MODA
GÜZELLİK
AİLE
SAĞLIK

Kabak Graten

Kabak Graten


Size bu hafta hem yemesi hemde kalorisi çok hafif bir yemek tarifim olacak. Ben kabağı çok severim ama bazı kişiler tatsız bulur. Bu tarif lezzeti ile hem o grubu memnun edecek hemde çocuklarınıza sebze yedirmek için güzel bir alternatif olacak.


Malzemeler

4 adet orta boy yeşil kabak
2 adet orta boy pırasa (mevsimini göre 1 demet taze soğan da olabilir)
2 diş sarımsak
2 yumurta
2 çorba k tam buğday unu
2 çorba k rendelenmiş tulum peyniri
1/2 demet dereotu
tuz - karabiber
1 cay k. toz zerdeçal
susam - çörek otu
ayçekirdeği - kabak çekirdeği (kavrulmamış)
Zeytinyağ

Kabaklar çok ince halka halka doğranır (jilet inceliğinde olması icin var ise mutfak robotu kullanabilirsiniz) fazla suyunu bırakması için bir süzgeçte dinlenmeye alınır. Pırasa, sarımsak ve dereotu ince kıyılır. Doğradığınız tüm malzemeler derin çukur bir kaba alınır üzerine zerdeçal, tuz, karabiber, un ve zeytinyağ eklenerek harmanlanır. Ayrı bir kapta 2 yumurta çırpılır ve hepsi birleştirilir. Yağlanmış yada pişirme kağıdı serilmiş dikdörtgen bir fırın kabına yerleştirilir. Spatula ile üzerini düzleştirip ortalama 150 C de pişirin. Pişmesine 5 dk kala rendelenmiş peynir, susam, çörek otu ve çekirdekleri ekleyerek fırının üst ızgarasını yakıp biraz daha kızarmasını sağlayabilirsiniz. Bu aşamada çekirdeklerin yanmamasına özen gösterin.


Püf noktaları

Arzu ederseniz ince kıyılmış dereotunu ile yoğurt karıştırıp yanında servis edebilirsiniz çok yakışıyor.

Zerdeçal kullanmaya çok alışık olmayabilirsiniz o yüzden ölçüyü biraz düşük tuttum sevenler daha fazla ekleyebilirler. Ben sağlığa olan katkılarının yanında tadını ve yemeğe verdiği rengi de seviyorum. Antibakteriyel, antioksidan, bağışıklık güçlendirmeye, kilo vermeye yardımcı vb birçok sağlığa olan faydaları sebebiyle mutfağınızda ona da yer açmanızı tavsiye ederim.

Sağlıklı ve fit günler dilerim

Jülide Şimsek A.
http://www.instagram.com/julis.kitchen

Yazının devamı...

Avokadolu pesto soslu makarna

Avokadolu Pesto Soslu Makarna


Makarna küçük büyük herkesin sevdiği bir lezzet. Yediğimiz saat ve porsiyon kontrolü ile artık diyet listelerinde bile kendine yer buluyor:) Tabi kepekli, tam buğday unundan, düşük karbonhidratlı yada glutensiz gibi pek çok versiyonu da var. Peki ya soslar işte asıl mesele orada! Hazır paketlenmiş sos kulladığımızda hem kalorisi yükseliyor hemde koruyucu, katkı vb. çok şey işin içine giriyor. O yüzden bugün sizlerle ev yapımı pesto soslu makarna tarifimi paylaşıyorum.

Pesto Sosu:

1 avokado
1/2 ölçek çam fıstığı, ceviz yada kaju
1/2 demet fesleğen
1/4 demet nane
1/4 ölçek zeytinyağ
2 diş sarımsak
tuz, karabiber


Tüm malzemeler blenderdan geçirilerek yapışmayan bir tavaya alınır ve ateşte 4-5 dk çevrilir. Makarna olarak bu sosla ben tercihen yumurtalı tagliatelle kullanıyorum ama spagetti hele de yassı olanlar ile de gayet güzel oluyor. Damak zevkinize uygun ölçüde haşladığınız makarnayı süzerek (yıkayarak değil) servis tabağına alıp üzerine sıcak sosumuzu ekliyoruz. Pesto sosu güçlü peynirlerle çok yakışıyor üzerine parmesan yada tulum peyniri traş yaparak taze çekilmiş karabiber ile servis edebilirsiniz. Inanın lezzeti en az dışarıda yedikleriniz kadar güzel ve özel olacak.


Püf noktaları

Makarnayı haslayacağınız suyun kaynama noktasına geldiğinden emin olunuz ve makarna suyuna mutlaka tuz ekleyiniz
Makarnayı az suda haşlayarak suyunu mümkün ölçüde çektirmeniz besin ve lezzet kaybını önleyecektir


Sağlıklı ve fit günler dilerim

Jülide Şimsek A.

Yazının devamı...

