SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Ev bitkileri ile baharı dört mevsim yaşayabilirsiniz

Ev bitkileri ile bulunduğunuz her türden kapalı alanda, evinizde, ofisinizde veya mağazanızda sıcak bir ortam yaratabilirsiniz. İşte ev bitkileri ile baharı dört mevsim evinize getirmenin yolları:

|

Bitkiler canlı hayatının çok kritik bir bölümünü oluşturuyor olmalarına rağmen, çoğu zaman varlıklarını bile unutuyoruz şehir hayatının koşturmacası içerisinde. Bazen bir avuç toprak görmek için kilometrelerce yol gidiyor, evimizin balkonundan bir ağaç görmekte güçlük çekiyoruz. Bizi topraktan, doğadan ve köklerimizden koparan bu yabancılaşma, bu aşırı kentleşme ve betonlaşma aslında hiç de sağlıklı değil. Her şeyden önce bizi aslında hiç de gerçek olmayan, yalnızca belli ayaklar üzerinde durun bir yönüyle sanal bir dünyaya bağlıyor bu yaşantı. Çoğumuz da bunun farkındayız. Belki de bu yüzden hepimizin aklının bir köşesinde şehirden kaçmak, sakin bir kasabaya veya köye yerleşmek fikri her zaman bulunuyor. Ama elbette pek çoğumuz için bu kaçış ancak belirsiz bir geleceğe ötelenebilen uzak bir hayal olarak kalıyor. Bu durumda doğadan ve onunla temas etme arzusu ve ihtiyacından vaz mı geçeceğiz? Elbette hayır! Ev bitkileri ile bulunduğunuz her türden kapalı alanda, evinizde, ofisinizde veya mağazanızda sıcak bir ortam yaratabilir, kendinizin ve başkalarının doğa özlemini bir nebze dindirebilirsiniz. Fiziksel ve ruhsal sağlığımız üzerine sayısız olumlu etkisi bulunan ev bitkileri, belki tam olarak sürdürülebilir bir seçenek olmayabilir, ancak doğruya yönelik bir adım olduğuna hiç şüphe yok.

(Pflanzenfreude / homify.com.tr)

Saksı çeşitlerini kullanın

Ev bitkileri konusunda yeniyseniz ve bu işte kendinize pek de güvenmiyorsanız, o halde fazla macera aramadan basit saksılarla işe koyulabilirsiniz. Çiçekçinize veya bir peyzaj mimarına danışarak bakımı kolay olan ev bitkilerini öğrenebilirsiniz. Bu bitkilerle kendinizi sınadıktan sonra daha farklı bitkilere yönelebilirsiniz.

(Art.Chitecture / homify.com.tr)

Ev içi peyzajlara göz atın

Geniş bir eviniz ve yeterince boş alanınız varsa, o halde seçenekleriniz de bir hayli fazla demektir. Biraz zahmeti ve biraz da bütçe ayırmayı göze alıyorsanız, siz de bu örnekteki gibi mini bir ev bahçesi yaratabilir, ev içi peyzaj denemeleri yapabilirsiniz. Elinizdeki boş alanın büyüklüğüne bağlı olarak yerine göre gerçek ağaçlar kullanmanız bile mümkün.

(Andrea Buratto / homify.com.tr)

Evinizin içini yeşillendirin

Pencerenizden ya da balkonunuzdan dışarı baktığınızda bir parça olsun içinizi açacak bir orman, bir koruluk, hatta bir park bile göremiyorsanız, o halde doğayı pencerenizin iç tarafına getirmeye ne dersiniz? Yine geniş bir alan gerektiren bu ev içi bitki uygulaması, yaşadığınız alanı tam anlamıyla bir iç mekân ormanına dönüştürme potansiyelini taşıyor.

(Butik Dikey Bahçe / homify.com.tr)

Dikey bahçeler yaratın

Bütün dünyada hızla yaygınlaşan ve ülkemizde de pek çok örneğini gördüğümüz dikey bahçeler, hem iç hem de dış mekânlar için harika bir uygulama olarak dikkat çekiyor. Sıradan ev bitkilerine alternatif olarak evinizin içinde bir tür bahçe yaratan bu tasarımlar, aynı zamanda ticari mekânlara hoş bir dokunuş olarak kullanılabiliyor.

(Cadore Arquitetura / homify.com.tr)

Ölü alanlardan fırsat yaratın

Kitap okumak ya da müzik dinlemek nasıl boş vakit dolduracak kadar basit işler değilse, ev bitkileri de boş alanları dolduracak basit aksesuarlar değildir. Ama bu demek değildir ki evimizdeki ölü alanları ev bitkileri ile süslemeyelim. Bilakis, ölü alanları değerlendirmenin en iyi yollarından biri ev bitkileriyle bu alanları canlı hale getirmektir.

(Eduardo Novaes / homify.com.tr)

İstediğiniz kadar abartın

Açık bir alanda gördüğümüzde bile kıskanabileceğimiz kadar güzel bir bahçeyi tamamen kapalı bir iç mekânda kurmayı tasarlayan ve uygulayan ev sahibi, ev bitkileri konusunda nirvanaya çok yaklaşmış diyebiliriz. Belki de artık emekli olup gerçek bir bahçeye kavuşma zamanı gelmiştir, kim bilir? Bu düzeye ulaşmak pek çok insan için mümkün olmasa bile siz de bir ucundan başlarsanız kendinize küçük bir iç mekân bahçesi yapabilirsiniz. Ve asıl önemlisi, çıkacağınız bu yolda kaybetmeniz ihtimal dahilinde bile değil, küçücük bir saksı bitkisi bile hayatınızı güzelleştirecektir.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.