SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Hangi odaya hangi rengi kullanmalı?

Evdeki mutluluğu duvarlarınızın rengi belirliyor desek ne dersiniz? Peki mutlu olmak için hangi oda hangi renk olmalı?

|

Renkler, ulus, köken, renk, dil, din ve hatta kültür ayırt etmeksizin her insanı ortak ya da çok benzer duygu durumlarında buluşturan bütün dünyanın paylaştığı ortak bir dildir.

Bu ortak dili ne ölçüde doğru kullanır ve yaşam alanlarınızda ne kadar doğru renkler tercih ederseniz, yaşam kaliteniz de o oranda artacak ve ruh sağlığınız iyi yönde değişecektir.

Bu yazımızda hangi odada hangi rengin tercih edilmesinin daha doğru olduğuna ilişkin bir derleme yaptık. Elbette ev dekorasyonuyla ilgili her şeyde olduğu gibi burada da çok katı çizgiler ve çok kesin kurallardan bahsetmek pek mümkün değil. Bu yüzden kendi doğrularınızı bulmalı ve size en iyi hissettirecek uygulamayı kendiniz seçmelisiniz.


Mutfakta canlı renkler
(Asenne Arquitetura / homify.com.tr)

Mutfağınızda canlı ve neşeli bir atmosfer yaratmak istiyorsanız, bu örnekteki gibi parlak bir sarı harika bir sonuç verebilir. Aslında bu tarz renkler bırakın mutfağı evlerimizin hemen hiçbir yerinde kolay kolay kullanılmıyor. Peki ama neden? İşte bunun tatmin edici bir cevabını bulmak oldukça zor. Siz bu görünmez kuralı kırıp mutfağınızda sarıya bir şans tanımak isterseniz, zeminde ve duvarlarda sarıya kontrast oluşturacak başka renkler kullanmaya dikkat edin. Evet, neşelendirici bir renk ama yine de mutfağınızı bütünüyle sarıya boğmak istemezsiniz.


Oturma odaları
(Tiago Patricio Rodrigues Arquitectura / homify.com.tr)

Oturma odalarında kahverengi ve bej gibi toprak tonları kullanılabilir. Ayrıca sarı, kırmızı, turuncu gibi daha canlı renklerden seçeceğiniz mobilya ve aksesuarlar, odaya pozitif bir hava katacak ve daha önemlisi dostlarınızla ya da ailenizle burada vakit geçirdiğiniz zamanlarda bir sohbet havası yaratacaktır. Bununla birlikte oturma odanızın duvarında sürekli görmekten hoşlanmayacağınız veya kapalı havalar gibi spesifik durumlarda can sıkıcı olabilecek aşırı iddialı renkleri kullanmaktan kaçınmalısınız.


Yemek odalarında şarap tonları
(Schoner Wohnen Farbe / homify.com.tr)

Yemek odalarında çok açık renkler kullanılması doğru değildir. Arkadaşlarınızla yaptığınız yemekli bir organizasyonda bembeyaz bir duvara sıçrayan küçücük bir lekenin bütün akşam gözünüze batmasını istemezsiniz. Öte yandan boğucu ve kışkırtıcı renkler de yemek odaları için iyi seçenekler değildir. Yemek odanızda şarap tonlarını tercih etmeniz hem iştahınızı açarak hoş bir yemek atmosferi yaratacak hem de açık renklere göre daha dayanıklı olacaktır.


Sakin bir yatak odası
(Labzona / homify.com.tr)

Yatak odanızda sakin ve huzurlu bir uyku çekmek ve güne dinç başlayabilmek için, mavi, yeşil, lavanta gibi sakinleştirici ve rahatlatıcı renkleri tercih etmenizde yarar var. Kan basıncının artmasına sebep olabilen kırmızı ve ona yakın renklerden yatak odalarında özellikle kaçınılmalıdır. Mavi ise bunun tam tersi bir etki yapar ve fiziksel olarak da sakinleşmenizi sağlar. Bu yüzden de yatak odaları için ideal bir renktir.


Banyoda temiz ve huzurlu bir ortam
(Gama Ceramica / homify.com.tr)

Banyoda kullanılabilecek en güzel renk hiç şüphesiz saflığın ve temizliğin rengi olan beyazdır. Bunun yanında uzun ve dinlendirici bir küvet keyfi için yatak odalarında da tercih etmenizi önerdiğimiz mavi ve turkuaz gibi sakinleştirici ve huzur veren renkler de beyazla birlikte kullanılabilir. Doğru kombinasyonu yakaladığınızda buradaki gibi son derece şık bir sonuç elde edebilirsiniz.


Nitelikli bir çalışma ortamı
(Design Studio of Alena Chekalin / homify.com.tr)

Çalışma odaları renk seçiminin oldukça önemli olduğu alanlardır. Çünkü zaman zaman bu odalarda uzun saatler geçirmemiz gerekebilir. Üstelik konsantrasyona en çok ihtiyacımız olan odalar da çalışma odalarıdır. Renklerin dikkat ve konsantrasyon üzerindeki etkisi de yadsınamaz. Yeşilin çok fazla parlak ve iddialı olmayan tonları, çalışma odaları için genellikle en ideal seçeneklerdir. Konsantrasyonu arttırıcı etkilerinin yanı sıra, uzun süreler geçirilecek odalar için de en ideal seçenek yine yeşildir.


Daha fazla fotoğraf ve seçenek için:

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.