Nasıl İsraf Ediyoruz?

Gıdaları tüketmeden çöpe atıyoruz, ihtiyaç fazlası kıyafetleri dolapta bekletiyoruz, en yakın mesafelerde araç kullanıyoruz, dolmayan çamaşır makinesini çalıştırıyoruz, makyaj yaparken neredeyse ıslak mendil kutusunu bitiriyoruz, hatta hiç açmadığımız kozmetik ürünleri var; tarihi geçince çöpe atıyoruz, abdest alırken milyonlarca insanın bir damlasını bulamadığı suyu bir dakikada harcıyoruz, iftar yaparken sabit menülere teslim oluyoruz, misafir geldi ayıp olmasın diye ihtiyaçtan fazla ekmek alıyoruz, restoranda bazen peçete dağlarına sebep oluyoruz, çocuğun tabağındaki bitiremediği yemeğini çöpe atıyoruz…

Haberin Devamı

Bu listeyi uzatmak mümkün. Bunların hiçbirini yapmayanları takdir ediyorum ama gelin görün ki mutlaka birini yapıyoruz. Ticaret Bakanlığının İsraf Raporuna göre dünyada her yıl üretilen gıdaların 1,3 milyon tonu, başka bir deyişle üçte biri, çöpe atılıyor. Bu rakam, dünya enerji tüketiminin %10’undan fazla bir değere eşit. Ekonomik yükü ise 750 milyar dolar. Şöyle bir baktığınızda okuryazarlık arttı, üniversite mezun sayısı arttı, bilinçlenme arttı; fakat sonuçlar öğrenim ve gelir düzeyinin artmasına paralel olarak yemek israfının da arttığını gösteriyor. Dünyadaki bütün ülkeleri biz düzeltemeyiz ama kendi ülkemize dokunabiliriz.

Öğrenim Düzeyi Arttıkça İsraf da Arttı

Gıdaları tüketmeden çöpe atma nedenleri arasında birinci sırada “bozulması”, ikinci sırada “tüketilememesi” geliyor. Gıdaların fazla satın alınması ya da pişirilmesi, gıda alışverişlerinde gereğinden fazla saklama koşulları, son kullanma tarihi, dayanma süresi vb. noktalara dikkat edilmeden gıda alışverişinde bilinçsiz davranılması da bu nedenleri besliyor diyebiliriz.

Araştırmaya göre gıdaları tüketmeden çöpe atma nedeni olarak tüketilmemesi ve saklama yeri olmamasını belirten erkeklerin oranı kadınlardan önemli derecede yüksek. Gıdaların çöpe atılmasının öğrenim düzeyi arttıkça artması da ayrı bir yazı konusu. Eğitim artarken bu rakamlar niye? Herkes kendini sorgulamalı...

Ne Yapabiliriz?

Her şey bizim elimizde. Dünyayı güzellik kurtaracak diye sosyal paylaşımlar yapmasına yapıyoruz ama altını dolduramıyoruz.

Haberin Devamı

Alışverişe liste ile gidilmeli

Gıdaların kalan bölümü değerlendirilmeli

Fazla gıdalar derin dondurucuya kaldırılmalı

İsraf olacağının bilinciyle gıdalar ihtiyaç kadar, tüketilecek kadar satın alınmalı

Çöpe atmamak ve daha az para harcamak için son kullanma tarihi yakın olan ürünler satın alınmamalı

Yemekler tüketilecek miktarda pişirilmeli

Hiçbir şey yapılamıyorsa fazla olanlar paylaşmalı

En önemlisi de çocuklarımıza ve eşlerimizde israfın ne demek olduğunu anlatalım

İnstagram: https://www.instagram.com/mervekantarciculha/