İlişkiler ve Bağımlılıklarımız

Aşkla yola çıkan, çocuk sahibi olarak yollarını çiçeklendiren bir çift düşünün. Yolun başında mutluluğun birbirlerine duydukları aşka odaklı olduğunu düşünürken bir bakarlar ki her ikisi de farklı yolları seçerek birbirlerinden uzaklaşmışlar. Topluluk içinde bile birbirleri ile iletişim kurmamaları, sürekli cep telefonları ile ilgilenmeleri dikkat çekmektedir.Bu uzaklaşmanın en büyük nedeni son yılların en çok konuşulan gündemi kaçırma korkusu, Fomo (Fear of Missing Out) sendromudur. Özellikle erkeklerde fomo sendromunun daha fazla görüldüğü söyleniyor. Gündemin kaçırılması korkusunun temelinde onaylanma ihtiyacı bulunmaktadır. Gündemi yakalayamayanlar bir şeyleri kaçırdığını düşünüyor. Z kuşağının da korkusu bu. Örneğin Cannes film festivalini kalabalık bir grup halinde izlemeleri onlara göre günü yakaladıklarını gösteriyor.

Haberin Devamı

İlişkilerde Fomo sendromu etkisi en çok cep telefonu, bilgisayar gibi teknoloji bağımlılığında kendini gösteriyor. Evde çiftler cep telefonuna bağımlı şekilde vakit geçiriyor. Gündem cep telefonunda, sosyal medya hesaplarında mı yoksa bu tür bağımlılıklar kendimiz olmamızı engelliyor mu? Günde 2 saat Tv siz, cep telefonsuz zaman geçirdiğinizde farkı göreceksiniz. Bayram tatilinde yine bağımlılıklarınızdan kopamayacak mısınız? Tatili nasıl geçirdiğinizi paylaşmak, paylaşılanları sosyal medya hesaplarında görmek mi istiyorsunuz? Bunu neden istediğinizi düşünün? Mutlu olmanızın bir yoluysa dikkat edin, madde bağımlılığı kadar tehlikeli Fomo sendromu sizi de etkisi altına almış demektir. Tatilde bir gün Arthur Gordon’un yaptığı gibi 3 saat en sevdiğiniz yerde yalnız siz olun, kitap, cep telefonu olmasın. Bulunduğunuz yerde sessizliğin sesini dinleyin. Hiç duymadığınız sesleri fark edeceksiniz. Sonra geçmişe doğru, çocukluğunuza kadar gidin. Bakalım neler hatırlayacaksınız? Sonra sizi mutlu eden konuları düşünün. Ve sonra endişelerinizi yazın bir yere. Gün sonunda bambaşka bir siz olacaksınız, kendinizi fark edeceksiniz.

İlişkileri olumsuz etkileyen iletişim problemidir. Kimse kimseyi dinlemiyor. Çünkü çoğunluk Fomo bağımlılığına yakalanmış. O zaman Fomo’dan Jomo’ya (The Joy of Missing Out) diyorum. Şimdi trend gelişmeleri kaçırmaktan keyif almak…Hayatı yakalamak için herkesin yaptığını yapmaya çalışmak, okuduğu kitapları okumak yerine kendi gündeminizi kendiniz yaratmaya, eşinizle birlikte keyifle tatilinizi yapmaya, birlikte sohbet etmenin keyfini yaşamaya, anda olmanın tadını çıkarmaya, var mısınız?

Haberin Devamı