaşam şekli ve hassasiyetlerini göz önünde bulundurun! Önerdiği doktorun da kendi seçtiği kriterlere uygun olabileceği ihtimalini unutmayın.

Diş hekimini Google’layın, “en iyi diş hekimi” olarak arama yapmayın tabi
Parmaklarınızı çalıştırın!
İnternette araştırma yapın, fakat sarı sayfalar ve para ödenerek girilen rehber sayfalardan uzak durun.
“En iyi diş hekimi” olarak birçok arama yapıldığını biliyoruz ama böyle bir sonucun gerçek karşılığı olmadığını bilmelisiniz. İşini iyi hatta çok iyi yapan birçok meslektaşımız var ama eminim ki hiçbirisi kendisini “en iyi diş hekimi” olarak tanımlamaz. İşini severek, etik kurallar çerçevesinde yapan birçok diş hekimi olduğuna emin olun. Hatta bunların bir kısmını Google’da bulamayabilirsiniz.

İnternetteki yaşıtlarınızın yorumlarını okuyun fakat her yorumun adil olmayacağını da unutmayın. Tedavi süreçlerinden bahsedilen yorumlara odaklanın. Uygulamanın tüm yönlerine değinmeyen ve prosedürler hakkında ayrıntılara girmeyen yorumlara şüpheli yaklaşın.

Diş hekiminden ilk muayene randevusu alarak görüşün.
Bu sayede sağlıklı bir değerlendirme yapabilirsiniz. Yüz yüze görüşmek ve karşılıklı olarak edineceğiniz izlenim birçok yönlendirmeden daha olumlu sonuç verebilir.

Konsolosluğa danışın.
Eğer yurtdışına taşınıyorsanız (tatil için de olabilir), en yakın Türk konsolosluğuna gidin ve onların tavsiye ettiği diş hekimlerini öğrenin. Türk bir diş hekimiyle bile karşılaşabilirsiniz.

Yurtdışında diş hekiminin tutumu daha da önemli olacağından, bu işi asla acil durumlara bırakmayın.

Bir sonraki adım: Kliniği ziyaret edin.
İlk ziyaretinizden sonra kendinize şu soruları sorun ve cevapları beğenmezseniz diş hekimi arayışınıza devam edin;
Diş hekimi bana her şeyi net bir şekilde açıkladı mı? Uygulayacağı prosedürleri gerekçelendirdi mi?

Bu konuda kafanızda soru işaretleri kaldıysa, bunları en başta diş hekiminizle konuşmanızı öneririm.
Kendimi rahat ve güvende hissettim mi?

İçgüdülerinize güvenin.
Pekâlâ, bu başarılı diş hekiminin yapacağı işlemler bana ne kadara mal olacak?

İyi ve uygun bir diş hekimi bulmak zor olabilir. “Ne ekersen onu biçersin” atasözü, diş hekimliğinde her zaman geçerli değildir. Ucuz ve düşük kaliteli bir diş hekimliği hizmeti almak, uzun vadede (bazı durumlarda kısa vadede bile) daha yüksek fiyatlı ve kaliteli bir diş hekimine gitmekten çok daha pahalıya mal olacaktır.

Diş hekimliği işlemlerinin %60 ila 70’i genel olarak yüksek fiyatlıdır. Eğer tedavinizi yapan diş hekimi, işlem sırasında bazı aşamaları atlamıyorsa indirim yapma şansı da çok düşüktür. Tavsiyem güvendiğiniz diş hekimini bulduğunuzda tüm hayatınızın geri kalanında vücudunuzda taşıyacağınız bir tedavi için karşınızdaki insanı zorda bırakacak şekilde pazarlığa girmemeniz olur. Unutmayın ki standart bir ürün almıyor ya da tesisatınızı tamir ettirmiyorsunuz. Diş hekiminizin de yaptığı işi severek ve keyif alarak yapması gerekir. Fiyatları hiçbir şekilde sizin ödeyebileceğiniz aralığa girmiyorsa kendisinden başka bir tavsiye, alternatif bir tedavi yöntemi isteyebilir ya da diş hekimi arayışınızı biraz daha genişletebilirsiniz.

Kaliteli bir diş hekimine piyasaya göre normal bir ücret ödemenizin yıllar içinde size yapacağınız kar, kalitesiz bir diş hekimliği hizmetine az ödeyerek yapacağınızdan çok daha fazladır. Sağlığınız için bir yatırım yaptığınızı unutmayın.

Peki, “piyasaya göre adil” olan fiyat nedir? Bunun için bölgenizdeki dört ya da beş diş hekiminin temizleme, kompozit dolgu, kanal tedavisi gibi fiyatlarını karşılaştırın. Böylece piyasa hakkında bir fikir edinebilirsiniz. Fakat 2000 - 3000 TL‘lik ortalama bir işleme 500 TL ödemenin, uzun vadede çok daha maliyetli olacağını aklınızdan çıkarmayın. Burada önemli olan, ismi aynı bile olsa bazı işlemlerin ek materyal kullanımı, ayrı laboratuvar işlemleri veya öngörülen bazı ekstra işçilik masrafları olabilir. Bunlarda işini doğru yapan bir diş hekiminde kalitenin artması ama fiyatların da daha yüksek olarak size yansıması muhtemeldir. Doğru doktoru seçmek, “ucuza hallettirmekten” daha önemlidir.

Öngörülen başarı süresini sorun
Diş hekimliği gibi başarısı birçok faktöre bağlı bir tıp alanında yapılan tedavilerin net bir başarı ömürleri olmayabilir ama ortalamaları vardır. Diş hekiminize tahminini sorabilirsiniz ya da çok sorunlu bir dişi zorla ağızda tutmak yerine çekip sonrasında o boşluğu doldurmak, uzun dönemde daha rasyonel ve başarılı bir yöntem olabilir. Doktorunuzun tavsiyesini dikkate almanız daha önemlidir.

Sorunla karşılaştığınızda diş hekiminizin nasıl bir çözüm politikası olduğunu sorun. Bunları en başta konuşmak ilerde diş hekiminiz en doğru tedaviyi yapmış bile olsa, sistemik bazı sıkıntılardan dolayı sorun yaşadığınız dişiniz için diş hekiminize olan güveninizin boş yere kaybolmamasını sağlar veya en baştan alternatif bir tedavi yöntemi seçmenizi sağlayabilir.

Diğer yazılarım için; https://www.onurozturk.com/
İnstagram; https://www.instagram.com/dronurozturk/?hl=tr