Okul Alışverişine Farklı Bir Bakış

Artık şehre dönüldü ve okulların açılmasına çok az zaman kaldı.

Tatil, bayram derken sıra okul alışverişine geldi. Kırtasiyeler ve tüm mağazalar da hazır. Yeni koleksiyonlar gelmiş, moda temalar raflarda yerin almış bulunuyor. Ve iştahlı alıcılarını bekliyorlar, sayılı günler kaldı.

Kırtasiyelerden çıkan anne babaların halleri gözümde canlanıyor, ihtiyacın %50’indan fazlası alınmış, bütçe aşılmış, hedef şaşmış ama çocuğu mutlu etmenin hazzı ile yetinmeye çalışan ruh halleri içinde evlere dönülüyor.

Haberin Devamı

Hiç düşündünüz mü yaptığımız alışverişin ne kadar gerçek ihtiyaç?

Bunu düşünerek alışverişe çıkmaya ne dersiniz? Hatta bunu siz değil çocuğunuza bırakmalı gerçek ihtiyacını o belirlemeli. Elbette okuldan verilen listeler vb var,ancak bir çoğu evde var.

Çarşıya çıkmadan bir iki gün önce ona “Senden okul ihtiyaçlarını gözden geçirmeni rica ediyorum, çanta kalem kutusu, çanta, boyalar ve diğerleri… Bir bak hangilerine ihtiyacın var hangileri hala iş görür, sonra da seninle bir planlama yapalım, bütçemizi oluşturalım…” Bu ifade ile çocuğunuza öyle çok şey öğreteceksiniz ki… Elbette anne baba olarak çocuğunuzun okul ihtiyaçlarını bir şekilde karşılarsınız ancak onun da öğrenmesi gereken pek çok kavram yok mu?

Planlama, bütçe, karar verme, önceliklendirme, gözlemleme, seçim yapma gibi yaşam becerileri için bir fırsat sunuyorsunuz.

Bu konuşmayı yaptığınızda çocuğunuza bir sorumluluk ve bilinç verdiğinizi unutmayın.

Çocuğunuz kendisinin karar mercii olduğu güvenini aldı sizden, yani ona güvendiğinizi, onun kararlarına saygı duyduğunuzu hissetti.

Yaşına göre size vereceği tepki değişik olacaktır elbette ancak, “aman ne gerek var ki, gider alırız “ diyebilir. “ Ben her şeyimi yeni almak istiyorum diyebilir”, “sen bak ben anlamam” diyebilir.

Elbette sizin gelecek cevaba göre de hazırlıklı olmanız önemlidir.

Okul alışverişi bir yarışa, şuursuz bir gösteriye dönmemeli buna izin vermemelisiniz.

“Onu da alalım, tamam”, “ bunu da alalım tamam”…Bunun bir sonunun olmadığını ve sınırsızca alış verişin çocuğunuz için büyük tehlike olduğunu görmelisiniz. Aslında sizin için de… İhtiyacı dışında her istediğinin alınmasına alışmış çocuklar artık yetişkin oldular ve onları hiçbir şey mutlu etmiyor.

Haberin Devamı

Belki sizin kendi ihtiyacınız o alış verişi yapmak, ”çocuğumun her istediğini alabiliyorum” tatminini yaşamak istiyor olabilirsiniz ama, bu ona zarar.

Bu konuda bir strateji belirlemek hem sizin hem de çocuğunuz için çok kıymetli,haydi..

Bu okul döneminde bu fırsatı kaçırmayın.

Neler yaşandığını da lütfen paylaşın, çok sevinirim…

https://www.instagram.com/neslihanerdogdu/

https://www.instagram.com/farkyaratanannebaba/

https://www.facebook.com/erdogduneslihan/?ref=bookmarks

https://www.facebook.com/farkyaratanannebaba/