SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Morbid obezite cerrahisiyle aşırı kilolarınızdan kurtulabilirsiniz

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar morbid obezite cerrahisiyle aşırı kilolardan kurtulabileceğinizi açıkladı.

|

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar “Morbidobezite nefes alma ve yürüme gibi en basit fiziksel fonksiyonları bile olumsuz etkileyen oldukça ciddi bir sağlık sorunudur. Çünkü morbid obezite hastaları şeker hastalığı, yüksek tansiyon, uyku apnesi, reflü hastalığı (GÖRH), kemik erimesi, kalp rahatsızlıkları gibi hastalıklar başta olmak üzere birçok farklı hastalığın risk grubu içindedir.”

Kimler morbid obezite risk grubundadır?

“Morbid obezite teşhisi, vücut kitle indeksi hesaplaması ile yapılır. Bunun için kişinin kilosu ile boyunun uzunluğunun orantısı hesaplanır. Bu hesaplamaya göre kişinin vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde ise yani ideal kilosu 45 kilonun üzerinde ise morbit obezite teşhisi konulabilir.Eğer kilonuz 100 kilonun üzerinde ise kontrol için alanında uzman bir doktora muayene olmanız tavsiye edilir.”

Morbid obezite çeşitli yöntemlerle tedavi edilebilir

“Tıbbi yöntemler ile yapılan tedaviler ya da egzersiz ve diyete rağmen aşırı kilolardan kurtulunamadığı durumlarda cerrahi teknikler ile tedavi düşünülebilir. Üstelik bu tekniklerin birden fazla kez denenmiş olması gerekir. Ayrıca hastada aşırı kilonun dışında diyabet, tansiyon ya da uyku apnesi gibi kişinin genel sağlığını tehdit eden başka hastalıkların da bulunması gerekir.”

Morbid obezitenin cerrahi teknikler ile tedavisi

“Morbid obezitenin cerrahi tedavisine bariyatrik cerrahi denir. Obezite cerrahi tedavisinde uygulanan çeşitli teknikler vardır. Roux-en Y Gastrik Bypass prosedürü, en sık uygulanan kombine yöntemdir. Bu teknikte midenin bölünerek küçük bir mide oluşturulur, ince barsakların yaklaşık 150 cm’lik bölümü absorbsiyona katılamayacak hale getirilir. Ayarlanabilir Gastrik Band cerrahisinde midenin üst kısmının etrafına ufak bir kemer yerleştirilerek hacmin küçültülmesi sağlanır. Gastrik Sleeve cerrahisi ile midenin en azından %75’i alınarak yine hacim küçültme yapılır.”

Doç. Dr. Kamil Gülpınar “ Obezite cerrahisinde genellikle laparoskopik ya da robotik obezite cerrahisi uygulanır. Bu tekniklerin sahip olduğu avantajlar ağrısız, dikişsiz, kısa iyileşme süreleridir. Hasta kısa bir dinlenme sürecinin ardından normal yaşantısına rahatlıkla devam edebilir. Hastanın 2 yıl içinde aşırı kilolarının yaklaşık % 50’sinden kurtulması mümkündür. Ameliyatın ardından cerrahınız beslenme ve yaşam şeklinizi iyileştirmek, kilo vermenizi hızlandırmak için size önerilerde bulunacaktır.”

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.