SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Mutfağınızda asla temizlenmeyen şeyler

Mutfağınızı düzenli olarak temizliyorsunuz ancak tamamen temizlediğinizden emin misiniz? Mutfağınızda temizlerken aklınıza gelmeyen şeyleri söylüyoruz.

|

Ne kadar titiz olursanız olun mutfağınızda temizlemediğiniz yerler var. Aklınıza gelmediği gibi temizlenmesi gerektiğini de hissetmiyorsunuz. Tüm temizlik malzemelerini toplayın şimdi elle tuttuğumuz ama temizlemediğim yerleri temizlemeye gidiyoruz.

Kahve rezervuarı

Her sabah kahve yapıyorsunuz, bardakları ve fincanları temizliyorsunuz. Ancak kahveyi koyduğunuz yeri ne sıklıkta temizliyorsunuz? Yapılan bir araştırmaya göre, kahve rezervuarları tuvaletten daha fazla mikrop içerebilir. Evet, doğru okudunuz. Kahve makinenizin iç kısmını temizlemek için beyaz sirke kullanabilirsiniz.

Bez torba

Kendi bez torbalarınızı zaman zaman temizlemeniz gerekiyor. Düzenli olarak çamaşır makinesine atarak temizleyebilirsiniz. Sadece bez torbalarınızın kumaşına uygun doğru ayarları seçtiğinizden emin olun. Daha sonra tekrar kullanmadan önce iyice kurumasını sağlayın.

Konserveler

Teneke konserveleri sağlık ve güvenlik açısından temizlemeniz gerekiyor bunu çoğu insan yapmaz. Araştırmalar göre, konservelerin üzerinde küf ve maya gibi birçok sağlık sorununa neden olacak şeyler bulundu. Gençler ve yaşlılar büyük risk altında. Ellerinizi yıkar gibi sabunlu su ile konservelerinizi yıkayabilirsiniz.

Çöp kutusu

Çöp kutusunun kesinlikle temizlenmesi gerekiyor. Dışarıda biraz kirli olduğunu fark ederseniz, iç kısmının daha iyi temizlenmesi gerekiyor. Kokulu çöp poşetleri, çöpün içerisinde oluşacak herhangi bir kokuyu maskelemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, çöp kutularınız sıcak karbonatlı su ile temizleyebilirsiniz.

Bulaşık makinesinin içi

Yiyecek, yağ ve benzeri şeylerin bulaşık makinesinde sıkışabilir. Evet, kulağa biraz enteresan geliyor biliyoruz ama öyle. Bulaşık makinesine sıkışan yiyecekler koku yapar. Makineyi temizlemek için ilk adım olarak filtrelerin çıkarılması gerekiyor. Bulaşık makinenizi karbonat, beyaz sirke ve sıcak suyla temizleyebilirisiniz.

Blender contaları

Blenderinizin altındaki küçük kauçuk halkaya conta denir. Araştırmacılara göre, blenderler contalarında maya ve küf bulundu ve bunların hepsi sizi hasta edebilir. Karıştırıcıyı her kullanımdan sonra son derece sıcak ve sabun su ile söküp iyice temizlediğinizden emin olun.

Lavabo içindeki süzgeç

Lavabonuzu beyaz sirke ve su karışımı ile silmek hem temizlenmesine hem de lavaboda oluşan kötü kokuların engellenmesini sağlar.

Buzdolabı bobinleri

Bunları hiç görmemiş olsanız da, buzdolabınızdaki bobinler biraz tozlu olabilir ve zaman zaman temizlenmelidir. 6 ayda bir kez soğutucunuzdaki bobinlerin silinmesi buzdolabınızın daha uzun süre çalışmasına ve soğutma verimliliğinin en üst düzeye çıkarılmasına yardımcı olabilir.

Mutfağınızdaki tüm düğmeler ve kulplar

Mutfaktaki her düğme ve kulplar, dolaptan fırın düğmelerine kadar her şey düzenli olarak temizlenmelidir. Kaç kişi her gün kirli ellerle dokunuyor düşünün. Yapılan bir araştırmaya göre, fırın düğmeleri en kirli 10 ev eşyaları listesinde dokuzuncu sırada yer alıyor. Onları beyaz sirke ile düzenli olarak silinmesi, potansiyel olarak tehlikeli olan patojenlerin sayısını en aza indirmeye yardımcı olabilir.

Baharat rafı

Baharat rafınız küf kokabilir. Baharatlar, mutfağınızdaki her şey gibi uzun süre raf ömrüne sahiptir. Kurutulmuş otları ve baharatları yıllardır raflarda saklamak döküntülere veya lekelenmelere neden olabilir. Bunun için baharat rafınızda bir karbonat bulundurabilirsiniz.

Buzdolabı su sebili

Buzdolabı su dağıtıcısı mutfaktaki en tehlikeli yerlerden biridir. Alerji olan insanlar için maya riski fazladır. Buzdolabı su dağıtıcınız varsa nadiren de olsa temizlemelisiniz.

Mutfak dolabı ve buzdolabınızın üstü

Mutfak dolaplarınızın veya buzdolabınızın üstleri muhtemelen toz kaplıdır ve nadiren temizlenir. Dolaplarınızı ve buzdolabınızı en iyi şekilde temizlemeye hazır olduğunuzda yapmanız gereken ilk şey, tezgâhlarda veya masada yiyecek olmadığından emin olmaktır. Orada olan toz katmanına müdahale etmek, eğer etrafında bir döşeme varsa, yiyeceğin içine girmesine neden olabilir. Oraya çıktıktan ve temizledikten sonra, dolabın üstlerine balmumu kâğıdı sermek tüm kaba maddeleri toplayabilir. Birkaç ayda bir bu kâğıdı değiştirebilirsiniz.

Tuzluklar

Tuz ve biberlikler temizlenmezse soğuk algınlığı başta olmak üzere birçok hastalığa neden olabilir. Kendinizi ve ailenizi sağlıklı tutmak için tuz ve biberliklerinizi her gün silin ve ellerinizi yıkamayı unutmayın.

Buzdolabı çekmeceleri

Buzdolabınızın çekmecelerinde meydana gelen dökülmeleri veya sızıntıları temizlemek son derece önemlidir. Çekmecelerde biriken kirler ciddi hastalıklara neden olabilir, bu nedenle mutfağınızı temizlediğinizde bunu da aklınızda bulundurun.

Bıçak takımı

Bıçaklarınızı temizlemek için, sıcak, sabunlu suda yıkayın ve her bıçağı fırçalamak için küçük bir fırça kullanın. Bıçakları kullanmadan önce kurumasını bekleyin.

Mutfak süngeri

Her şeyi temizlemek için kullandığımız mutfak süngerini temizliyor muyuz peki? Mutfak süngerinizi seyreltilmiş bir çamaşır suyu çözeltisi içine batırarak, bulaşık makinesinde çalıştırarak veya mikrodalgaya fırında temizleyebilirsiniz. Süngeri mikrodalga fırına koymadan önce suya batırılmış olduğundan emin olun, aksi takdirde yangın çıkabilir.

Fırının tabanı

Yağ, sızıntılar fırınının dibinde muhtemelen bir sürü şey vardır. Fırın tabanını düzenli olarak temizlemek hem sağlığınıza iyi gelecektir hem de daha lezzetli yiyecekler pişirmenizi sağlar.

Merve Ağdağlı / PembeNar Özel

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.