Kinoalı kırmızı biber dolması

Kinoa son zamanlarda öğrenilen faydaları ile mutfağımızda önemli bir yer almaya başladı. Kırmızı biber de antioksidan etkisiyle yeşil bibere göre daha değerli olunca bu iki faydalı malzemeyi bir lezzet şölenine dönüştürmek şart oldu. Bugünkü tarifim yazın güzelliklerinden biri olan taze biber dolmasının kinoalı versiyonu.

Malzemeler:

1 kilo kırmızı biber
250 gr kıyma
1 büyük kuru soğan
2 diş sarımsak
2 domates
1 çorba k. salça
1 kase kinoa (tahmini 200 - 250 gr)
1/3 demet maydanoz
1 tatlı k kuru nane
1 çay k kimyon, karabiber ve tuz
2-3 dövülmüş ceviz
1/2 su bardağı su
zeytinyağ

Metod:

Biberlerin içi temizlenir, yıkanır, nemi alındıktan sonra içleri hafifçe tuzlanır. Kapakları üzerlerini kapatmak için ayrıca saklanır. Küçük küpler halinde doğranmış soğan zeytinyağda hafif sotelenir indirmeye 2 dk kala yine minik doğranmış sarımsaklar eklenir. Küp küp doğranan domatesler ile salça biraz açılır. Sonra tüm malzemeler büyükçe bir kapta birleştirilir baharatlar ve zeytinyağ da eklenerek dolmanın iç malzemesi oluşturulur. Hazırlanan iç malzeme ile biberler doldurulur ve ayrılmış olan kapaklar ile üzerleri kapatılır. Dik bir şekilde tencereye dizilir. Su ve zeytinyağ eklenerek orta ateşte pişirilir.

Püf noktaları

Kinoa da pirinç gibi şişen bir malzeme olduğundan biberleri doldururken yeterli boşluk bırakılmalıdır.

Ben kıymalı dolmada kuru nane tercih ediyorum ve zeytinyağlı dolmadaki kadar fazla yeşillik kullanmıyorum ama miktarı siz kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz
Dolmalarınız piştikten sonra daha parlak görünmesini isterseniz üzerlerine biraz zeytinyağ gezdirip kapağını kapatın.

Eğer fırınlanmış dolma seviyorsanız pişen dolmaları fırın kabına alıp 10 dk civarı hafif kızarana kadar fırınlayabilirsiniz. Süreyi uzatmadan dolmaların suyunu kaybettirip kurutmadan :)

Sağlıklı ve fit günler dilerim

Jülide Şimsek A.

instagram @julis.kitchen

Yazının devamı...

Çikolop

Merhabalar,

Bayramın da yaklaşıyor olması sebebiyle bugün şekersiz sağlıklı atıştırmalık cikolop tarifimi paylaşıyorum. Bu isim tabiki tamamen benim yakıştırmam :) yurt dışında bliss balls diye geçiyor. İsterseniz bayramda çikolata yerine misafirlerinize ikram edin isterseniz de ara öğün için sağlıklı bir atıştırmalık olarak değerlendirin. Ne yaparsanız yapın sonuçtan memnun kalacaksınız!

Çikolop

Malzemeler:

1 ölçek yulaf
1/4 ölçek tohum ( aycekirdeği, kabak çekirdeği, keten tohumu vb)
1 çay k tarçın
1 çorba kaşığı kakao (tercihen işlenmemiş veya dark)
2 tatlı k chia
2 tatlı k badem yada fıstık ezmesi
1/4 ölçek hindistan cevizi (dekorasyon için)
1/4 ölçek ılık su
2 tatlı kaşığı agave (bulamayan pekmez yada bal kullanabilir)
1 tatlı k kuş üzümü

Yapılışı:

Yulaf blendar yada mutfak robotunda un haline getirilir. Sonra sırasıyla üzüm ve su hariç tüm malzemeler eklenir. En son su yavaş yavaş eklenirken robot da düşük hızda çalıştırılır. Hamur kıvamına gelen malzemeye üzümler eklenIr ve kolay şekil alması için 15 dk buzdolabında dinlendirdikten sonra küçük toplar yapılır. Top şekli verildikten sonra istediğiniz malzemenin içinde yuvarlayarak süsleyebilirsiniz. Hindistan cevizi, çam fıstığı, goji berry vb yaratıcılıkta sınır yok… Ağzı kapalı cam bir kapta buzdolabında 1 hafta rahatlıkla saklayabilirsiniz. Deneyenlerin yorumlarını bekliyorum. Eğer beğenirseniz bunun çok farklı versiyonları tariflerimde var sizlerlede paylaşabilirim.

Şimdiden bayramınızı kutlar, ağız tadınızın eksik olmayacağı sağlıklı nice bayramlar dilerim.


Jülide Şimsek A.

instagram @julis.kitchen

Yazının devamı...

© Copyright 2019

Milliyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.