Çocuğunuzun Migreni Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Çocuklarda Baş Ağrısı

Çocuğunuz başım ağrıyor diyorsa bu yazıyı mutlaka okuyunuz. Çünkü çocuklarda baş ağrısı erişkinlerdeki kadar tipik ve şiddetli olmayabilir. Anne olarak sizde migren varsa çocuğunuzda olma olasılığının %70-80 olduğunu biliyor muydunuz?

Başının ağrıdığını söyleyen pek çok çocuk vardır. Çoğunlukla çok üzerinde durulmaz. Okul çocuklarında %10 oranında migren görülür. Çocuklar baş ağrısını mazeret olarak kullanmazlar. Unutmayınız!..

Çocuklarda migreni anlamak için dikkat çekici bazı özellikler vardır.

Haberin Devamı

1. Hassas, Hipersensitif Çocuk

Hassas, hipersensitif yapı toplumun neredeyse %20’sinde mevcuttur. Bu yapı migrenin olmazsa olmaz koşuludur. Hassas, hipersensitif çocuğun annesi de benzer yapıda olabilir.

Migrenli çocuklarda hassas, duygusal, biraz içine kapanık, çok gürültülü, kalabalık ortamlarda sıkılma, koku benzeri uyaranlardan hoşlanmama dikkat çeker. Bu çocuklar genellikle zeki, okulda başarılı olurlar.

2. Baş Ağrısı

Migrenli annelerin en büyük hatası çocuklarında kendilerinde olduğu gibi şiddetli, zonklayıcı baş ağrısı beklemeleridir. Çocukluk çağı migreninde erişkinlerdeki tipik baş ağrısı pek görülmez. Baş ağrısı şiddetli olmasa da çocuk biraz durgun, soluk, bulantılı ve keyifsiz olabilir. Çocuklar baş ağrısını hiçbir zaman mazeret olarak kullanmazlar.

3. Karın Ağrısı / Abdominal Migren

Çocuklarda migren atakları sadece karın ağrısı olarak kendini gösterebilir. Karın ağrısı ataklar halinde gelir. 3 gün kadar sürebilir. Bulantı ve kusma genellikle eşlik eder.

4. Kusma Atakları

Çocuklarda birkaç gün art arda gelen kusma atakları migren olabilir. Periyodik kusma atakları ya da “cyclic vomiting syndrome” olabilir. Kusma ataklarına baş ağrısı eşlik edebilir. Bu çocuklarda atak döneminde ışık ve sese hassasiyet çok fazladır. Yğüzde solukluk, ateş olabilir. Kusmalardan dolayı sıvı kaybı çok olur. Çocuklar yarı komada gibi olabilirler.

5. Gazlı, Kolikli, Uyumayan Bebeklik

Gazlı, kolikli bebeklik yaşayanların ileri hayatlarında migren geliştirme olasılıkları çok yüksektir. Kolikler hipersensitif, hassas yapının sonucudur.

Haberin Devamı

6. Araba Tutması

Migrenlilere dikkatle sorarsanız, çoğunluğunun çocukluğunda araba tutması öyküsü vardır. Halen arabada bir şey okuyamayan, kendileri araba kullanmadığında rahatsız olanlar da vardır. Okul çağındaki çocuklarda özellikle servis arabalarına dikkat edilmelidir. Migrenli çocuğunuzu uzun süreli servis yolcuklarına mahkum etmeyiniz. İfade edemeseler de bu durum onlar için büyük bir sıkıntı kaynağıdır.

7. Büyümeye Bağlı Olduğu Düşünülen Bacak Ağrıları

Okul çağında bacaklarındaki ağrıdan yakınan çocuklar vardır. “Büyüme ağrısıdır geçer” büyüklerin klasik lafıdır. “Gerçekten büyüme ağrısı mı? Herkes büyüyor ama…” diyebiliriz. Bu ağrılar gerçekten de büyüme ağrısı değildir. Hassas yapının sonucudur.

8. Migrenli Annenin Migrenli Çocuğu Olur

Yapılan çalışmalar migrenli annelerin %70-80 oranında çocuklarında da migren olduğunu göstermektedir. Migrenin genetik geçişi vardır. Çoğunlukla anneden geçen hipersensitif yapıdır. Bu nedenle migrenli anne kendi migrenine benzer bir migreni çocuğunda beklememelidir.

Haberin Devamı

Hassas yapılı çocuğunuz varsa migrenli anne olarak dikkatli olmalısınız. Çocuğunuzun baş ağrıyor, karnı ağrıyor, ataklar halinde kusuyorsa aklınıza migren de gelsin.

Çocuklarda Abdominal Migren http://www.emelgokmen.com/migren-bas-agrilari/cocuklarda-abdominal-migren/

Çocuklarda Büyüme Ağrıları ttp://www.emelgokmen.com/migren-bas-agrilari/cocuklarda-buyume-agrisi/

Migren http://www.emelgokmen.com/hastaliklar/migren/